Ελλάδα

Ποιες αλλαγές έρχονται στα capital controls

capital-cotrols-630x400Nέες αλλαγές στα capital controls σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, οι οποίες όμως δεν θα αφορούν το όριο ανάληψης, αλλά σε αυτές θα περιλαμβάνεται η μερική αποπληρωμή δανείων και η επέκταση της χαλάρωσης για το σπάσιμο προθεσμιακών καταθέσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε μικρές αλλαγές στα capital controls, διορθωτικού χαρακτήρα, όπως είναι η μερική αποπληρωμή δανείων και η επέκταση της χαλάρωσης για το σπάσιμο προθεσμιακών καταθέσεων.

Ωστόσο οπως γράφει και η Καθημερινή, αμετάβλητο στα 420 ευρώ την εβδομάδα μένει το όριο ανάληψης μετρητών από τις τράπεζες, καθώς η αβεβαιότητα στην οικονομία καθιστά απαγορευτική στην παρούσα φάση κάθε σκέψη για αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου. Το ασταθές οικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να αποτελεί τον κύριο παράγοντα ανησυχίας, ο οποίος αποτυπώνεται στο κύμα ρευστοποιήσεων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, αλλά και στα επίπεδα των καταθέσων που παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, παρά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, που διανύουν τον όγδοο μήνα.

Οι αλλαγές που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για τη χαλάρωση των capital controls, και οι οποίες αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες, και εφόσον λάβουν την τελική έγκριση της ΕΚΤ, θα αφορούν:

Στη δυνατότητα μερικής αποπληρωμής δανείου. Σήμερα η δυνατότητα αυτή απαγορεύεται, εκτός και αν τα χρήματα προέρχονται από το εξωτερικό, και στις τράπεζες πληθαίνουν τα αιτήματα που ζητούν να δοθεί η σχετική δυνατότητα και από χρήματα του εσωτερικού.

Στην αύξηση του ορίου για τη μεταφορά, μέσω τραπεζών ή μέσω ιδρυμάτων, πληρωμών κεφαλαίων στο εξωτερικό από φυσικά πρόσωπα, χωρίς δικαιολογητικά, από τα 500 στα 1.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι το όριο για μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό για λόγους υγείας ή εξαιρετικούς κοινωνικούς λόγους, με την κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών, παραμένει στα 2.000 ευρώ, ενώ στα 2.000 ευρώ ή στο ισόποσο σε ξένο νόμισμα παραμένει και το όριο μεταφοράς χαρτονομισμάτων για ταξίδι στο εξωτερικό.

Στην αύξηση του ορίου για πρόωρη λήξη των προθεσμιακών, που σήμερα περιορίζεται στα 1.800 ευρώ, εάν πρόκειται για την κάλυψη εξόδων διαβίωσης, ενώ για μεγαλύτερα ποσά επιτρέπεται μόνο εάν πρόκειται να πληρωθούν οφειλές προς το Δημόσιο, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες, νοσήλια, δίδακτρα, προμηθευτές, εργαζόμενοι ή συντάξεις.

Στη δυνατότητα ανοίγματος λογαριασμών, προκειμένου να καταβάλλονται προνοιακά επιδόματα και να εξυπηρετηθούν κοινωνικές ανάγκες.

tribune.gr

περισσότερα
Back to top button