Ελλάδα

Τι θα προβλέπει ο νόμος για τα αδήλωτα εισοδήματα

227ebda1cd4f72a41bfb8f4058fbfff7_L

Εκπτώσεις που θα φτάνουν ως και το 50% στον τελικό φόρο αλλά και εξοντωτικά πρόστιμα και

ποινικές κυρώσεις για όσους δεν συμμορφωθούν προβλέπουν οι διατάξεις του νόμου για την εθελοντική αποκάλυψη κρυμμένων κεφαλαίων που θα κατατεθεί στην Βουλή της επόμενες εβδομάδες.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι υπάρχουν ακόμα πολλά δισεκατομμύρια αδήλωτα είτε στα «σεντούκια» είτε στο εξωτερικό και στοχεύουν σε αυτά προκειμένου να αποφύγουν -όσο το δυνατόν- μεγάλη αύξηση της φορολογίας με δυσμενείς επιπτώσεις στην Οικονομία.

Την ίδια ώρα, ένα «τσουνάμι» φοροελέγχων ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών με «στοχευμένες» 24.000 επιχειρήσεις και ιδιώτες. Η επιλογή των 24.000 περιπτώσεων έγινε χωρίς την παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα. Συγκεκριμένα μέσα από ένα σύνολο δεκάδων χιλιάδων στοιχείων που έχουν εντοπισθεί από:

• πολίτες με χαμηλά εισοδήματα αλλά μεγάλα περιουσιακά στοιχεία

• επιχειρήσεις με μικρό τζίρο αλλά ιδιοκτήτες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια

• ασυνήθιστα μεγάλες και συνεχείς αυξομειώσεις τραπεζικών καταθέσεων.

• συνεχείς διαφοροποιήσεις στο ύψος δηλωμένων εισοδημάτων

Με βάση συγκεκριμένες παραμέτρους, το σύστημα risk analysis που διαθέτει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει ήδη υποδείξει ποίοι θα είναι οι 24.000 στόχοι του φοροεισπρακτικού μηχανισμού τη χρονιά που ξεκίνησε

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ. Ανώτατο στέλεχος του ΣΔΟΕ αποκαλύπτει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ότι ειδικά για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων, σύμφωνα με πληροφορίες, «θα παρέχονται σημαντικές εκπτώσεις έως και 40-50% από τον τελικό φόρο, ώστε να δημιουργηθεί ισχυρό κίνητρο στους φορολογούμενους για συμμόρφωση. Η μη εκμετάλλευση αυτής της τελευταίας ευκαιρίας, αναπόφευκτα θα επιφέρει τον ενδελεχή φορολογικό έλεγχο επισύροντας όλες τις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις που αναμένονται βαρύτατες». Προϋπόθεση για να υπάρξει το κίνητρο της έκπτωσης ως και 50% σε αδήλωτα κεφάλαια είναι να αποκαλυφθούν εθελοντικά από τον ενδιαφερόμενο και όχι αφού εντοπιστούν πρώτα από τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η έκπτωση που προβλέπεται χάνεται οριστικά. Παράλληλα υπάρχει πρόταση από την Ελληνική πλευρά όσοι αποκαλύψουν μόνοι τους τα ποσά που δεν έχουν δηλώσει και με την προϋπόθεση πως θα τα φέρουν στην χώρα μας από το εξωτερικό να έχουν επιπλέον μειώσεις επί των προσαυξήσεων εφόσον αυτά τοποθετηθούν σε τράπεζες ή στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ωστόσο αυτό το τελευταίο σκέλος που προϋποθέτει επιστροφή χρημάτων στην Ελλάδα συναντά ισχυρές αντιδράσεις από την πλευρά των δανειστών οι οποίοι δεν θεωρούν ότι χρειάζεται αυτό το επιπλέον κίνητρο. «Δεν τους ενδιαφέρει αν τα λεφτά θα γυρίσουν στη χώρα μας. Ίσα ίσα δεν θα τους ενοχλούσε να παρέμεναν και έξω αρκεί να φορολογούνταν και να επιβάλλονταν τα πρόστιμα που αναλογούν ως τώρα κυρίως για λόγους παραδειγματισμού όσων συνεχίζουν αυτή την τακτική» λέει χαρακτηριστικά το στέλεχος του ΣΔΟΕ.

«ΤΣΟΥΝΑΜΙ». Όπως λέει το ίδιο στέλεχος στα «Π» η ανάγκη ενίσχυσης των κρατικών ταμείων, χωρίς την περαιτέρω αύξηση στη φορολογία των μισθωτών και των συνταξιούχων, έχει ωθήσει το Υπουργείο Οικονομικών σε μπαράζ φορολογικών ελέγχων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, ο αριθμός των ολοκληρωμένων φορολογικών ελέγχων σε συνδυασμό με την γενική πορεία των εσόδων και των προβλέψεων στον κρατικό προϋπολογισμό, δημιουργεί μια άκρως ικανοποιητική εικόνα στο Οικονομικό Επιτελείο, δεδομένων των γεγονότων που συνέβησαν τη χρονιά που μας πέρασε.
Συγκεκριμένα, το 2015, μόνο οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ολοκλήρωσαν μεγάλο αριθμό εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, όπως αναλύεται στον παρακάτω πίνακα που αφορά: τις κατά τόπους Δημόσιες Οικονομικές Εφορίες, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου αλλά και το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και την χρονική περίοδο ως τον Νοέμβριο του 2015.

Οι έλεγχοι θα καθορίσουν και τα έσοδα

Η συμβολή των φορολογικών ελέγχων στη διαμόρφωση των Εσόδων για το 2015 είναι καθοριστική, γεγονός που αποδεικνύεται και από την οριακή αύξηση των εσόδων που επήλθε το 2015 σε σχέση με το 2014.

Στη βάση του ίδιου σκεπτικού, το Υπουργείο Οικονομικών κατάστρωσε τον οδικό χάρτη για το 2016 ανεβάζοντας ακόμα υψηλότερα τον πήχη. Ειδικότερα, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια κινδύνου, ήδη προτεραιοποιήθηκαν 24.000 έλεγχοι που θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2016, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται το επιχειρησιακό σχέδιο προκειμένου να επισπευτούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης υποθέσεων από τις γνωστές λίστες φοροδιαφυγής.

Ήδη από τις αρχές του 2015 έχει ξεκινήσει η ενοποίηση όλων των ονομάτων που περιλαμβάνονται σε λίστες φοροδιαφυγής, προκειμένου να αποφευχθεί ο διπλός έλεγχος στα ίδια ΑΦΜ. Κύριος στόχος του Υπουργείου είναι ο καθορισμός αυτοματοποιημένης διαδικασίας ελέγχου τέτοιων υποθέσεων, ώστε να εξοικονομηθεί πολύτιμος χρόνος και να εισπραχθούν όσο γίνεται περισσότερα χρήματα.

Για το λόγο αυτό έχει ζητηθεί από τις τράπεζες να αποστείλουν την καθαρή τραπεζική εικόνα κάθε καταθέτη, ώστε με μια απλή προκαθορισμένη διαδικασία διασταύρωσης με τα δηλωθέντα εισοδήματα αυτού, να προκύπτει η συνολική προσαύξηση περιουσίας του προσώπου σε κάθε χρήση.

Μέσα σε όλο αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο των φοροελέγχων, το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει προς ψήφιση τις επόμενες εβδομάδες, το πρόγραμμα για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων, με το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρέχονται οι προαναφερόμενες εκπτώσεις από τον τελικό φόρο, ώστε να δημιουργηθεί ισχυρό κίνητρο στους φορολογούμενους για συμμόρφωση

 

fpress.gr

περισσότερα
Back to top button