Καστοριά

Καστοριά: Συνεχίζονται οι εκπτώσεις στα καταστήματα (ρεπορτάζ)

ekptoseis-3-660

Οι εκπτώσεις … σανίδα σωτηρίας για τα εμπορικά καταστήματα

Σε δυσμενέστερη κατάσταση σε σχέση με άλλους επαγγελματίες της αγοράς, οι έμποροι ρούχων και παπουτσιών εξακολούθησαν να βλέπουν τις πωλήσεις, ακόμη και τις άγιες ημέρες, να παραμένουν ακόμα πιο μειωμένες σε σχέση με πέρυσι.

Παρά τις συγκρατημένες τιμές και τις πολλές και επαναλαμβανόμενες προσφορές εμπορευμάτων, τα μηνύματα που δέχονται οι καταστηματάρχες για τις προθέσεις των καταναλωτών για ψώνια εξακολουθούν να προμηνύουν δύσκολες ημέρες για την αγορά, τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες του 2016.

Οι έμποροι ψάχνουν κάθε τρόπο για να σωθούν από την κρίση που έχει «χτυπήσει» την αγορά, ενώ σημαντικό είναι πως μόνο στο νομό Καστοριάς, τη χρονιά που μας πέρασε, έβαλαν λουκέτο 120 καταστήματα.

 

Η πτώση ήταν αισθητή- το αποτέλεσμα της έλλειψης ρευστότητας
«Ο απολογισμός της εορταστικής περιόδου δε μας έδωσε θετικά πρόσημα, καθώς η κίνηση, παρότι ήταν σχετικά αυξημένη σε σχέση με την έως τώρα πορεία της αγοράς, συγκριτικά με αντίστοιχες περασμένες χρονικές περιόδους, η πτώση ήταν αισθητή. Είναι γεγονός ότι παρόλο που οι τιμές κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα προς διευκόλυνση των καταναλωτών, η αγορά δεν έδωσε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η Χριστουγεννιάτικη αγορά υπήρξε «παγωμένη», καθώς οι καταναλωτές περιορίστηκαν σε βόλτες στα καταστήματα και στα απολύτως αναγκαία και αυτό είναι αποτέλεσμα της βαθιάς οικονομικής ύφεσης που διανύουμε. Η πτωτική τάση της αγοράς ήταν αναμενόμενη, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας που όλοι οι κλάδοι αντιμετωπίζουν σήμερα. Η μείωση των εισοδημάτων, οι περικοπές του Χριστουγεννιάτικου δώρου, η επιβολή νέων φόρων, η μειωμένη χρήση των πιστωτικών καρτών και εν τέλει η κακή ψυχολογία των καταναλωτών που καθημερινά βιώνουν την αβεβαιότητα για την εξέλιξη της κρίσης, στέρησαν από τις αγορές όλης της χώρας και όχι μόνο από τη δική μας, χιλιάδες ευρώ. Το σίγουρο είναι πως το κλίμα αυτό μας προβληματίζει ιδιαίτερα για τις ενέργειες που πρέπει να δρομολογηθούν περαιτέρω, για την ομαλοποίηση και την ανάκαμψη της αγοράς» δήλωσε μιλώντας στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καστοριάς, κ. Βαγγέλης Πανταζής.

Στήριξη της τοπικής αγοράς επιλέγοντας τα καταστήματα της πόλης μας

Ο κ. Πανταζής πάντως, δεν παρέλειψε να δώσει και μία νότα αισιοδοξίας: «Οι εκπτώσεις είναι μια θαυμάσια ευκαιρία η αγορά να ανακτήσει το χαμένο έδαφος των εορτών και ευελπιστούμε οι καταναλωτές να ανταποκριθούν με μεγαλύτερη ευκολία στις αγορές τους. Όπως προανέφερα, παρόλο που η επισκεψιμότητα των καταστημάτων τις εορτές υπήρξε ικανοποιητική, δε συνέβη το ίδιο και με τις αγορές των καταναλωτών, αφού υπήρξαν διστακτικοί και επιφυλακτικοί. Πιστεύουμε πως πολλοί ήταν εκείνοι που ανέβαλαν τις αγορές τους για την περίοδο των εκπτώσεων και εκεί τώρα εναποθέτουμε τις ελπίδες μας για άμεση αναθέρμανση της αγοράς. Αρκεί βέβαια να στηρίξουμε όλοι μας την τοπική αγορά, επιλέγοντας τα καταστήματα της πόλης μας για να δώσουμε στον τόπο μας αυτό το περιθώριο ανάκαμψης» ήταν τα λόγια του.

 

Από ρεπορτάζ της Δώρας Κωτσοπούλου 

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

περισσότερα
Back to top button