Καστοριά

Ο Μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία (ρεπορτάζ)

mitropolitisserafeim

Με όχημα τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, το υπουργείο Παιδείας προτάσσει την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ), η οποία λαμβάνει θέση επί του θέματος της απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών των ορθόδοξων μαθητών και όχι των ετεροδόξων, ετεροθρήσκων ή άθεων.

Η  κυβέρνηση  του ΣΥΡΙΖΑ, πριν περάσει ένας χρόνος, επιχειρεί τον απόλυτο αιφνιδιασμό της Ιεραρχίας, με την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά να έρχεται στα σχολεία από την πίσω πόρτα. Η ενέργεια αυτή του υπουργείου Παιδείας προκαλεί ρήξη στις σχέσεις της Πολιτείας με την Εκκλησία

Η κατάργηση των θρησκευτικών έχει απασχολήσει την τελευταία συνεδρίαση της Ιεράς Συνοδού της Εκκλησίας της Ελλάδος όπου κατά τη διάρκεια  της  πάρθηκαν αποφάσεις.

 

Η καλύτερη μέθοδος για να δώσουμε στα παιδιά μας ελπίδα και αισιοδοξία

Για το επίμαχο θέμα αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ.  «Είναι αναγκαία η διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία. Το βιβλίο εκτός από τα θρησκευτικά στοιχεία θα πρέπει να περιέχει και στοιχεία για τον πολιτισμό και την  παράδοση της πατρίδας μας» τόνισε ο μητροπολίτης, ο οποίος συμμετείχε στην επιτροπή των μελών της Ιεράς Συνόδου που επισκέφτηκε πρόσφατα τον Υπουργό Παιδείας και μετέφεραν σε αυτόν τις θέσεις της εκκλησιάς για το μάθημα των θρησκευτικών. «Η ορθόδοξη χριστιανική αγωγή σε όλες τις βαθμίδες του σχολείου είναι, ίσως η καλύτερη μέθοδος για να δώσουμε στα παιδιά μας ελπίδα και αισιοδοξία, μέσα στην πολύμορφη κρίση που ζούμε» είπε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Καστοριάς, για να συνεχίσει «Η ορθόδοξη χριστιανική κληρονομιά μας είναι στοιχείο άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία μας, την εθνική μας αξιοπρέπεια, με τους ήρωες και τους μάρτυρες του λαού μας. Η ιδιοπροσωπία της ορθόδοξης χριστιανικής τέχνης, η συμβολή της Εκκλησίας στη διατήρηση της διαχρονικής μας γλώσσας, η επίδραση του ορθοδόξου Ελληνισμού στην οικοδόμηση του πολιτισμού, αυτά και πολλά άλλα, δίνουν στους νέους μας μια σφαιρική εικόνα για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του γένους μας. Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία λειτουργεί και δραστηριοποιείται ως πρεσβευτής του ελληνικού ιδεώδους σε όλη την υφήλιο και συνιστά τον συνεκτικό κρίκο των απανταχού αποδήμων Ελλήνων με το εθνικό κέντρο».

 

Στο παιδαγωγικό ινστιτούτο το θέμα

 Εστιάζοντας ο Σεβασμιώτατος  στο ιστορικό  της υπόθεσης,  ενημέρωσε  πως η ιερά σύνοδος,  αποφάσισε  να αναθέσει την διερεύνηση αυτού του θέματος στον συνοδικό Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο, ο οποίος  σε ένα  μήνα μελέτησε  σχεδόν όλα όσα έχουν γραφτεί μέχρι σήμερα. Μελέτησε συγχρόνως και τα βιβλία του μαθήματος των θρησκευτικών, τα οποία βρίσκονται στα σχολεία και διδάσκονται στα παιδιά.  Στις 13 Ιανουαρίου που έλαβε χώρα η σύναξης της Ιεράς Συνοδού,  ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κατέθεσε την εισήγηση του που ήταν  πάρα πολύ εμπεριστατωμένη.  Γι’ αυτό  ο κ. Σεραφείμ έκανε μια πρόταση προς την Ιερά Σύνοδο, να εισηγηθεί προς το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και στον αρμόδιο υπουργό κύριο Φίλη, ότι θα πρέπει οπωσδήποτε το μάθημα των θρησκευτικών να έχει στοιχεία από την παράδοση της Αγίας μας Εκκλησίας, την Παλαιά και Καινή Διαθήκη, την ιστορία της Εκκλησίας και στο τέλος να  φιλοξενήσει κάποια κεφάλαια τα οποία θα αναφέρονται στη θρησκειολογία.

«Πρέπει να σας πω», ενημέρωσε ο Μητροπολίτης Καστοριάς «ότι η εισήγηση του Αγίου Ναυπάκτου επικροτήθηκε τόσο από τον Μακαριότατο  και από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, όσο και από τους παρισταμένους ακαδημαϊκούς θεολόγους. Την επόμενη μέρα αφού έγινε πάλι ευρεία συζήτηση, αποφασίστηκε όπως μια τριμελής ομάδα υπό την προεδρία του Αγίου Ναυπάκτου και του Αγίου Σερρών και της ελαχιστότητός μου, αλλά και του νομικού συμβούλου, να επισκεφθούμε τον Υπουργό Παιδείας και να του εκθέσουμε όλο το θέμα. Ο Υπουργός Παιδείας δέχτηκε με καλοσύνη την ομάδα της Ιεράς Συνόδου, ωστόσο τους είπε ότι θα θέσει το θέμα στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο το οποίο αποφασίζει για τα βιβλία. Θα μελετήσουν τις συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ παράλληλα πρότεινε να γίνει ένας διάλογος και να  αποστείλουν στον Αρχιεπίσκοπο τρεις μάχιμους θεολόγους από την εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν την ανάλογη εμπειρία ως προς την παροχή αυτών των γνώσεων στα παιδιά, και να συζητηθεί το όλο θέμα. Εν συνεχεία θα αποφασιστούν τα δέοντα  τα οποία θα υιοθετούν από το αρμόδιο υπουργείο. Το μάθημα των θρησκευτικών είναι αναγκαίο και βεβαίως θα πρέπει οπωσδήποτε να μαθαίνουμε στα παιδιά μας όχι μόνο θρησκειολογικά στοιχεία, τι πιστεύει παραδείγματος χάρη και τι παραδέχεται ο βουδισμός ή ιουδαϊσμός ή μουσουλμανισμός, αλλά και πρωτίστως την παράδοσή μας. Για να γνωρίσει κανείς όλες τις άλλες θρησκείες, θα πρέπει προηγουμένως να γνωρίσει την ίδια την παράδοσή του», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος .

 

Πάντως, χρέος της ελληνικής Πολιτείας (και κατά το Σύνταγμα) είναι να διατηρεί την ελληνορθόδοξη παράδοση. Οι του ΣΥΡΙΖΑ απαξιώνουν σήμερα το μάθημα των Θρησκευτικών για να το καταργήσουν οριστικά στα επόμενα έτη! Όμωςτο μάθημα των Θρησκευτικών είναι αναγκαίο για τη διαμόρφωση του ήθους και του χαρακτήρα των νέων μας. Παιδεία δεν είναι μόνον η ξερή μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών, είναι πρωτίστως η διάπλαση χαρακτήρων, η διαμόρφωση ολοκληρωμένων ανθρώπων. 

 

Δώρα Κωτσοπούλου

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

 

 

περισσότερα
Back to top button