Ελλάδα

Ποιούς τραγουδιστές έχει «τσιμπήσει» το ΣΔΟΕ

sdoe_13Του Γιάννη Ευαγγελίου

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη ότι ο δημοφιλής ροκ τραγουδιστής, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, πληρώθηκε μέσω εταιρείας στη Βουλγαρία για συναυλία που έδωσε στην… Ξάνθη για λογαριασμό εκδηλώσεων του τοπικού δήμου. Ωστόσο, η περίπτωση αυτή δεν φαίνεται να είναι η μόνη. Αν και μέχρι πρότινος ήταν συνήθης τακτική από αρκετούς καλλιτέχνες να πληρώνονται μέσω εταιρειών στην Ελλάδα, ώστε να αποδίδουν λιγότερους φόρους, η φορολογική λαίλαπα οδήγησε κάποιους στην απόφαση να δημιουργήσουν εταιρεία σε κάποιον φορολογικό παράδεισο, όπως αποκαλούνται οι χώρες με χαμηλούς συντελεστές.

Μία από τις πρώτες προτεραιότητες του νέου ΣΔΟΕ που συστήνεται θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εντοπισμός των τραγουδιστών και άλλων καλλιτεχνών που «ξενιτεύτηκαν», αλλά μόνο στα χαρτιά. Όσων, δηλαδή, εκμεταλλεύτηκαν τα «παραθυράκια» του φορολογικού νόμου ή την απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών, που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε αποδιοργάνωση, προκειμένου να μην αποδώσουν στο ελληνικό κράτος τους αναλογούντες φόρους από τα υψηλά εισοδήματά τους.

Η περίπτωση του Παπακωνσταντίνου φαίνεται πως είναι, λοιπόν, μόνο η αρχή. Πάντως, η συγκεκριμένη υπόθεση δεν ήρθε στο «φως» από κάποια έρευνα του ΣΔΟΕ ή άλλης ελεγκτικής υπηρεσίας του κράτους, αλλά από την ανάρτηση στη «Διαύγεια» του εντάλματος πληρωμής από τον δήμο για συναυλία που έδωσε ο ροκ τραγουδιστής στο πλαίσιο εορταστικών εκδηλώσεων. Η πληρωμή του ανήλθε σε 16.500 ευρώ και το ποσό κατατέθηκε σε εταιρεία στη Βουλγαρία, με τον Παπακωνσταντίνου να βάζει στην τσέπη σχεδόν όλο το ποσό, αφού οι κρατήσεις ανήλθαν σε μόλις 17,09 ευρώ. Η εταιρεία ονομάζεται Brain Co Southeastern Europe Ltd, έχει έδρα τη Σόφια, ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 με μετοχικό κεφάλαιο μόλις δύο λέβα, ενώ ως ιδιοκτήτης και διαχειριστής εμφανίζεται ο κ. Κωνσταντίνος Παπατριανταφύλλου, εκδότης των περιοδικών «Max Power», «Power Bikes», «Nautica», «XL» και άλλων.

Αυτή, πάντως, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου απασχολεί τις ελεγκτικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από περίπου τρία χρόνια «Ράμπο» του ΣΔΟΕ είχαν κάνει έφοδο σε συναυλία του στο Ξυλόκαστρο, όπου διαπίστωσαν ότι δεν είχαν κοπεί περισσότερα από 200 εισιτήρια. Παραμένει αδιευκρίνιστο αν την ευθύνη είχε τότε ο διοργανωτής της συναυλίας ή ο τραγουδιστής. Το πόρισμα του ΣΔΟΕ εστάλη στην αρμόδια ΔΟΥ για τον καταλογισμό του προστίμου.

Μετά την αποκάλυψη της νέας υπόθεσης με την αμοιβή του καλλιτέχνη σε εταιρεία στη Βουλγαρία και το πλήθος δημοσιευμάτων, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κινητοποιήθηκαν για να την ερευνήσουν και να διαπιστώσουν αν η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν νόμιμη. Για το (αν)ηθικό του πράγματος δεν χωρά καμία αμφιβολία, αφού κάποιος δεν μπορεί να τραγουδά στην Ξάνθη και να πληρώνεται στη Σόφια.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου δεν είναι ο πρώτος –και σίγουρα δεν θα είναι ο τελευταίος τραγουδιστής– που απασχολεί το ΣΔΟΕ και άλλους ελεγκτικούς φορολογικούς μηχανισμούς. Στο παρελθόν, πολλοί καλλιτέχνες κλήθηκαν να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα, καθώς δεν δήλωσαν το πραγματικό –ιλιγγιώδες– ύψος των αμοιβών τους, ή το όνομά τους ενεπλάκη σε υπόθεση φοροδιαφυγής, κυρίως εξαιτίας των επιχειρηματιών με τους οποίους συνεργάστηκαν. Το «Π» παρουσιάζει μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές υποθέσεις που απασχόλησαν τα Μέσα.

Μιχάλης Χατζηγιάννης

Ένα από τα πρώτα μεγάλα ονόματα του τραγουδιού που είχε μπλεξίματα με το ΣΔΟΕ ήταν ο Κύπριος τραγουδιστής, Μιχάλης Χατζηγιάννης. Οι «Ράμπο» δέσμευσαν το πολυτελές 18μετρο σκάφος «ΖΕΜΙ» (από τα αρχικά του ονόματός του και της αγαπημένης του, Ζέτας Μακρυπούλια), το οποίο είχε αγοράσει έναντι 380.000 ευρώ και που το είχε δηλώσει ως επαγγελματικό, αλλά εμφανιζόταν να το χρησιμοποιεί ο ίδιος για προσωπικά ταξιδάκια. Τότε πλήρωσε πρόστιμο 15.000 ευρώ και το μετέτρεψε σε σκάφος αναψυχής. Ωστόσο, το μεγαλύτερο «χαστούκι» στο «image» του τραγουδιστή ήταν η ποινική δίωξη που του ασκήθηκε, όταν ο λογιστής του εμφανίστηκε στο Τμήμα Ασφαλείας της Γλυφάδας και δήλωσε κλοπή πινακίδων της κατακόκκινης Ferrari. Όπως διαπιστώθηκε, το super car βρισκόταν σε έκθεση πώλησης πολυτελών αυτοκινήτων επί της λεωφόρου Μεσογείων, όπου βρέθηκαν και οι πινακίδες. Παράγοντες της αγοράς εκτίμησαν ότι ίσως ο τραγουδιστής με τη δήλωση περί κλοπής των πινακίδων να θέλησε να εκδώσει νέες και, αντίστοιχα, νέα άδεια κυκλοφορίας, ώστε η Ferrari να πουληθεί πιο εύκολα, καθώς υπήρχε παρακράτηση κυριότητας από τον εισαγωγέα, μια και ο τραγουδιστής δεν είχε εξοφλήσει το συνολικό ποσό των 170.000 ευρώ της αγοράς της.

Γιάννης Πλούταρχος

Το «καλό παιδί» του ελληνικού πενταγράμμου, Γιάννης Πλούταρχος, απέκτησε σοβαρά μπλεξίματα με το ΣΔΟΕ το 2013, όταν οι «Ράμπο» εντόπισαν φοροδιαφυγή ύψους 2,8 εκατ. ευρώ! Το ενδιαφέρον της Υπηρεσίας κίνησε η αγορά ακινήτων-«φιλέτων» και ειδικότερα η απόκτηση μίας εντυπωσιακής μεζονέτας με πισίνα στη Γλυφάδα, αξίας άνω των 4 εκατ. ευρώ. Οι ελεγκτές πέρασαν από «κόσκινο» τις φορολογικές του δηλώσεις, τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του, όπου εντοπίστηκαν συναλλαγές ακόμη και 500.000 ευρώ (!), τα συμβόλαια με τις δισκογραφικές εταιρείες και τα νυχτερινά κέντρα, τα έσοδα από τις συναυλίες, ακόμη και τα μερίσματα από εταιρείες στις οποίες συμμετέχει, σε βάθος δεκαετίας. Οι εξηγήσεις του τραγουδιστή δεν έπεισαν το ΣΔΟΕ, που καταλόγισε στον καλλιτέχνη ότι απέκρυψε εισοδήματα συνολικού ύψους 2.793.955,67 ευρώ.

Πέγκυ Ζήνα – Γιώργος Λύρας

Για φοροδιαφυγή-«μαμούθ» ύψους 4,2 εκατ. ευρώ την περίοδο 2001-2010 κατηγορήθηκε από το ΣΔΟΕ το ζεύγος Πέγκυ Ζήνα – Γιώργος Λύρας. Μάλιστα, η γνωστή τραγουδίστρια και ο σύζυγός της φέρονται να επιχείρησαν να μειώσουν και κατά 1,2 εκατ. ευρώ το πραγματικό ύψος αγοράς της βίλας τους στη Βούλα, που ανερχόταν στο διπλάσιο, δηλαδή σε 2,4 εκατ. ευρώ. Όταν οι ελεγκτές εντόπισαν τις επιπλέον επιταγές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ προς τους κατασκευαστές, εκείνοι ισχυρίστηκαν ότι επρόκειτο για δάνειο, αλλά δεν έπεισαν. Ακόμη, το ζεύγος κατηγορήθηκε ότι δήλωνε το σκάφος του ως επαγγελματικό για να γλυτώνει φόρους, ενώ στην πραγματικότητα είχε αποκτηθεί για ιδιωτική χρήση.

Νότης Σφακιανάκης

Ο Νότης Σφακιανάκης θα μπορούσε να ανήκει –αν δεν είναι ήδη εγγεγραμμένος– στο κίνημα «Δεν πληρώνω». Ο λαϊκός τραγουδιστής έχει επιλέξει να μην πληρώνει χαράτσια και έκτακτες εισφορές, καταθέτοντας μάλιστα την άρνησή του γραπτώς με τη «δήλωση αντίθεση», όπως έχει δηλώσει ο ίδιος στο παρελθόν. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του και τα έγγραφα που προσκομίζει στην Εφορία δεν έχουν καμία νομική βάση, με αποτέλεσμα κάθε φορά που δεν πληρώνει, να αυξάνονται οι οφειλές του. Μάλιστα, η αρμόδια ΔΟΥ δέσμευσε τον τραπεζικό του λογαριασμό για χρέος 35.000 ευρώ, το οποίο αφορούσε απλήρωτους φόρους, όπως το «χαράτσι» της ΔΕΗ και τον φόρο αλληλεγγύης. Παλαιότερα, το ΣΔΟΕ είχε κατασχέσει το πολυτελές αυτοκίνητό του, που έφερε ξένες πινακίδες. Επειδή η σύζυγός του είναι Αγγλίδα, ο ίδιος θεωρούσε ότι μπορεί να έχει αυτοκίνητο με ξένες πινακίδες και να το οδηγεί στην Αθήνα.

Γιώργος Τσαλίκης

Με την… τσίμπλα στο μάτι είχαν πιάσει οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ τον Γιώργο Τσαλίκη, όταν στις 10 το πρωί έκαναν έφοδο στο ξενοδοχείο του καζίνο της Ξάνθης, όπου είχε εμφανιστεί το προηγούμενο βράδυ. Την ώρα που έτρωγε πρωινό με την οικογένειά του στο εστιατόριο, οι «Ράμπο» εμφανίστηκαν ενώπιόν του και, αφού του αποκάλυψαν την ιδιότητά τους, ζήτησαν έγγραφα και στοιχεία για την αμοιβή του. Ο Τσαλίκης δήλωσε ότι είχε λάβει το ποσό των 500 ευρώ για μία εμφάνιση, το οποίο θεωρήθηκε μικρό, με αποτέλεσμα να μπει στο «στόχαστρο» της Υπηρεσίας για περαιτέρω έρευνα. Έτσι, λίγες εβδομάδες μετά έκαναν νέα έφοδο, αυτήν τη φορά σε κέντρο στο Αίγιο όπου τραγουδούσε ο καλλιτέχνης. Διαπίστωσαν ότι το κατάστημα δεν είχε κόψει 15 αποδείξεις και έδωσαν εντολή να σφραγιστεί, ενώ πήραν το ιδιωτικό συμφωνητικό που είχε υπογράψει με την επιχείρηση. Τότε έγινε αρκετός ντόρος, με τον τραγουδιστή να δηλώνει ότι η αποκλειστική ευθύνη ανήκε στον επιχειρηματία, ωστόσο συζητήθηκαν το γεγονός ότι αμειβόταν μέσω εταιρείας που είχε συστήσει στο Μαρούσι, αλλά και οι χαμηλές απολαβές του σε σύγκριση με την αναγνωρισιμότητά του για εμφανίσεις στην επαρχία, χωρίς όμως να αποδειχθεί κάποια φορολογική παράβαση.

Πηγή: Εφημερίδα «Παρασκήνιο».

koutipandoras.gr

περισσότερα
Back to top button