Δυτική ΜακεδονίαΚαστοριά

Ξεχάστε το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας που ξέραμε

panteiEδώ και αρκετό καιρό ακουγόταν σε διαπροσωπικές συζητήσεις Καθηγητών, η μείωση των ΑΕΙ της χώρας από 36 σε περίπου 20 με ενσωμάτωση μετά από διαδικασίες των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια ή/και υποβάθμιση και κατάργηση τους.  Οι διαδικασίες μένουν να διευκρινιστούν αλλά διαφαίνεται ότι:

α) Η συρρίκνωση των ΑΕΙ της χώρας συνδέεται με την κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων

β) Το Υπουργείο προκρίνει την επιλογή της ενσωμάτωσης των ΤΕΙ στα πανεπιστήμια υιοθετώντας την παλαιά εισήγηση των Αμούργη-Οικονόμου για 1 ΑΕΙ ανά περιφέρεια εξαιρουμένης της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας όπου μπορεί να υπάρξουν μέχρι 3 για την Αττική και μέχρι 2 για την Κ. Μακεδονία.

γ) Οι συγχωνεύσεις θα λάβουν χώρα και θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018. 

δ) Το Υπουργείο θέτει το πλαίσιο αλλά η πρωτοβουλία για τις συγχωνεύσεις εναπόκειται στις διοικήσεις των ιδρυμάτων.  Το Υπουργείο προτίθεται να συμμετέχει σε ημερίδες που θα διοργανωθούν σε επίπεδο περιφέρειας και αν υπάρξει αμοιβαία συμφωνία από τις διοικήσεις Παν/μιου και ΤΕΙ σε κάθε περιφέρεια θα προχωρήσει με λογική fast track στην υποβολή νομοσχεδίου και στην  υλοποίηση των συμφωνηθέντων. 

ε) Η ερευνητική δραστηριότητα στα ΤΕΙ όπως προκύπτει από την εξέταση κάποιων δεικτών με προεξέχοντα τα ποσά χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων ανά έτος κατά μέλος ΕΠ θα αποτελέσει δέσμη κριτηρίων για την ενσωμάτωση των ΤΕΙ στα πανεπιστήμια και την αυτόματη χορήγηση 3ου κύκλου σπουδών (Διδακτορικά-εφαρμοσμένη έρευνα).

Πληροφορίες θέλουν το Πανεπιστήμιο Πειραιά να βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το “ΤΕΙ Πειραιά” (Ανώτατο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Πειραιά” ώστε να βρουν κοινούς τόπους σύγκλισης και συμφωνίας συγχωνευσης και λειτουργίας πρίν το επερχόμενο “Σχέδιο Αθηνά” με σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ-Τρόικας.

Βασικός παράγοντας σε όλες τις παραπάνω διαφαινόμενες εξελίξεις θα παίξουν τα οικονομικά των Ιδρυμάτων, ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ,που πλροφορίες επίσης, θέλουν να είναι στο ΜΗΔΕΝ.

Ίσως θα επρεπε και η Δυτική Μακεδονία με πρωτεργάτες τα δύο ΑΕΙ της, να σκεφτει να πράξει το ίδιο, πρίν ζήσουμε στιγμές αιφνιδιασμού και “φαγούρας” όπως στο παρελθόν.

fouit.gr

περισσότερα
Back to top button