Καστοριά

H Γρίπη έφτασε και φέτος στα παιδιά – Γράφει ο παιδίατρος Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου

papageorgiou
Ποιο είναι το αίτιο της γρίπης;, Πως & πότε μεταδίδεται η γρίπη;, Γιατί η γρίπη είναι πιο επικίνδυνη από ό, τι άλλες ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος;. Ο παιδίατρος Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου  λύνει τις όποιες απορίες σας στο άρθρο που ακολουθεί.

Ποιο είναι το αίτιο της γρίπης;

 Ο ιός της γρίπης! Υπάρχουν τρείς τύποι ιού γρίπης ο Α, ο Β και ο C, από τους οποίους οι ιοί A και Β προκαλούν τις εποχικές εξάρσεις της γρίπης, και είναι αυτοί που συνήθως προσβάλουν τον άνθρωπο.

 

Πως μεταδίδεται η γρίπη;

 Πηγή είναι πάντα ένα άρρωστο παιδί ή ένας ενήλικας. Ο ιός της γρίπης μεταδίδεται συνήθως με δύο τρόπους: μέσω της εισπνοής ή της κατάποσης σταγονιδίων στον αέρα (τα οποία συνήθως διασπείρονται μέσω του βήχα ή του πταρμού) ή της επαφής με μολυσμένα αντικείμενα.

 

Πότε μεταδίδεται η γρίπη;

Μία ημέρα πριν  την έναρξη των συμπτωμάτων έως και 7 ημέρες από την πρώτη ημέρα εκδήλωσης των συμπτωμάτων.

 

Γιατί ο χειμώνας είναι η περίοδος της γρίπης;

 Ιός της γρίπης μεταδίδεται απίστευτα εύκολα και γρήγορα, και το κρύο είναι σύμμαχος του για πολλούς λόγους. Ο ιός σε ψυχρό περιβάλλον «αισθάνεται» καλύτερα, ζεί περισσότερο και μεταδίδεται ευκολότερα. Η μετάδοση του ιού είναι συνηθέστερη σε παιδικούς σταθμούς και σε σχολεία.

 

Γιατί η γρίπη είναι πιο επικίνδυνη από ό, τι άλλες ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος;

 Όλες οι ιώσεις του αναπνευστικού περισσότερο ή λιγότερο βλάπτουν το βλεννογόνο των αναπνευστικών οργάνων, αλλά ο ιός της γρίπης είναι ένας πραγματικός πρωταθλητής σε αυτό.  Η εξάπλωση του εντός του οργανισμού είναι πολύ πιο γρήγορη σε σύγκριση με άλλους ιούς, και συνεπώς πιο πιθανές οι επιπλοκές, ορισμένες από τις οποίες είναι πολύ σοβαρές

 

  Πώς θα αναγνωρίσουμε ένα παιδί με γρίπη;

 Τα πρώτα σημάδια της γρίπης δεν διαφέρουν σημαντικά από άλλες ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος. Τα παιδιά χάνουν  τη συνήθη ζωντάνια, και σύντομα εμφανίζονται τα παρακάτω συμπτώματα:

 

 – Υψηλή θερμοκρασία

 Είναι μια συνέπεια του πραγματικού πολέμου του ανοσοποιητικού με τον ιό.  Χαρακτηριστικά, τις πρώτες ημέρες της νόσου τα περισσότερα παιδιά παρουσιάζουν υψηλά πυρετικά κύματα.  Συμβαίνει μάλιστα η θερμοκρασία να ανεβαίνει μετά το αντιπυρετικό (ευτυχώς σπάνια).  Σε αυτή την περίπτωση βοηθάει το ντους με νερό, ειδικά στο διάστημα ανάμεσα σε δύο δόσεις των αντιπυρετικών και φυσικά οι κομπρέσες.

 

 – Κακή γενική κατάσταση

 Συνήθως το παιδί με γριπώδη συνδρομή  είναι σε κακή γενική κατάσταση και όταν έχει πυρετό και όταν δεν έχει πυρετό.

 

 – Ανορεξία

Η μειωμένη πρόσληψη τροφής και μερικές φορές και υγρών είναι συχνό φαινόμενο. Οι έμετοι επίσης μπορεί να συμβούν,

 

 – Καταρροή και βήχας

 Αυτό είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της δράσης του ιού στη μύτη το λαιμό, και την τραχεία.  Το αναπνευστικό σύστημα προσπαθεί να αμυνθεί στον ιό παράγοντας βλέννη, αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα την δυσκολία στην αναπνοή την κατάποση και το βήχα.

 

 – Πόνος σε ολόκληρο το σώμα

Ο πόνος στα οστά και τους μυς είναι χαρακτηριστικό της γρίπης. Τα μεγαλύτερα παιδιά περιγράφουν ότι πονάνε παντού. Συχνός επίσης είναι και ο πονοκέφαλος! 

 

Πόσο διαρκεί η γρίπη;

 Η διάρκεια της ασθένειας εξαρτάται από τον τύπο του ιού της γρίπης, αλλά και το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.  Συνήθως η γρίπη διαρκεί λιγότερο από επτά ημέρες στα μεγαλύτερα παιδιά.  Στα μικρότερα παιδιά μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Φυσικά, αν υπάρξει κάποια επιπλοκή της γρίπης, η κατάσταση διαφοροποιείται και τότε η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει έως και μερικές εβδομάδες.

 

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες επιπλοκές;

 Οι επιπλοκές είναι πολλές, και είναι πιο συχνές σε μικρά παιδιά.  Οι πιο συχνές είναι:

-Λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού

Πιο συχνές είναι η ωτίτιδα και η παραρρινοκολπίτιδα. Συνήθως εμφανίζονται στο τέταρτο πέμπτο εικοσιτετράωρο της νόσου

 Λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού

Συχνότερα η τραχειΐτιδα, η βρογχίτιδα ή η βρογχιολίτιδα αλλά συχνά και η πνευμονία. Το παιδί με βρογχίτιδα παρουσιάζει βήχα παραγωγικό που μερικές φορές μπορεί να του δυσχεραίνει και την αναπνοή. Η πνευμονία είναι μια σοβαρή επιπλοκή της γρίπης η οποία συμβαίνει συνήθως στο τέταρτο πέμπτο εικοσιτετράωρο της νόσου. Το παιδί παρουσιάζει έντονη καταβολή, ωχρότητα, υψηλό πυρετό, βήχα, και μερικές φορές εμέτους. Η αντιμετώπιση είναι στην κρίση του παιδιάτρου αν δηλαδή το παιδί θα πρέπει να νοσηλευτεί η να πάρει αγωγή στο σπίτι.

 

  Πώς αντιμετωπίζεται η γρίπη;

 Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών θα λάβει μόνο συμπτωματική αγωγή με αντιπυρετικά, ξεκούραση και καλή ενυδάτωση, σε περίπτωση επιπλοκής ο παιδίατρος θα καθορίσει την περαιτέρω αγωγή.

 

 Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;

 –  Καταπολέμηση της υψηλής θερμοκρασίας με χορήγηση αντιπυρετικών-αναλγητικών.  Η παρακεταμόλη είναι μια καλή επιλογή, και μπορεί να δοθεί από το στόμα.  Στα παιδιά που κάνουν εμετό ή δεν συνεργάζονται θα πρέπει να χορηγηθούν υπόθετα.  Η ιβουπροφαίνη είναι ένα φάρμακο που είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό.  Μερικά παιδιά ανταποκρίνονται καλύτερα σε ένα αντιπυρετικό από τα δύο.  Στο πρώτο εικοσιτετράωρο της νόσου ο πυρετός δύσκολα υφίεται άρα θα πρέπει να γίνεται συνδυασμός των αντιπυρετικών πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου. Τα αντιπυρετικά δίνονται σύμφωνα με τις δόσεις που συνιστώνται από τον παιδίατρο, και σε διάστημα όχι λιγότερο από τέσσερις ώρες. Εκτός από τα φάρμακα πάντα ένα ντούζ με νερό θα βοηθήσει.

 – Καθαρισμό της  μύτης με ισότονο ή υπέρτονο διάλυμα.

 – Καλή ενυδάτωση, ήπια διατροφή χωρίς να πιέζουμε το παιδί για να φάει γιατί αυτό μπορεί να του προκαλέσει εμετό.

 – Καταπολέμηση του βήχα σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου.

 

Πότε  ένα παιδί μετά από απλή γρίπη μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του;

Το παιδί σίγουρα για όσο κάνει πυρετό δεν θα πρέπει να πηγαίνει σχολείο. Μία με δύο ημέρες μετά την παύση του πυρετού μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο. Τουλάχιστον δύο εβδομάδες όμως μετά την τελευταία ημέρα του πυρετού, το παιδί δεν πρέπει να εκτίθενται σε έντονη σωματική προσπάθεια.  Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά που εμπλέκονται σε ανταγωνιστικά αθλήματα. Αν υπάρχει κάποια επιπλοκή θα πρέπει οι γονείς να συμβουλευτούνε τον παιδίατρό τους για το πότε το παιδί θα πρέπει να επιστρέψει στις δραστηριότητές του.

 

Πως μπορούμε να προφυλαχτούμε από την γρίπη;

– Υγιεινή χεριών: Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και άφθονο νερό όταν είναι εμφανώς λερωμένα. Εάν δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορείτε να τα πλύνετε με σαπούνι και νερό ή να χρησιμοποιήστε κάποιο αλκοολούχο καθαριστικό χειρών.

-Υγιεινή του Αναπνευστικού: Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με απλή ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Πετάξτε το χρησιμοποιημένο μαντήλι σε κλειστό κάδο αμέσως μετά τη χρήση. Εφαρμόστε τα μέτρα υγιεινής των χεριών μετά από κάθε επαφή με εκκρίματα του αναπνευστικού

-Καθαρίζετε και απολυμαίνετε τακτικά τις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά.

-Εμβολιάστε τα παιδιά με υποκείμενη νόσο όπως καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθεια, νεφροπάθεια κ.λ.π.

-Μην στέλνετε τα παιδιά στο σχολείο όταν παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος!!

 

Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου  

Παιδίατρος

Μετεκπαιδευμένος στην Παιδοπνευμονολογία

Αθ. Διάκου 32, Καστοριά

Τηλ 24670 88 0 88

Κιν: 697 32 38 700

   Διαβάστε περισσότερα στο www.paidiatros.com.gr 

paidiatros

 

περισσότερα
Back to top button