Ελλάδα

Παραδοσιακό σπανακόρυζο & μια συμβουλή

Υλικά συνταγής

  • ρύζι καρολίνα ή μακρύκοκκο: 300 γρ.
  • φρέσκο σπανάκι: 1 κιλό
  • ελαιόλαδο: 2/3 φλιτζανιού του τσαγιού
  • κρεμμύδια φρέσκα: 4 ψιλοκομμένα
  • κρεμμύδι ξερό: 1 μικρό, ψιλοκομμένο
  • σκόρδο: 2 σκελίδες κομμένες σε φετάκια
  • άνηθος: 1 ματσάκι ψιλοκομμένο
  • χυμός λεμονιού: 3-4 κουταλιές της σούπας
  • αλάτι: λίγο
  • πιπέρι: φρεσκοτριμμένο

 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε καλά το σπανάκι και το ψιλοκόβετε. Μέσα σε κατσαρόλα σοτάρετε στο μισό λάδι τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερό) και το σκόρδο. Προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε 3΄-4΄. Ρίχνετε κατόπιν το σπανάκι και τον άνηθο και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας 1΄-2΄.
  2. Περιχύνετε με το χυμό του λεμονιού, το υπόλοιπο λάδι και 3 φλιτζάνια νερό και αφήνετε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά, 40΄-45΄. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα αλατοπιπερώνετε το σπανακόρυζο. Το σερβίρετε ζεστό ή κρύο.

Συμβουλή

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας προσθέτουν στο σπανακόρυζο και λίγο ντοματοχυμό μαζί με το νερό και το λάδι. Άλλοι προτιμούν να «τσιμπάει» στο λεμόνι. Περί ορέξεως…

icookgreek.com

περισσότερα
Back to top button