Καστοριά

Καστοριά: Θα σε βρει η ευτυχία, Ντίνα Αγράμπελη;

η-κουζίνα-1

Στη στήλη ‘Θα σε βρει η ευτυχία;’, ενεργοί άνθρωποι των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας απαντούν σε  ερωτήσεις που πρώτοι έθεσαν οι καλλιτέχνες Peter Fischli και David Weiss στο πρότζεκτ τους ‘Will happiness find me?’.

Αυτήν την εβδομάδα γνωρίζουμε λίγο καλύτερα την Ντίνα που έγινε Αγράμπελη (όχι το φυτό, αυτή του Μενέλαου Λουντέμη), κάτι που μπορεί να εξηγεί και τη σχέση της με την ευτυχία, παρέα με την οποία “τα βράδια πίνουμε μαζί λικέρ μαστίχα και ξεφυλλίζουμε εφηβικά ημερολόγια”.

  1. Πότε έρχονται τα χρήματα; Τα χρήματα αγαπάνε την υπερβολή• θέλουν να τα αγαπάς πολύ, ή να αδιαφορείς τελείως γι’ αυτά. Γνωρίζω ανθρώπους και από τις δύο κατηγορίες με πολλά χρήματα.
  2. Γιατί δεν τηλεφωνεί; Για δύο κυρίως λόγους. Ή γιατί δεν είχε ποτέ σκοπό να το κάνει, ή γιατί ξέρει πως το περιμένεις πολύ. Διαλέγω το πρώτο.
  3. Είσαι πολύ καλή για να δουλεύεις; Με πιάνει μία θεία τρέλα όταν δουλεύω, γιατί παθιάζομαι με ό,τι κάνω και το αγαπώ πολύ.
  4. Θα σε βρει η ευτυχία; Η ευτυχία είναι φίλη μου. Τα βράδια πίνουμε μαζί λικέρ μαστίχα και ξεφυλλίζουμε εφηβικά ημερολόγια. Μερικές φορές, τα παρατάμε όλα και τρέχουμε ν’ ακούσουμε ένα αηδονάκι, που κελαηδάει γλυκά μέσα στην ησυχία της νύχτας.
  5. Είναι η άγνοια σου μία ευρύχωρη σπηλιά; Η άγνοιά μου είναι ένας τεράστιος κόσμος που με κάνει να στριμώχνομαι μέσα σε μια μικρή σπηλιά και να μονολογώ “εν οίδα, ότι ουδέν οίδα”.
  6. Πρέπει να δείξεις μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον κόσμο; Η λέξη “πρέπει”, με τρομάζει πολύ. Θα πω βεβαίως ναι. Δεν μπορείς να μένεις αμέτοχος στα μεγάλα προβλήματα της εποχής σου. Η οικονομική κρίση, η τεράστια μετακίνηση πληθυσμών, ο πόνος του θανάτου και η αλληλεγγύη των ανθρώπων, είναι όλα αυτά πολύ μεγάλα θέματα του καιρού μας, που δεν γίνεται, δεν μπορεί να σε αφήνουν ασυγκίνητο.
  7. Που θα καταλήξεις σήμερα; Κάθε βράδυ καταλήγω στο κρεββάτι μου, το αγαπώ, έχουμε ζήσει πολλά μαζί, με ξέρει και το ξέρω.
  8. Θα μπορούσες να είχες γίνει κάτι άλλο; Η ζωή του καθενός από εμάς, είναι συνισταμένη πολλών συμπτώσεων που τις καθορίζει ένα συμπαντικό ρολόι. Θα μπορούσα ν’ αλλάξω κάποια στιγμή και από Ντίνα να γίνω η Αγράμπελη, και -για δες- έγινα ακριβώς αυτό.
  9. Είναι η αντίσταση άχρηστη; Αν πρόκειται για ό,τι υπονομεύει τις ελευθερίες μου, τότε αντιστέκομαι με όση δύναμη έχω και αυτή η αντίσταση αποτελεί το λιθαράκι μου που προστίθεται (μαζί με των άλλων) στην πρόοδο του ελεύθερου κόσμου. Αν όμως πρόκειται να αντισταθώ στις επιθυμίες μου, τότε το ξέρω πως κάθε αντίσταση είναι άχρηστη και τελείως περιττή.
  10. Γιατί δε συμβαίνει ποτέ τίποτα; Μα τι λες; Συνεχώς συμβαίνουν υπέροχα πράγματα, κοίτα έξω από το παράθυρο, μόλις άρχισε να βρέχει, η κοπέλα στο φανάρι άνοιξε την κόκκινη ομπρέλα της, ω!.. ένας δυνατός άνεμος σήκωσε την φούστα της ψηλά, κοίτα την πως κοιτάζει γύρω της να δει τις εντυπώσεις!
  11. Έχεις υπάρξει ποτέ εντελώς ξύπνια; Εννοείς κάτι; Προσπαθώ να θυμηθώ αν με έχουν ποτέ αποκαλέσει “κοιμισμένη”.
  12. Είναι ο ύπνος ο μόνος τρόπος να καταπολεμήσεις την κούραση; Όχι, με ξεκουράζει επίσης απόλυτα η φύση και η σιωπή.
  13. Βλέπουμε τη σκοτεινή πλευρά του κόσμου στην τηλεόραση το βράδυ; Έχω πέντε-έξι χρόνια που δεν βλέπω τηλεόραση. Αν ποτέ την ανοίξω, με τρομάζει τόσο πολύ που την κλείνω αμέσως. Λατρεύω βέβαια τις ταινίες, αλλά σιχαίνομαι τις διακοπές για διαφημίσεις.
  14. Ποιανού κούραση αισθάνεσαι; Μόνο την δική μου θαρρώ.
  15. Είναι πιο σημαντικό για τον κόσμο ή για σένα να τα πηγαίνεις καλά; Πιστεύω απόλυτα πως ο κόσμος έχει ανάγκη από πλήρεις και ευτυχισμένους ανθρώπους, και εγώ μαζί.
  16. Οδηγεί η άνεση απ’ευθείας στην καταστροφή; Αγαπώ την άνεση και την υποστηρίζω τρελά. Πώς μπορεί να με οδηγήσει στην καταστροφή; Αν εννοείς πως η άνεση θα με κάνει να βουλιάξω στον καναπέ μου και εκεί να χαθώ, θα σου απαντήσω πως, έξω, τα ζεστά ποτά που κερνάνε οι Αλκυονίδες, δεν μπορεί να τα υποστηρίξει κανένας καναπές.
  17. Είσαι όμορφη; Μόνο όταν χαμογελάω. Θες να δεις φωτογραφίες μου;
  18. Είναι εντάξει τα συναισθήματα σου να αγνοούν τις αναστολές σου;  Τα συναισθήματα λένε “θέλω”, οι αναστολές “πρέπει”, άρα ναι, αγνοώ (όσο μπορώ) τα πρέπει και κλείνω το μάτι στα θέλω μου.
  19. Πρέπει να είσαι ευδιάθετη; Η ζωή είναι τόσο απρόβλεπτη και ενδιαφέρουσα, που για να την ζήσει κανείς όσο της αξίζει, μόνο με καλή διάθεση μπορεί να το καταφέρει. Το think positive είναι μία πολύ σωστή παραίνεση.
  20. Είναι επικίνδυνο να ονειρεύεσαι συνέχεια μία άλλη ζωή; Η ζωή είναι εδώ, είναι σπουδαία και είναι ό,τι έχω σήμερα, αύριο ποιος ξέρει; Βέβαια και τα όνειρα έχουν το γούστο τους και μια θέση στην ίδια την ζωή μας.
  21. Είναι η ελευθερία των πουλιών υπερεκτιμημένη; Ανήκω σε ένα ζώδιο της γης, νιώθω δεμένη μαζί της, μυρίζω χόρτα και αγριολούλουδα, μέλισσες ζουζουνίζουν γύρω μου, πώς θες να ξέρω τι νιώθουν τα πουλιά;
  22. Είναι η ψυχή σου το φάντασμα που κάνει βόλτες με το αμάξι σου το βράδυ; Η ψυχή μου το βράδυ κοιμάται δίπλα μου, άμα βλέπω άσχημα όνειρα, μου χαϊδεύει τα μαλλιά και μου ψιθυρίζει ήσυχα τραγούδια..
  23. Είσαι ο υπνόσακος της ψυχής σου; Όχι, η ψυχή μου είναι ελεύθερη, είμαι ο υπνόσακος του σώματός μου, εκείνη διαλέγει μόνη της που θα κοιμηθεί και πόσο χώρο θα καταλάβει.

 

thewholecow.net

περισσότερα
Back to top button