Το αλληλέγγυο πρόσωπο της μόδας δείχνει το κοινωνικό εργοστάσιο, SOFFA, το οποίο προωθεί την εργασία σε όσους ξέφυγαν από τον εφιάλτη του trafficking και σε πρόσφυγες, παράγει ρούχα από φυσικά ή ανακυκλώσιμα βιοδιασπώμενα υλικά, δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στα μέλη του σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και εργαστήρια σχετικά με την ηθική και βιώσιμη μόδα.
Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Φιόρη Ζαφειροπούλου, ιδρύτρια του κοινωνικού εργοστασίου μόδας SOFFA, συντονίστρια του κινήματος Fashion Revolution στην Ελλάδα και ακαδημαϊκός, η ίδρυση και διαχείριση της ομάδα αποτελείται από ταλαντούχους επαγγελματίες από όλο τον κόσμο, κοινωνικούς επιχειρηματίες, καλλιτέχνες και δημιουργικούς σχεδιαστές.
«Πρόκειται για δομή παροχής τεχνικής εκπαίδευσης κι ένταξης στην εργασία σε θύματα ανθρώπινου εμπορίου και πρόσφυγες. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να δημιουργούμε παραγωγικά εκπαιδευτικά εργαστήρια τα οποία τα λειτουργούμε στους χώρους όπου διαμένουν και φιλοξενούνται τα θύματα trafficking, αλλά έχουμε εκπαιδεύσει και πρόσφυγες σε δομές», λέει και προσθέτει: «Η όλη εκπαίδευση γίνεται πάνω σε πραγματικές παραγγελίες που παίρνουμε από πελάτες για αυτό και στόχος μας είναι κοινωνική επιχειρηματικότητα».
Το SOFFA, όπως εξηγεί η κ. Ζαφειροπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λειτουργεί με βάση τρεις πυλώνες: το SOFFA Hub που εκπαιδεύει νέους επιχειρηματίες μόδας προκειμένου να καταπολεμήσει την ανεργία, το SOFFA Factory, στο οποίο παράγονται ρούχα, υποδήματα και αξεσουάρ, προσελκύοντας σχεδιαστές, και τέλος το SOFFA Textile, η αναζήτηση βιώσιμων και ανακυκλώσιμων υλικών και η παραγωγή προϊόντων από αυτά.
Η νέα χρονιά, βρίσκει το SOFFA με όραμα την επέκταση των δραστηριοτήτων του. «Μάλιστα έχουμε νέες μεγάλες παραγγελίες κυρίως από το εξωτερικό, ωστόσο για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχουμε και τον κατάλληλο εξοπλισμό, με καινούργιες επαγγελματικές μηχανές. Για αυτό και έχουμε δημιουργήσει μια πλατφόρμα, μια καμπάνια crowd funding που βγαίνει στον αέρα σε λίγες μέρες. Μάλιστα, ανάλογα με το χρηματικό ποσό που δίνει κάποιος παίρνει κι ένα δωράκι, ένα προϊόν από το εργοστάσιό μας είτε αυτό είναι ένα πορτοφόλι, μια τσάντα ή κάποιο άλλο αντικείμενο», λέει η συντονίστρια του προγράμματος.
ΑΠΕ