Καστοριά

Καστοριά: Ζητείται θεραπεία για την υγεία (αναλυτικό ρεπορτάζ)

 nosokoneio

Συσσωρεύονται  τα προβλήματα στο στα Νοσοκομείο – Ελλείψεις προσωπικού

 

Της Θεοδώρας Ζήση Κωτσοπούλου

 

Πολλά τα κενά στο νοσοκομείο Καστοριάς
Τεράστια είναι τα κενά σε προσωπικό που αντιμετωπίζουν σήμερα τα νοσηλευτικά ιδρύματα, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την ομαλή τους λειτουργία. Το πρόβλημα αυτό εντοπίζεται φυσικά και στο Νοσοκομείο Καστοριάς και ειδικά τώρα δυσκολεύει ακόμη περισσότερο  η κατάσταση μετά από τις παραιτήσεις των τελευταίων ημερών, ενός καρδιολόγου και ένας ορθοπεδικού. Στο νοσοκομείο Καστοριάς απέμειναν μόνο δύο γιατροί σε κάθε μία από τις δύο αυτές πολύ σημαντικές ειδικότητες. «Οι  δυο γιατροί που παραιτηθήκαν δεν ήταν μόνιμοι, ήταν γιατροί επικουρικοί στους οποίους είχε ανανεωθεί η σύμβαση όπως έγινε  και σε όλους τους επικουρικούς ιατρούς στην Ελλάδα, όμως οι συγκεκριμένοι ιατροί αποφάσισαν ότι  δεν ήθελαν  πλέον να δουλεύουν στο νοσοκομείο. Ο μεν καρδιολόγος θα ασκήσει ιδιωτικό επάγγελμα καθώς ήδη εδώ και 5-6 μήνες έψαχνε για ιατρείο και ο ορθοπεδικός ο οποίος δεν ήταν από την Καστοριά, αποφάσισε μετά από 3χρόνια να φύγει και να μετακομίσει στην πατρίδα του τη Δράμα», δήλωσε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ το μέλος του περιφερειακού συμβουλίου υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και γιατρός του νοσοκομείου Καστοριάς κ Στέφανος Μπαλταγιάννης.

Ο ίδιος πάντως, ενημέρωσε ότι έχουν προκηρυχθεί θέσεις επικουρικών ιατρών, ενώ τέλος του μήνα ξεκινούν και οι προκηρύξεις για θέσεις μόνιμου προσωπικού. Συνολικά, θα καλυφθούν 71 θέσεις για την 3η ΓΥΠΕ, υγειονομική περιφέρεια από αυτές θα υπάρχουν θέσεις και για τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας και κατ επέκταση και για το νοσοκομείο της Καστοριάς.

baltagiannis2-763x362

Να υπάρξει ένας στρατηγικός σχεδιασμός

Οι ελλείψεις φαρμάκων και αναλώσιμων υλικών και τα μεγάλα κενά σε ιατρικό προσωπικό είναι τα σημαντικότερα προσκόμματα που βάζουν σε δοκιμασία την ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων αλλά και τους ασθενείς οι οποίοι συχνά αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη εν μέσω πολύ δύσκολων οικονομικών συγκυριών. Επιπρόσθετο σοβαρό πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι εδώ και έναν χρόνο δεν υπάρχει διοικητής στο νοσοκομείο Καστοριάς:

 «Η κατάσταση γενικά στα νοσοκομεία το τελευταίο διάστημα είναι  κρίσιμη. Τώρα, προσπαθεί να γίνει σταθεροποίηση του συστήματος υγείας έτσι ώστε το επόμενο διάστημα να μπορέσει να υπάρξει κάποια βελτίωση. Ωστόσο, η κατάσταση είναι φοβερή, γιατί τα προηγούμενα χρόνια έγινε μια κατασπατάληση πόρων που αυτή τη στιγμή δεν θέλω να  επεκταθώ, αλλά θα σας πω κάτι χαρακτηριστικό. Αυτή τη δεδομένη στιγμή, ζητάμε επικουρικούς γιατρούς. Στην λίστα έχουν δηλώσει ενδιαφέρον μόνο 2 παθολόγοι σε όλη την Ελλάδα. Στη λίστα είναι και 62 αγγειοχειρούργοι. Πείτε μου που θα τους τοποθετήσουμε και τους 62 αγγειοχειρούργους όταν δεν θα έχουμε παθολόγο και χειρουργό για να βγάλουμε ακόμη και έναν σκωλικοειδήτη» δήλωσε ο κ Μπαλταγιάννης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι για να μπορέσει να εξομαλυνθεί η κατάσταση, χρειάζεται ένας σχεδιασμός σε βάθος 5ετίας και για  να πετύχει αυτό τόνισε «χρειάζεται ένας στρατηγικός σχεδιασμός που να αποτελείται από τρεις πτυχές. Η πρώτη πτυχή έχει να κάνει με την σταθεροποίηση του συστήματος υγείας ώστε να μην καταρρεύσει. Η δεύτερη είναι να γίνει ένας στρατηγικός σχεδιασμός και η τρίτη να πλαισιωθεί το νοσοκομείο από γιατρούς. « Έτσι ώστε βήμα-βήμα, μέσα στους επόμενους μήνες, να ομαλοποιηθεί η κατάσταση», κατέληξε.

 

Ελάχιστες προσλήψεις

 Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) πανελλαδικά οι κενές θέσεις ανέρχονται σε 30.000! Το τελευταίο διάστημα αποχώρησαν 17.000 και πρόκειται να αποχωρήσουν εντός των επόμενων τριών μηνών άλλοι 3.000 υπάλληλοι. Ως αποτέλεσμα, σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας, αντιστοιχεί μία νοσηλεύτρια για κάθε βάρδια σε κλινικές 40 ασθενών!
Για την κάλυψη των κενών στο προσωπικό των Νοσοκομείων έχουν προκηρυχθεί μέσω ΑΣΕΠ 690 θέσεις! Είναι δηλαδή σαν να δίνεις… ασπιρίνη σε ασθενή ο οποίος χρειάζεται εγχείρηση για να σωθεί!
Το ενδιαφέρον για τις θέσεις αυτές είναι φυσικά τεράστιο, αφού οι άνεργοι νοσηλευτές και οι επαγγελματίες Υγείας ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες, εξαιτίας του γεγονότος ότι τα Νοσοκομεία έχουν πέντε χρόνια να κάνουν προσλήψεις προσωπικού.

 teligior

Δρομολογείται όλη η διαδικασία ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν και στο δικό μας νοσοκομείο

 Μιλώντας στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ Ολυμπία Τελιγιορίδου παραδέχτηκε ότι υπάρχει γενικά μεγάλο πρόβλημα με πολλά νοσοκομεία της χώρας. «Ήδη», όπως ενημέρωσε «στον προϋπολογισμό που έχει υπογραφεί, έχουν αυξηθεί τα κονδύλια που θα διατεθούν για τα νοσοκομεία και έχουν φτάσει  περίπου στα 800.000.000 ευρώ». Όσον αφορά τώρα στο νοσοκομείο της Καστοριάς, όπως είπε έχει γίνει όλη η διαδικασία για την πρόσληψη 3 ιατρών, οφθαλμιάτρου, χειρούργου και ακτινολόγου και τις επόμενες μέρες είναι να γίνει η πρόσληψη καρδιολόγου και παθολόγου.

 Αναφορικά με το ζήτημα της μαιευτικής κλινικής, έχουν κινηθεί σύμφωνα με την ίδια, όλες οι διαδικασίες ώστε να μην χαθεί το έργο και να περάσει στο νέο ΕΣΠΑ. «Σιγά-σιγά λύνονται τα προβλήματα και το αμέσως επόμενο διάστημα, θα γίνει και η προκήρυξη για το διοικητή του νοσοκομείου, η οποία δεν θα είναι πλέον μια θέση που θα καλύπτεται με κομματικά κριτήρια όπως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά με αντικειμενικά κριτήρια, με βάση τα προσόντα που έχει κάποιος ώστε να ανταπεξέλθει ως διοικητής και στο νοσοκομείο Καστοριάς». Στην προκήρυξη αυτή, ενημέρωσε η βουλευτής θα μπορούν να πάρουν μέρος όλοι όσοι ενδιαφέρονται και έχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτή την θέση. « Πιστεύω ότι δρομολογείται όλη εκείνη η διαδικασία ώστε να επιλυθούν και τα προβλήματα που υπάρχουν και στο δικό μας νοσοκομείο» κατέληξε.

Είναι προφανές, ότι η κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπως έχει τώρα, όχι μόνο δεν βοηθά στην καλύτερη και ταχύτερη αντιμετώπιση των περιστατικών, αλλά φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα. Η άναρχη και ανομοιόμορφη στελέχωση και λειτουργία τους, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις που υπάρχουν σε ιατρικό εξοπλισμό, ανθρώπινο δυναμικό και πληροφοριακό σύστημα, είναι απόρροια και της μέχρι σήμερα πολιτικής στην Υγεία. Ας ελπίσουμε η δικομματική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ να αλλάξει και να ακουμπήσει με περισσότερη ευαισθησία στον πολύπαθο αυτό κλάδο.

 

 

περισσότερα
Back to top button