Ελλάδαευρωπη

O χάρτης της διαφθοράς στην Ευρώπη

Η διαφθορά κοστίζει στην ευρωπαϊκή οικονομία περίπου 120 δισ. ευρώ ετησίως, με τις έρευνες και τους αριθμούς να δείχνουν ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται σταθερά χρόνο με τον χρόνο.

Σύμφωνα, δε, με την τελευταία μεγάλη έρευνα της Κομισιόν για το θέμα η Ελλάδα παραμένει πρωταγωνίσρια της διαφθοράς στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση. Η έρευνα είχε βασιστεί σε στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου και το ερώτημα που είχε τεθεί σε όλους τους πολίτες των κρατών – μελών της Ε.Ε. ήταν «κατά πόσο η διαφθορά επηρεάζει την καθημερινότητα και τη ζωή τους».

Με βάση, δε, ακριβώς αυτή την έρευνα ο ειδικός της Statista Νιλ ΜακΚάρθι δημιούργησε τον χάρτη που αποτυπώνει την πλήρη εικόνα της διαφθοράς στην Ευρώπη: Τα υψηλότερα ποσοστά – χωρίς να προκαλούν έκπληξη – της τάξης του 63%, εντοπίζονται στην Ελλάδα και την Ιταλία και τα χαμηλότερα στη Δανία (3%) και στη Γερμανία (6%). Η συνολική εικόνα επιβεβαιώνει, επίσης, πως τα υψηλότερα επίπεδα διαφθοράς στην Ε.Ε. εντοπίζονται στον ευρωπαϊκό νότο.

Σε μια χρονιά που η Ευρώπη έζησε την πιο βαθιά ίσως κρίση της ιστορίας της και φλέρταρε ακόμη και με τη διάλυση λόγω της ελληνικής κρίσης, αυτός ο χάρτης έγινε viral τη χρονιά που πέρασε και βρίσκεται στην δεύτερη θέση του top-ten του VOXEurope με τα θέματα που είχαν τα περισσότερα share.

193033-corruptionv

tvxs.gr

περισσότερα
Back to top button