Ελλάδα

Χορτόπιτα νηστίσιμη με σπιτική ζύμη

Υλικά συνταγής

  • σπανάκι: 1 κιλό,ψιλοκομμένο
  • άνηθο ψιλοκομμένο: ½ ματσάκι
  • κρεμμυδάκια φρέσκα: 4-5 ψιλοκομμένα
  • μυρώνια φρέσκα: 300 γρ.ψιλοκομμένα, 1 φλιτζάνι του τσαγιού
  • κρεμμύδι ξερό: 1 ψιλοκομμένο
  • καυκαλήθρες: 300 γρ.ψιλοκομμένες
  • πράσα: 2 ψιλοκομμένα
  • ελαιόλαδο: 1 φλιτζάνι του τσαγιού
  • αλάτι: λίγο
  • πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
  • Για τη ζύμη
  • αλεύρι: 500γρ.
  • αλάτι: λίγο
  • ξίδι: 2-3 κουταλιές της σούπας
  • ελαιόλαδο: λίγο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ετοιμάζετε μια σφιχτή ζύμη με το αλεύρι, το αλάτι λίγο χλιαρό νερό και το ξίδι. Ζυμώνετε πολύ καλά τα υλικά και χωρίζετε τη ζύμη σε 6 κομμάτια. Πλάθετε στρογγυλές πιτούλες και ενώνετε πρώτα τις 3 πιτούλες, τοποθετώντας τη μία πάνω στην άλλη αφού τις αλείψετε με λάδι.
  2. Πιέζετε να ενωθούν οι πίτες καλά και τις ανοίγετε σε χοντρό φύλλο με τον πλάστη. Κάνετε άλλο ένα χοντρό φύλλο με τις υπόλοιπες πιτούλες. Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση ως εξής: βάζετε τα χόρτα όλα μαζί σε μια λεκάνη και τα πασπαλίζετε με αλάτι. Ανακατεύετε καλά και παίρνετε μικρές ποσότητες από τα χόρτα και τις στύβετε καλά.
  3. Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα χόρτα μέχρι να μαραθούν καλά. Αποσύρετε από τη φωτιά και αλατοπιπερώνετε. Στρώνετε σε ορθογώνιο ταψί το πρώτο φύλλο ώστε να καλυφθεί ο πάτος και τα πλαϊνά. Απλώνετε τη γέμιση και καλύπτετε με το δεύτερο φύλλο. Διπλώνετε τις άκρες και ρίχνετε λίγο λάδι από πάνω. Ψήνετε την πίτα 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει.

Συμβουλή

Αν δε ξέρετε να ανοίγετε φύλλο μην πτοείστε…η χορτόπιτα γίνεται ωραιότατη και με έτοιμο παραδοσιακό φύλλο ή φύλλο κρούστας.

icookgreek.com

περισσότερα
Back to top button