Οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης θα δουν αισθητά μειωμένους τους επόμενους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που θα πάρουν στα χέρια τους, καθώς τίθεται σε εφαρμογή το Ειδικό Τιμολόγιο, ενώ συγχρόνως, εντός του Μαρτίου αναμένεται να «κλείσει» και να αποτελέσει νόμο του κράτους και το Ειδικό Τιμολόγιο για τις επιχειρήσεις.
Τις παραπάνω διαβεβαιώσεις έδωσε μιλώντας στο «e-ptolemeos.gr» ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος τόνισε ότι «με συστηματική και επίπονη δουλειά κάνουμε πράξη μία δέσμευσή μας στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, διαψεύδοντας τις κάθε λογής Κασσάνδρες». Ο Θόδωρος Καρυπίδης πρόσθεσε πως «ήταν κάτι που το δικαιούνταν ο λαός της περιοχής μας και της Μεγαλόπολης, καθώς πρόσφεραν τα πάντα στην εθνική οικονομία και στον εξηλεκτρισμό της χώρας, ακόμη και με συνέπειες στην υγεία και στο περιβάλλον». Διαβεβαίωσε ότι «την επόμενη εβδομάδα υπογράφεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας – Περιβάλλοντος, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη αντιστοίχως. Έτσι ολοκληρώνεται μία μακρά διαδικασία και είναι όλα έτοιμα, ώστε οι επόμενοι λογαριασμοί να έρθουν μειωμένοι, με βάση το Ειδικό Τιμολόγιο που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής στις 18 Ιανουαρίου».
Σε σχέση με το Ειδικό Τιμολόγιο για τις επιχειρήσεις, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι «μέχρι τα τέλη Μαρτίου, εκτιμούμε ότι θα αποτελεί νόμο του κράτους». Πρόσθεσε ότι «προηγήθηκε μία μακρά προπαρασκευαστική περίοδος και πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από συσκέψεις με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη, καθώς και με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, στη διάρκεια των οποίων καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες. Μένει να γίνει στο αμέσως προσεχές διάστημα μία σύσκεψη με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, επειδή αυτό θα σημαίνει στρέβλωση του υγιούς ανταγωνισμού. Γι’ αυτό, δημιουργείται ένα Ειδικό Χρηματοδοτικό Ταμείο, του οποίου οι πόροι βρέθηκαν και ανέρχονται σε 30-35 εκ. ευρώ. Το ποσό που θα χρειαστεί για το μειωμένο ρεύμα των επιχειρήσεων εκτιμάται στα 20 εκ. ευρώ, οπότε μένει και ένα “μαξιλάρι”, που θα χρησιμοποιηθεί στην προσέλκυση επενδύσεων».
Η μείωση τις τιμής ρεύματος για τις επιχειρήσεις εκτιμάται σύμφωνα με ένα σενάριο στο 50% κατά μέσο όρο, ενώ κατά ένα δεύτερο σενάριο μπορεί να υπάρξουν κλίμακες. Στο μεταξύ έχει γίνει η καταγραφή όλων των επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας που θα επωφεληθούν από το μέτρο και έχει υπολογιστεί και το κόστος. Σύμφωνα με την τροπολογία για τα νοικοκυριά, η έκπτωση ανέρχεται σε 42 ευρώ/MWh και αντιστοιχεί σε 27% στο σύνολο του λογαριασμού για καταναλώσεις έως 1.600 kWh το τετράμηνο που καταναλώνει το μέσο νοικοκυριό.
Η έκπτωση θα ισχύει για όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, θα φτάνει το 45% στο ανταγωνιστικό τιμολόγιο και στο 72% στις ρυθμιζόμενες και θα ισχύσει αναδρομικά από 1 Ιανουαρίου 2018. Θα ωφεληθούν περίπου 141.000 νοικοκυριά, εκ των οποίων τα 133.000 από τη Δυτική Μακεδονία και τα υπόλοιπα από την Μεγαλόπολη Αρκαδίας. Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης εκτιμάται ότι θα ανέρχεται σε 17,5 εκ. ευρώ. Στόχος της τροπολογίας είναι να ενισχυθούν οι οικιακοί καταναλωτές στις ανωτέρω περιοχές και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους. Η Έκπτωση θα ισχύει για όλους τους καταναλωτές ρεύματος των δύο περιοχών είτε είναι πελάτες της ΔΕΗ, είτε είναι πελάτες ιδιώτη πάροχου, καθώς επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.