ΚαστοριάΠαλαιά ΚαστοριάΠρόσωπα

Αυστραλία: Ο πρώτος Μακεδόνας στην πολιτεία των «κροκοδείλων και των όφεων» ήταν Καστοριανός

«Όταν ξεκίνησα την έρευνα άρχισα να συγκεντρώνω υλικό από τους ζώντες. Κάποια στιγμή, όταν με απογοήτευσαν οι ζώντες, λέω, δεν πάω και στους κεκοιμημένους.

της Ευγενίας Παυλοπούλου

 

Άρχισα λοιπόν να επισκέπτομαι τα νεκροταφεία και να παίρνω φωτογραφίες από τους τάφους των πρωτοπόρων Ελλήνων. Τότε έπεσα πάνω στον τάφο κάποιου Λάμπρου Γούγου. Διαπίστωσα εκ των υστέρων, μετά από έρευνα, ότι ο Λάμπρος Γούγος, ήταν ο πρώτος Μακεδόνας στο Darwin, και καταγόταν από ένα χωριό της Καστοριάς. Πέθανε το 1958, ενώ εμφανίζεται να φτάνει στην Αδελαΐδα στις αρχές του 1938.

Λίγους μήνες μετά την άφιξή του στην Αδελαΐδα έφυγε και ήρθε οδικώς στο Darwin. Στην Καστοριά είχε αφήσει τη γυναίκα του και τα δύο του κορίτσια. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, ο Λάμπρος κατατάχθηκε στον αυστραλιανό στρατό. Στην Ελλάδα εν τω μεταξύ, έχει ξεσπάσει ο εμφύλιος και τα δύο κορίτσια του πέφτουν θύματα του «παιδομαζώματος» και καταλήγουν στη Ρουμανία, μακριά από τη μάνα τους.

Άρα, ο πατέρας στην Αυστραλία, η μάνα στην Καστοριά και τα κορίτσια δεν ήξερε και ο Θεός πού βρίσκονταν κάπου στη Ρουμανία. Τελειώνει ο πόλεμος και το 1951 η οικογένεια βρίσκεται στο Darwin. Όταν πήρα τη φωτογραφία από το μνήμα, έψαξα στο Μακεδονικό Σύλλογο εδώ στο Darwin και αλλού να μάθω πληροφορίες γι’ αυτό τον άνθρωπο και την οικογένειά του, αλλά κανείς δεν ήξερε τίποτα».

Εντελώς τυχαία δύο χρόνια αργότερα ο δρ Φραζής βρέθηκε στον Αγ. Ανδρέα Perth για κάποια επιμορφωτικά σεμινάρια να κάνω στους δασκάλους εκεί. Εντελώς τυχαία, μέσω του πατρός Ελπιδίου Καραλή, γνωρίστηκε με τη θεία του την Άφη Καραλή, επίσης δασκάλα.

«Η κ. Άφη μου λέει λοιπόν ξεκάθαρα ότι έχει σχέσεις με το Darwin και ότι ο μπαμπάς της ήταν ο πρώτος Μακεδόνας θαμμένος στο Darwin. Έτσι λοιπόν μέσω Perth, έμαθα όλη την ιστορία του Λάμπρου και η κόρη του μου έδωσε τα πάντα, φωτογραφίες, πληροφορίες όλα» λέει ο Δρ Φραζής και αναφέρει ότι ένα εκ των δύο άρθρων που θα δημοσιεύσει σε επιστημονικό περιοδικό εντός του 2016, αφορά την ιστορία του Λάμπρου Γούγου.

Πληροφοριακά να αναφέρουμε ότι το μεγαλόπνοο έργο της παροικίας του Darwin θα τελεί υπό την επίβλεψη ειδικής επιστημονικής επιτροπής που αναμένεται να συγκροτηθεί σύντομα, αρχικά θα κυκλοφορήσει ως έντυπο αλλά και σε ψηφιακή μορφή ενώ όπως ο δρ. Φραζής ευελπιστεί αυτό θα συγγραφεί και στις δύο γλώσσες Ελληνική και Αγγλική.

 

 

neoskosmos.com

 

περισσότερα
Back to top button