Ελλάδα

Τα 20 SOS για τις «διπλές» Πανελλαδικές

67543

Αναλυτικός οδηγός

Οι μαθητές θα πρέπει μέχρι τις 29 του μήνα να καταθέσουν τις αιτήσεις συμμετοχής στις Πανελλαδικές

Είκοσι κρίσιμα σημεία θα πρέπει να προσέξουν όλοι οι υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών είτε διαγωνιστούν με το παλιό είτε με το νέο σύστημα εξετάσεων. Οι αιτήσεις συμμετοχής ξεκινούν από αύριο και η προθεσμία υποβολής τους λήγει την 29η Φεβρουαρίου. Αναλυτικές εγκυκλίους εξέδωσε το υπ. Παιδείας.

Μια πολύπλοκη «εξεταστική» χρονιά περιμένει φέτος τόσο τους υποψηφίους όσο και το υπουργείο Παιδείας, το οποίο θα πρέπει να φέρει σε πέρας με επιτυχία τις «διπλές Πανελλαδικές», οι οποίες θα διεξαχθούν τον Μάιο. Ο μαραθώνιος των διαγωνισμών αρχίζει ήδη για τους μαθητές, καθώς από αύριο έως και τις 29 του μήνα πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις συμμετοχής στις Πανελλαδικές.

Η διαδικασία αυτή και η προθεσμία αφορά τους πάντες και είναι δεσμευτική. Παλιούς και φετινούς αποφοίτους, καθώς και όσους δεν θέλουν να εισαχθούν στα ΑΕΙ, αλλά να πάρουν μόνο το απολυτήριο του λυκείου.

Επίσης, ειδικά για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 δίνεται κατ’ εξαίρεσιν το δικαίωμα συμμετοχής στο 10% των θέσεων εισακτέων και σε όσους είχαν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερήσιων λυκείων το έτος 2014.

Η αίτηση-δήλωση για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις με το νέο σύστημα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στα Λύκεια

Η αίτηση-δήλωση για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις με το νέο σύστημα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στα Λύκεια

Οι θέσεις που αντιστοιχούν στο 10% του αριθμού εισακτέων κατανέμονται στους υποψηφίους του έτους 2014 σε ποσοστό 40% και στους υποψηφίους του έτους 2015 σε ποσοστό 60%». Κατά τη συμμετοχή τους για το 10% των θέσεων εισακτέων οι υποψήφιοι συμμετέχουν με τη βαθμολογία που πέτυχαν στα πανελλαδικά μαθήματα, στα ειδικά μαθήματα και στις πρακτικές δοκιμασίες, χωρίς να εξεταστούν ξανά σε κάτι από τα προηγούμενα.

Χθες το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε διαφορετικές εγκυκλίους για όλες τις κατηγορίες των υποψηφίων, προκειμένου να ενημερωθούν τι πρέπει να δηλώσουν τις επόμενες μέρες στις αιτήσεις αλλά και τι να προσέξουν στις επιλογές τους.

Αρχείο με τους βαθμούς
Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει και σε αυτούς που μπορεί να κάνουν «πονηρές σκέψεις» ότι το υπουργείο Παιδείας τηρεί αρχείο όλων όσοι έχουν ενταχθεί στο σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στο οποίο είναι καταγεγραμμένο ποιοι και πότε έδωσαν εξετάσεις στα μαθήματα της τελευταίας τάξης και τι βαθμούς προφορικούς και γραπτούς έχει ο καθένας. Κατά συνέπεια δεν μπορεί κανένας να επωφεληθεί από βαθμολογικά δεδομένα που δεν δικαιούται.

Σήμερα το «Εθνος» εντοπίζει 20 σημεία SOS τα οποία θα πρέπει να προσέξουν όλοι οι υποψήφιοι, είτε εξεταστούν με το παλιό σύστημα είτε με το νέο, προκειμένου να κάνουν σωστά τις δηλώσεις τους και να μη βρεθούν προ εκπλήξεων πριν από τις εξετάσεις.

 

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
Υποχρεωτική η δήλωση Ομάδας Προσανατολισμού

1. Ολοι οι υποψήφιοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους σχετική Αίτηση – Δήλωση στις ημερομηνίες από 11 έως 29 Φεβρουαρίου.

Η Αίτηση – Δήλωση για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις με το νέο σύστημα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στα Λύκεια.

2. Το έντυπο της Αίτησης – Δήλωσης έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.minedu.gov.gr. Ο υποψήφιος συμπληρώνει χειρόγραφα την Αίτηση – Δήλωση και στη συνέχεια την υποβάλλει στο Λύκειο για ηλεκτρονική καταχώριση ο ίδιος ή ο νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία στο Λύκειο που φοιτά ή στο Λύκειο από το οποίο αποφοίτησε ή στο πλησιέστερο στην κατοικία του Λύκειο, αν πρόκειται για απόφοιτο.

3. Με την Αίτηση – Δήλωση ο ενδιαφερόμενος δηλώνει:

• Την Ομάδα Προσανατολισμού στα τρία κοινά μαθήματα της οποίας θα εξεταστεί πανελλαδικά.

• Το τέταρτο μάθημα στο οποίο θα εξεταστεί να έχει πρόσβαση σε ένα Επιστημονικό Πεδίο.

• Το πέμπτο (5ο) μάθημα στο οποίο θα εξεταστεί πανελλαδικά για να έχει πρόσβαση σε δύο Επιστημονικά Πεδία.

• Τα ειδικά μαθήματα που τυχόν επιθυμεί να εξεταστεί.

4. Οι μαθητές δηλώνουν υποχρεωτικά την Ομάδα Προσανατολισμού που ήδη έχουν επιλέξει και παρακολουθούν, ενώ οι απόφοιτοι μπορούν να επιλέξουν να εξεταστούν στα μαθήματα οποιασδήποτε Ομάδας Προσανατολισμού.

 

Τα πεδία επιλογής
5. Η επιλογή του 4ου και του 5ου μαθήματος γενικής παιδείας ή προσανατολισμού είναι καθοριστική για το ή τα πεδία που θα μπορέσει να επιλέξει ο υποψήφιος στο Μηχανογραφικό του Δελτίο και γι’ αυτό πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή.

6. Αν υποψήφιος δηλώσει ότι θα εξεταστεί σε μάθημα και δεν προσέλθει στην εξέταση, τότε θεωρείται ότι εξετάστηκε και πήρε γραπτό βαθμό μηδέν (0). Τα μόρια για κάθε επιστημονικό πεδίο προκύπτουν από τα 4 μόνο μαθήματα του κάθε πεδίου.

7. Η υποβολή της Αίτησης – Δήλωσης είναι καθοριστική και δεσμευτική για όλους τους υποψηφίους που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ με το νέο σύστημα. Μετά την υποβολή της δεν τροποποιείται ούτε διορθώνεται.

8. Αν ο υποψήφιος, παρότι υπέβαλε τον Φεβρουάριο Αίτηση-Δήλωση, μετανιώσει και δεν συμμετάσχει τελικά στις εξετάσεις, δεν θα μπει στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων το ίδιο έτος. Ωστόσο, αυτός ο υποψήφιος θα μπορεί οποιοδήποτε επόμενο έτος να συμμετάσχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

9. Η δήλωση εξέτασης σε ειδικό μάθημα είναι υποχρεωτική για την εξέταση του υποψηφίου στο ειδικό μάθημα για εισαγωγή σε σχολές ή τμήματα που απαιτούν ειδικό μάθημα. Αντίθετα, η δήλωση είναι ενδεικτική της επιθυμίας του για την εισαγωγή σε Στρατιωτικές, Αστυνομικές Σχολές, Σχολές Πυροσβεστικής Ακαδημίας, Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού και ΤΕΦΑΑ.

10. Οσον αφορά τις Στρατιωτικές Σχολές, για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 δεν θα δεχθούν εισακτέους η Στρατιωτική Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων (ΣΙΡ) καθώς και το τμήμα Ελεγκτών Αεράμυνας της Σχολής Ικάρων.

Αρα οι δύο ανωτέρω σχολές δεν θα υπάρχουν στο μηχανογραφικό δελτίο του 2016.

11. Τόσο η Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας (και για Πυροσβέστες και για ιδιώτες), όσο και η Σχολή Πυροσβεστών θα δεχτούν υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2016 με το ΝΕΟ σύστημα.

Η υποβολή της Αίτησης – Δήλωσης είναι καθοριστική και δεσμευτική. Μετά την υποβολή της δεν τροποποιείται ούτε διορθώνεται.

 

Τα μαθήματα
Πώς θα γίνουν οι εξετάσεις με το παλιό σύστημα

Αφορά μόνο τους μαθητές της Γ’ τάξης ημερήσιου ή της Δ’ τάξης εσπερινού ΓΕΛ, που είναι τελειόφοιτοι-απορριφθέντες παλαιότερων ετών, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις με το παλιό σύστημα και οι οποίοι στις αιτήσεις πρέπει να δηλώσουν:

12.Το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας, στο οποίο θα εξεταστούν πανελλαδικά.

13. Το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», εφόσον επιθυμούν να το εξεταστούν πανελλαδικά.

14. Τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική), που επιθυμούν να εξεταστούν.

15. Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές Σχολές/Αστυνομικές Σχολές (δεν έχουν αυτό το δικαίωμα οι υποψήφιοι των εσπερινών ΓΕΛ).

16. Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.

17. Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ.

18. Οσον αφορά το (δεύτερο) μάθημα Γενικής Παιδείας που οι υποψήφιοι επιλέγουν να εξεταστούν πανελλαδικά επισημαίνεται ότι:

• Ολοι οι υποψήφιοι (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ – ΟΜΑΔΑ Β’) που θα εξεταστούν πανελλαδικά είναι υποχρεωμένοι να το δηλώσουν με την αίτηση-δήλωση.

• Αν το δηλώσουν και δεν προσέλθουν στην εξέταση, τότε θεωρείται ότι εξετάστηκαν και πήραν γραπτό βαθμό μηδέν.

• Η επιλογή του (δευτέρου) μαθήματος Γενικής Παιδείας είναι καθοριστική για τα πεδία που θα μπορέσει να επιλέξει ο υποψήφιος στο Μηχανογραφικό του Δελτίο και γι’ αυτό πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή.

19. Oσον αφορά το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» που οι υποψήφιοι επιλέγουν να εξεταστούν πανελλαδικά επισημαίνεται ότι:

• Oι υποψήφιοι (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ – ΟΜΑΔΑ Β’) που επιθυμούν να εξεταστούν στο μάθημα σε πανελλαδικό επίπεδο πρέπει υποχρεωτικά να το δηλώσουν με την αίτηση-δήλωση. Απαραίτητη προϋπόθεση για να το δηλώσουν οι μαθητές ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄ είναι να το έχουν ήδη επιλέξει ως μάθημα επιλογής. Αντίθετα οι απόφοιτοι μπορούν να δηλώσουν πανελλαδική εξέταση στο μάθημα, ανεξάρτητα αν το είχαν επιλέξει ή όχι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Λύκειο.

• Eφόσον το δηλώσουν και δεν προσέλθουν στην εξέταση, τότε θεωρείται ότι εξετάστηκαν και πήραν γραπτό βαθμό μηδέν (0).

• Υποψήφιος που επιθυμεί να δηλώσει στο Μηχανογραφικό του Δελτίο το 5ο επιστημονικό πεδίο πρέπει να έχει δηλώσει ότι θα εξεταστεί υποχρεωτικά στα δύο (2) μαθήματα: «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» και «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής». Οι υποψήφιοι για εισαγωγή στις Αστυνομικές Σχολές, οι οποίες είναι ενταγμένες μόνο στο 5ο επιστημονικό πεδίο, πρέπει προσεκτικά να επιλέξουν τα δύο ως άνω μαθήματα.

20. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος ΓΕΛ δηλώσει ότι θα εξεταστεί πανελλαδικά στο μάθημα επιλογής «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», απαραίτητη προϋπόθεση είναι το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας, το οποίο δηλώνει ότι θα εξεταστεί πανελλαδικά να είναι υποχρεωτικά το μάθημα «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής».

ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ

 

ethnos.gr

περισσότερα
Back to top button