Γνωστά ονόματα της show biz, δημοσιογράφοι, μεγαλογιατροί, δικηγόροι και επιχειρηματίες που δήλωναν «ψίχουλα» αλλά είχαν «καβάτζα» εκατομμυρίων στο εξωτερικό, αποκαλύπτονται μέρα με την ημέρα από τον έλεγχο της λίστας Μπόργιανς.
Η έρευνα των εισαγγελέων Δραγάτση-Τουλουπάκη-Ντζούρα-Καλούδη υπό την εποπτεία του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, βγάζει συνεχώς νέα στοιχεία και όχι μόνο για τις επαγγελματικές ιδιότητες όσων περιλαμβάνονται στη λίστα που μας παρέδωσε το κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
Τελευταίο εύρημα αποτελεί ένα επιπλέον αρχείο που ανεβάζει τους καταθέτες -νομικά και φυσικά πρόσωπα- από περίπου 10.500 σε 13.000 έως και το 2008.
Οι εισαγγελικοί λειτουργοί, που πλέον έχουν αλλάξει τακτική προς το αυστηρότερο προκειμένου να έχουν πιο γρήγορα αποτελέσματα, ήδη έχουν σχηματίσει πάνω από 200 δικογραφίες καλώντας τους καταθέτες της λίστας ως υπόπτους τέλεσης των αξιόποινων πράξεων της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Κι αυτό γιατί ο πρώτος έλεγχος έδειξε μεγάλη απόκλιση μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων. Η κλήση τους δε με την ιδιότητα του υπόπτου ενέχει τον κίνδυνο γι’ αυτούς και της δέσμευσης των περιουσιακών τους στοιχείων -κινητών και ακινήτων- έως ότου αποδείξουν ότι τα χρήματα είναι νόμιμα αλλά και ότι μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματά τους.
Η πλειονότητα αυτών που έχουν ήδη λάβει τα «ειδοποιητήρια» είναι γιατροί και δικηγόροι. Ωστόσο, μέχρι τώρα έχει εντοπιστεί και γνωστή μεγαλοδημοσιογράφος με καταθέσεις που ξεπερνούν τα 2,5 εκ. ευρώ, τραγουδίστρια με 300.000 ευρώ καθώς και ζωγράφος με πάνω από 3 εκ. ευρώ. Η έκπληξη βέβαια ήταν ο ιερέας με τις περίπου 450.000 ευρώ ο οποίος εμφανιζόμενος ενώπιον των εισαγγελέων ισχυρίστηκε πως θα επανέλθει προσκομίζοντας στοιχεία για τη νομιμότητα των καταθέσεών του….
Η ΑΛΛΗ ΛΙΣΤΑ
Παράλληλα με τα παραπάνω, έχουν αρχίσει να καλούνται και όσοι περιλαμβάνονται στη λίστα των χαρτοφυλακίων που κατά τους εισαγγελείς είναι πιο «ύποπτοι» όχι μόνο γιατί τα ποσά είναι «αστρονομικά», αφού ο μέσος όρος των εμβασμάτων αγγίζει τα 10 εκ. ευρώ, αλλά και γιατί οι πάνω από 8.000 καταθέτες που περιλαμβάνονται σε αυτή χρησιμοποίησαν την εν λόγω μέθοδο, που παρακάμπτει τις ελεγκτικές αρχές, κυρίως από το 2010 και μετά. Όταν δηλαδή ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Όπως μάλιστα έχει προκύψει, μόνο για την περίοδο Ιούνιος 2014- Ιούλιος 2015, όταν και επιβλήθηκαν τα capital contrοls, το ποσό που «φυγαδεύτηκε» με αυτή τη μέθοδο ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ…
ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ
Αυτό που διαπιστώνεται ωστόσο, είναι μια «απροθυμία» συνεργασίας προς το παρόν από την πλευρά των έως τώρα έχουν κληθεί καθώς επικαλούνται το νομοσχέδιο για την «αυτοκαταγγελία» και τις ευνοϊκές προβλέψεις που αναμένεται αυτό να περιλαμβάνει για όσους δηλώσουν «έμπρακτη» μεταμέλεια. Πρόκειται για το νομοθέτημα που θα δίνει κίνητρα σε όσους αποφασίσουν να επιστρέψουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα και να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν. Κίνητρα, όπως η μείωση φόρου κατά 60% για όσους επιλέξουν να αγοράσουν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, 50% εάν αγοράσουν ακίνητα στην Ελλάδα και 30% εάν πραγματοποιήσουν προθεσμιακή κατάθεση σε εγχώριο πιστωτικό ίδρυμα.
Παρόλο, όμως, που το εν λόγω σχέδιο νόμου είναι έτοιμο εδώ και αρκετές εβδομάδες και θα μπορούσε να φέρει αρκετά εκατομμύρια στα άδεια δημόσια ταμεία, δεν κατατίθεται. Και γιατί δεν κατατίθεται; Σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών» δεν ευθύνεται η ελληνική πλευρά -που σε αυτή την περίπτωση λειτούργησε πολύ γρήγορα- αλλά το… κουαρτέτο. Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι δανειστές μας,για ανεξήγητους λόγους, κρατούν το νομοσχέδιο στο «συρτάρι» και δεν ανάβουν το «πράσινο» φως για την κατάθεσή του. Αυτό στερεί όχι μόνο έσοδα που τόσο έχει ανάγκη η χώρα, αλλά «φρενάρει» και όσους θέλουν να κλείσουν τις υποθέσεις τους «μπλοκάροντας» το έργο των ελεγκτικών αρχών.
Η σχέση με εξοπλιστικές προμήθειες
Παρά τις δυσκολίες οι εισαγγελείς προσπαθούν να προχωρήσουν τις έρευνές τους οι οποίες συνεχώς βγάζουν νέα «λαβράκια».
Πλην του αριθμού των καταθετών στη λίστα Μπόγιαρνς, που είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνον που είχαν αρχικώς, διαπιστώθηκε πως πολλά ονόματα που «φιγουράρουν» σε αυτή με καταθέσεις στην τράπεζα UBS, βρίσκονται και στη λίστα Λαγκάρντ η οποία περιλαμβάνει καταθέτες της HSBC. Επιπλέον, εντόπισαν και πρόσωπο που εμπλέκεται στην προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων και περιλαμβάνεται στα αρχεία που μας παρέδωσε το κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Το εύρημα αυτό βέβαια προκάλεσε έκπληξη στους εισαγγελείς, καθώς οι έως τώρα έρευνες των δικαστικών αρχών είχαν δείξει πως όλοι αυτοί προτιμούν να εξαφανίζουν τα ίχνη των χρημάτων τους πίσω από εξωχώριες εταιρίες.
Σε λίγες ημέρες δε, θα ξεκινήσει η διασταύρωση των εμβασμάτων που «ταξίδεψαν» για την Ελβετία την δεκαετία 1995-2005, και τα οποία εκτιμάται ότι είναι σημαντικά σε αριθμό καθώς τότε οι έλεγχοι ήταν ανεπαρκείς. Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδας και συγκρίνονται με εκείνα που περιλαμβάνονται σε όλες τις υπόλοιπες λίστες που διερευνώνται.
ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ