Καστοριά

Η Μητρόπολη Καστοριάς απαντάει στον υπουργό Ν. Φίλη

mitropoli

Θύελλα αντιδράσεων έφερε στους κόλπους της εκκλησίας  η εντολή  του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νικόλαου Φίλη, με την οποία απαγορεύεται να μιλούν σε σχολεία οι μητροπολίτες

 Καλό είναι τέτοιου είδους ζητήματα να τίθενται σε τραπέζι διαλόγου 

 «Στο πλαίσιο συναλληλίας Πολιτείας και Εκκλησίας πρέπει να υπάρχει συνεργασία των διαφόρων ζητημάτων που προκύπτουν. Εφόσον λοιπόν το Σύνταγμά κάνει νύξεις για την πνευματική βελτίωση του λαού μας (έστω με τη διασταλτική έννοια του όρου), καλό είναι τέτοιου είδους ζητήματα να τίθενται σε τραπέζι διαλόγου», δήλωσε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο υπεύθυνος τύπου της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Εκκλησία δεν έχει σκοπό να υπερκεράσει το Κράτος. Έχει σκοπό να βοηθήσει όσο και όπου μπορεί. «Η Εκκλησία τάσσεται πάντα υπέρ της ελευθερίας και του διαλόγου. Αν και εφόσον η Πολιτεία κρίνει ότι δε μπορούν οι ιερείς και οι επίσκοποι, ούτε καν να περάσουν και να ευλογήσουν τα παιδιά ή κι να συζητήσουν μαζί τους, η Εκκλησία δεν πρόκειται να αντιπαρατεθεί. Η πολιτεία δεν επιτρέπει στον Επίσκοπο να μπει και να επισκεφθεί το ποίμνιο του στο σχολείο και από την άλλη όμως τον παρακαλεί, με κεφαλαία γράμματα, να βοηθήσει τους  πρόσφυγες, να διατηρήσει τον κοινωνικό ιστό, δίνοντας συσσίτιο και βοήθεια όχι μόνο σε πρόσφυγες αλλά και σε Έλληνες απόρους», τόνισε ο  υπεύθυνος τύπου, κάνοντας μάλιστα λόγο για έναν μονοδιάστατο ρόλο της πολιτείας.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι  για  την απαγόρευση του υπουργείου της παρουσίας κληρικών στις σχολικές αίθουσες, υπήρξε τις περιηγούμενες ημέρες στη βουλή κόντρα ανάμεσα στον υπουργό κ.  Φίλη και τον βουλευτή της ΝΔ κ. Μάκη Βορίδη. Ο κ Βορίδης κάλεσε τον υπουργό να δώσει εξηγήσεις για την πρόσφατη ενέργειά του, να απαγορεύσει στον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο να μιλήσει σε Γενικό Λύκειο της Θεσσαλονίκης όπου είχε προσκληθεί.
Από την πλευρά του ο κ. Φίλης μίλησε για «κοσμικό, δημοκρατικό σχολείο», υποστηρίζοντας πως «το σχολείο δεν είναι δυνατόν να δίνει βήμα μαθήματος σε οποιονδήποτε τρίτο παράγοντα που δεν είναι εκπαιδευτικός».

Δώρα Κωτσοπούλου

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

 

περισσότερα
Back to top button