Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Ένας απολογισμός των φετινών Ραγκουτσαρίων (του Γιώργου Ιατρού)

ragkoutsariapuli

Ευτυχώς πέρασε καλά κι αυτό! Με κάποιες μικρές …απώλειες, όμως όλα καλά! Και επειδή είχα αντίληψη της “κατάστασης”, μπορώ με σεβασμό και ταπεινότητα να κάνω έναν μικρό απολογισμό των φετινών Ραγκουτσαρίων…

Ας ξεκινήσουμε με τα θετικά.

Δε θυμάμαι άλλη χρόνια με τόσους πολλούς ξένους επισκέπτες, γενικά όλο το εορταστικό δωδεκαήμερο και κυρίως στα καρναβάλια. Πολλοί, πιθανόν, για πρώτη φόρα να συμμετείχαν τόσο ενεργά μαζί με τα μπουλούκια μας (τουλάχιστον αυτό παρατήρησα στο δικό μας). Ο καιρός πήγε να τα χαλάσει, αποδείξαμε όμως και πάλι ότι δε μας πτοεί τίποτε όταν πρόκειται για Ραγκουτσάρια.

 Τώρα στα αλλά, τα αρνητικά. Δυστυχώς τα καρναβάλια μας κάθε χρόνο τείνουν να γίνονται όλο και χειρότερα, χάνοντας την πολιτιστική και πολιτισμική τους παράδοση… Σπανία συναντούσες ελληνική μπάντα, πλέον έχουμε κατακλυστεί από ξένους μουσικούς που είναι ικανοί να ζητήσουν εκτός από χρήματα, φαγητό, ακόμη και κινητό για να πάρουν τηλέφωνο!

Τα καστοριανά τραγούδια έχουν σε μεγάλο βαθμό αντικατασταθεί από σκοπιανή “τζαζ”. Οι γείτονες μας βλέπεις, φημίζονται για αυτό το είδος μουσικής. Ακόμη, γεμίσαμε πλανόδιους πωλητες που πουλάνε από σφυρίχτρες μέχρι γυαλιά με φωτάκια, χαλώντας το γνήσιο είδος των Ραγκουτσαρίων, ενώ έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα τελευταία δύο χρόνια γυναίκες με λουλούδια, αλλά και σαλέπηδες και καστανάδες.

Χθες το πρωί με ξύπνησε η μουσική λάτιν – σάμπα ντι Τζανέιρο – από ηχεία, που θέλω να πιστεύω ότι δεν ανήκουν στην “Αντιδημαρχία Πολιτισμού”. Σε όλα αυτά να σημειώσω τη δική μου ευθύνη, την προσωπική ως καρναβαλιστής εδώ και 28-29 χρόνια (αρχικα ως “ραγκουτσαράκι” με τους γονείς μου και τα τελευταία 11-12 με τη παρέα μου) και τη συλλογική ευθύνη, καθώς όλοι έχουμε συμβάλλει λίγο ή πολύ σε αυτήν την οδηγούμενη παρακμή του πιο όμορφου καρναβαλιού!

Οι Έλληνες οργανοπαίχτες πρέπει να οργανωθούν ώστε να αποκλειστεί η “ξένη λαίλαπα”. Ο Δήμος να δώσει κίνητρα στις παρέες και να φροντίσει να παραχωρήσει άδειες λειτουργίας μικρομάγαζων και πλανόδιων σε ντόπιους και τα μπουλούκια να οργανωθούμε με ελληνικές μπάντες και δικά μας τραγούδια.

Εύχομαι του χρόνου να ‘μαστε όλοι καλά να γιορτάσουμε και να απολαύσουμε ένα πιο παραδοσιακό καρναβάλι.

περισσότερα
Back to top button