Καστοριά

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο ασφαλιστικό αύριο στην Καστοριά

7865543Οι επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της Καστοριάς κινητοποιούνται ενάντια στο νέο ασφαλιστικό (δικηγόροι, γιατροί, λογιστές, πολ. μηχανικοί, φαρμακοποιοί, δικ. επιμελητές κ.ά.)

Σε κοινή συνάντηση των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της Καστοριάς που έλαβε χώρα την 19/01/2016 στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς, επιβεβαιώθηκε η εναντίωση όλων με έντονο, ανεπιφύλακτο και κατηγορηματικό τρόπο, στις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Η Κυβέρνηση δια του αρμοδίου Υπουργού Εργασίας συνέταξε προσχέδιο νόμου, δίχως προηγουμένως να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε στοιχειώδης διαβούλευση με κοινωνικούς κι επιστημονικούς φορείς, δίχως να έχει παραγγείλει και συμβουλευθεί απαραίτητη αναλογιστική μελέτη.    

Η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο νόμου της Κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων  (φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης, προκαταβολή φόρου εισοδήματος στο 75% από φέτος και 100% από του χρόνου κ.λπ.).

Ο ισχυρισμός της Κυβέρνησης περί σωτηρίας των Ταμείων δια των συγκεκριμένων προτάσεων θα οδηγήσει σε μαζική και βίαιη έξοδο από το επάγγελμα  μεγάλο αριθμό του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών – επιστημόνων και θα καταστήσει παντελώς επισφαλή την, ήδη, κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και θα συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των «γκρίζων» ζωνών της οικονομίας.

Ήδη σήμερα η κατάσταση είναι οριακή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών ασφαλισμένων επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις. Η αδυναμία αυτή ενισχύεται με τις προτάσεις της κυβέρνησης κι εν τέλει καταστρέφεται ένας από τους βασικούς τομείς του παραγωγικού ιστού της χώρας όπως είναι οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες.

Οι επιστημονικοί φορείς και παρά τις «διαρροές» για, επουσιώδεις στην πραγματικότητα, βελτιώσεις, θεωρούν ότι οι συνάδελφοι ελεύθεροι επαγγελματίες του τόπου αντιδρούν και συμμετέχουν δυναμικά και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους το επόμενο διάστημα.

Με δεδομένα όλα αυτά, οι επιστημονικοί – επαγγελματικοί φορείς της περιφερειακής Ενότητας της Καστοριάς

  • Ζητούν από την Κυβέρνηση να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις και να διοργανώσει έναν ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο, από μηδενική βάση, με βάση συγκεκριμένα στοιχεία αναλογιστικών μελετών.
  • Καλούν όλους τους επιστήμονες – ελεύθερους επαγγελματίες να συμμετέχουν στην ανοικτή εκδήλωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 21/1/2016 και ώρα 12.00, στην αίθουσα της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς 

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος και συμφώνησαν στα ανωτέρω Πρόεδροι, μέλη των διοικήσεων και εκπρόσωποι από τους φορείς:

 

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ν.Ε. Καστοριάς),

Δικηγορικός Σύλλογος Καστοριάς,

Ιατρικός Σύλλογος Καστοριάς,

Φαρμακευτικός Σύλλογος Καστοριάς,

Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας,

Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης,

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Καστοριάς,

Σύλλογος Λογιστών Καστοριάς, 

ΣΠΕΔΕ Καστοριάς,

Σύλλογος Τοπογράφων Καστοριάς,

Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος,

Οδοντιατρικός Σύλλογος Καστοριάς 

 

 

περισσότερα
Back to top button