Καστοριά

iefimerida.gr: Στην Καστοριά κάνουν καρναβάλι τώρα (φωτογραφίες)

Στην Καστοριά κάνουν καρναβάλι τώρα -Τι είναι τα Ραγκουτσάρια [εικόνες]

Είναι γεγονός ότι σε αυτή την τριήμερη γιορτή δεν κοιμάσαι, είσαι μεταμφιεσμένος, χορεύεις πολύ και πίνεις ένα ποτηράκι παραπάνω. 

Μία πόλη δουλεύει ολόκληρο το χρόνο για τις τρεις αυτές μέρες. 
Τα φετινά Ραγκουτσάρια ξεκίνησαν χθες, με όλες τις τιμές και ολοκληρώνονται αύριο το βράδυ.

Η ονομασία Ραγκουτσάρια, προέρχεται από το λατινικό rogatores, δηλαδή ζητιάνοι, αφού οι μεταμφιεσμένοι ζητούν από τους νοικοκύρηδες να τους δώσουν δώρα, προκειμένου να διώξουν τα κακά πνεύματα.

Η σημερινή ανάρτηση στο facebook είχε ως εξής: 
Σύμφωνα με τα τελευταίες προβλέψεις, ο καιρός για σήμερα Πέμπτη 7 Ιανουαρίου για την πόλη της Καστοριάς δείχνει ότι είναι πάρα πολύ καλός, χωρίς βροχή και με τη θερμοκρασία να κυμαίνετε από 9 – 2 βαθμούς. Οπότε όλα πάνε κατ’ ευχήν. 

Τα Ραγκουτσάρια, όπως ονομάζονται τα συγκεκριμένα καρναβάλια, γιορτάζονται από τις 6 έως και τις 8 Ιανουαρίου και διατελούν αναβίωση των αρχαίων Διονυσιακών τελετών, που γίνονταν από αρχαιοτάτων χρόνων. Σύμφωνα με τους ντόπιους είναι γιορτή που σκοπό έχει να ξεχάσουν τα προβλήματα της χρονιάς.


Μέσα στην καρδιά του χειμώνα και κατά τη διάρκεια των τελευταίων ωρών του δωδεκαημέρου, η πόλη της Καστοριάς παραδίνεται σ’ ένα μοναδικό τριήμερο γλέντι χαράς και ξεφαντώματος.

Κάπως έτσι ξεκινά η δεύτερη ημέρα της γιορτής, που έχει επίκεντρο την οδό Μητροπόλεως και την πλατεία Ομονοίας, όπου οι μεταμφιεσμένοι σε ομάδες (μπουλούκια) πηγαινοέρχονται χορεύοντας και διασκεδάζοντας με τη συνοδεία ορχήστρας χάλκινων μουσικών οργάνων. Σήμερα κάθε παρέα πηγαίνει στα σπίτια, έθιμο που κρατάει από παλιά, για να παροτρύνει τους νοικοκυραίους να συμμετέχουν και αυτοί στο ξέφρενο γλέντι, διώχνοντας έτσι, την κακοτυχία από το σπίτι τους, για όλη τη χρονιά.

Αύριο, τρίτη και τελευταία ημέρα κορυφώνετε γλέντι με την μεγάλη παρέλαση μεταμφιεσμένων μπουλουκιών και σχολικών ομάδων αλλά και των αρμάτων. 
Η παρέλαση ξεκινά από το Δημαρχείο, διασχίζει την οδό Μητροπόλεως φτάνει στη πλατεία Ομονοίας, και μέσο της οδού Βαλαλά καταλήγει στην πλατεία Ντολτσό. Κατά τη διάρκεια της, η οποία διαρκεί πάνω από 6 ώρες, όλοι χορεύουν με τη συνοδεία χάλκινων μουσικών οργάνων.

Για Καστοριανούς και επισκέπτες, τα καταστήματα ενημερώνουν. Σήμερα ανοιχτά έως 15:00 το μεσημέρι, αύριο φυσικά κλειστά. 

Φωτογραφίες απο την επίσημη σελίδα του φεστιβάλ στο Facebook

περισσότερα
Back to top button