Αθλητικά

Κώστας Ορφανός: «Διαφορετικό ντέρμπι»

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, στο απόλυτο ντέρμπι της αγωνιστικής και του δεύτερου γύρου για το πρωτάθλημα και πλήθος αναμνήσεων συνειρμών και σκέψεων γίνονται για το κορυφαίο ματς της σεζόν

Περισσότεροι από 23 ποδοσφαιριστές, εξαιρουμένου του Γιώργου Κούδα φόρεσαν τις φανέλες των  δύο ομάδων, ενώ τουλάχιστον εννέα ως τώρα προπονητές κάθισαν στους πάγκους των δύο κορυφαίων συλλόγων.

Η αρχή έγινε το 1980 σε μία μεταγραφή που συζητήθηκε πάρα πολύ και κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα της εποχής για εβδομάδες. Ο πρώτος διαβάτης,  αυτής της αναπάντεχης μεταγραφικής διαδρομής, είναι ο Κώστας Ορφανός, που βρέθηκε από τη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ με τον οποίο είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα του 1976, στον Πειραιά και τον Ολυμπιακό το 1980. Ο βετεράνος επιθετικός με τους 5 τίτλους και με τις δύο ομάδες (τρία πρωταθλήματα κι ένα κύπελλο με τον Ολυμπιακό και ένα πρωτάθλημα με τον ΠΑΟΚ) έχει πολλά να θυμηθεί αλλά και πολλά ν’ αναλύσει για το σήμερα μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ  για τις εμπειρίες του από τα κομβικά  αυτά παιχνίδια των περασμένων χρόνων.

«Το ντέρμπι της Τούμπας -θα μας πει- έχει ξεχωριστές και αρκετές ιδιαιτερότητες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Μεγάλο ρόλο παίζει το γεγονός ότι για πρώτη φορά τα τελευταία αρκετά χρόνια ο Ολυμπιακός δεν νιώθει «παντοκράτορας»  στο ελληνικό ποδόσφαιρο και αντίστροφα ο ΠΑΟΚ είναι για πρώτη φορά σε θέση ισχύος.  Δεν θυμάμαι αν αυτό είχε ξανασυμβεί στο παρελθόν σε μια τόσο προχωρημένη για την εξέλιξη του πρωταθλήματος στιγμή.

Άλλωστε είναι γνωστό  ότι τα προηγούμενα χρόνια αρκετά μάλιστα ο Ολυμπιακός εξασφάλιζε ίσως και από το τέλος του πρώτου γύρου το πρωτάθλημα, ενώ τώρα βρίσκεται -6 βαθμούς πίσω από την κορυφή, αγωνιστικά μιλώντας χωρίς να υπολογίζω και την ποινή αφαίρεσης των βαθμών,  και στους -4 από την ΑΕΚ. Κάτι που είναι πρωτόγνωρο κι έτσι υπό αυτές τις συνθήκες έχει ενδιαφέρον για να δούμε πως θα αντιδράσει ο Ολυμπιακός παίζοντας σε μία έδρα ιδιαίτερα σκληρή και δυνατή για αυτόν. Νομίζω πως  θα παίξει μεγάλο ρόλο στο παιχνίδι ο ψυχισμός των ποδοσφαιριστών των δύο ομάδων.

Ο ΠΑΟΚ που δικαιολογημένα θεωρείται φαβορί στην Τούμπα, όχι μόνο για το συγκεκριμένο παιχνίδι αλλά και για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, θα πρέπει να δούμε πως θα λειτουργήσει στην  αντιμετώπιση του ντέρμπι,  κάτω από μία άλλη ιδιαιτερότητα, αυτήν της παρουσίας ξένων ποδοσφαιριστών του, που δεν έχουν προϊστορία σε τέτοια παιχνίδια και ειδικά σε ένα ντέρμπι σαν αυτό.  Αυτό όμως μπορεί να συμβεί και αντίστροφα, όταν όμως παίζεις το τελευταίο σου χαρτί όπως τώρα Ολυμπιακός έχεις ένα έξτρα κίνητρο για να δώσεις τα πάντα.

Αυτό θα το δούμε πως θα έχει  λειτουργήσει μετά το παιχνίδι. Φυσικά και ξέρουμε τώρα, πως  αυτό που πρόκειται να δούμε θα είναι τελείως διαφορετικό από τα τελευταία πολλά χρόνια. Ωστόσο  ο ΠΑΟΚ έχει μία απίστευτη σταθερότητά τους τελευταίους τρεις μήνες και έχει νικήσει κάθε αστάθμητο παράγοντα ξεπερνώντας κάθε δυσκολία στους αγωνιστικούς χώρους κι αυτό είναι το μεγάλο του πλεονέκτημα».

Σε ό,τι αφορά στα «όπλα» των δύο ομάδων ή και τα δυνατά σημεία ο Κώστας Ορφανός θα μας πει: «Για τον ΠΑΟΚ το βασικό όπλο είναι  η σταθερότητα με τη δημιουργία ομαδικού ποδοσφαίρου, αλλά και μία άθραυστη άμυνα που δέχθηκε μόλις ένα γκολ στα τελευταία παιχνίδια στα Γιάννενα σε σημείο μάλιστα που είχε κριθεί το παιχνίδι με τον ΠΑΣ.

Για να χάσει αυτό το ουσιαστικό πλεονέκτημα ο ΠΑΟΚ, θα  πρέπει  έχοντας τον Ολυμπιακό απέναντι του και να παρασυρθεί σε λάθη που μας δεν μας έχει δείξει μέχρι τώρα, ενώ  ο Ολυμπιακός έχει ποδοσφαιριστές που είναι ικανοί να αντιδράσουν που ως τώρα όμως δεν τους έχουμε δει να αντιδρούν. Παίκτες σαν τον Μιραλάς, τον Φορτούνη, τον Οφόε  θα επιδιώξουν να δείξουν τι μπορούν να πετύχουν στο γήπεδο».

Αναφορικά με τα πιο εντυπωσιακά παιχνίδια στα οποία πήρε μέρος ο ίδιος ασφαλώς θεωρεί  μεγάλο παιχνίδι  ένα 2-0 που πέτυχε ο ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού το 79 στην Τούμπα, με δύο γκολ δικά του για τα οποία θυμάται: «Ηταν δυο υπέροχα γκολ όπου το ένα ήταν  καλύτερο από το άλλο». Και όπως λέει ο ίδιος: «Δυστυχώς δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα σε βίντεο εγώ όμως τα θυμάμαι σαν χθες». Είχε προηγηθεί το 1-2 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» με  δικό του  δεύτερο τέρμα.

Η πολυθρύλητη μετακίνησή του από τον ΠΑΟΚ στον Ολυμπιακό είχε πολλά «ντεσού»  για κείνη την εποχή. Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Θεσσαλονίκης επί μέρες μιλούσαν για μία μεταγραφή «προδοσίας» ρίχνοντας τον «λίθο του αναθέματος» στον τότε ισχυρό άνδρα του Δικεφάλου, Γιώργο Παντελάκη  και ο άλλοτε διεθνής  αποκαλύπτει σήμερα το εξής: «Υπήρχαν και άλλες προτάσεις τότε για μένα  αλλά ο αείμνηστος Γιώργος Παντελάκης είχε περισσότερους λόγους και επέμενε να μετακινηθώ στον Ολυμπιακό μολονότι με ήθελε ο Βαρδινογιάννης για τον Παναθηναϊκό, ενώ υπήρξε και συζήτηση με τον Άρη και τον τότε πρόεδρο του Χριστού Κάλλεν.

Το πέρασμα μου από τον  Ολυμπιακό δεν μπορεί να μείνει στο περιθώριο των αναμνήσεων που έχω, γιατί  από την καριέρα μου στο ποδόσφαιρο με τον Ολυμπιακό κέρδισα τρία πρωταθλήματα και ένα κύπελλο και αυτά δεν μπορεί να λησμονηθούν, όπως και  μερικά πολύ σπουδαία παιχνίδια αλλά και σεζόν με τίτλους και διακρίσεις,  γιατί συμμετείχα σε αυτά και μάλιστα με παρουσία στο ζενίθ της καριέρας μου.

Η καριέρα ενός αθλητή έχει συνέχεια δεν είναι αποσπασματική. Στον Πειραιά έκανα φίλους αλλά  δεν είπα ποτέ ότι ήμουν Ολυμπιακός. Η καλύτερη στιγμή μου  στον Ολυμπιακό ήταν στον τελικό του κυπέλλου και το 3-1 της νίκης με τον ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και είχαν γίνει πολλά στο συγκεκριμένο παιχνίδι και παρεξηγήθηκε ο πανηγυρισμός μου στο δεύτερο γκολ που σημείωσα. Θυμάμαι πως σ’ εκείνο το παιχνίδι δεν ήταν να παίξω έχοντας  πρόβλημα στη μέση. Όμως τελικά αγωνιστικά και όπως σε κάθε παιχνίδι προσπάθησα και έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό. Γιατί αυτό είναι ο επαγγελματισμός στο ποδόσφαιρο».

Ο Κώστας Ορφανός είναι μέλος οικογένειας, που πρόσφερε σε τρεις διαδοχικές γενιές ποδοσφαιριστές στον ΠΑΟΚ. Τελευταίος ήταν ο γιος του Δημήτρης που σήμερα είναι ο τεχνικός υπεύθυνος στην Κ16 του ΠΑΟΚ. Πρώτος φόρεσε την φανέλα του Δικεφάλου ο πατέρας του Κώστα και παππούς του Δημήτρη την δεκαετία του 50. Είναι γεννημένος το 1956 και Πολιτικός Μηχανικός το επάγγελμά του. Φόρεσε 8 φορές την φανέλα της εθνικής, με την οποία ντεμπουτάρισε το 1978, ως παίκτης του ΠΑΟΚ. Εκτός του ΠΑΟΚ (149 συμμετοχές- 50 γκολ ) και του Ολυμπιακού (111 συμμετοχές και 20 γκολ ) αγωνίστηκε και στον Απόλλωνα Καλαμαριάς (39 συμμετοχές- 6 γκολ ) στον οποίο έκλεισε και την καριέρα του σε ηλικία 33 ετών.

ΑΠΕ

 

περισσότερα
Back to top button