Ήρθε και η Κυρία Σαρακοστή. Θα ήθελα να γράψω δύο λόγια παρμένα από τον Γρηγόριο Παλαμά πριν τη νηστίσιμη συνταγή μου.
Η νηστεία και η εγκράτεια τις μεν επαναστάσεις του σώματος τις κοιμίζουν,τη λύσσα του θυμού και της επιθυμίας τη μαραίνουν.
Είπε κάποιος ”παχιά κοιλιά δε γεννά λεπτό νού.”λεπτύνεται μόνο με νηστεία και εγκράτεια.
Νηστίσιμα,πανεύκολα και πεντανόστιμα σαραγλάκια.
Υλικά
1 κιλό φύλλο για μπακλαβά.
2 φλυτζάνια τσαγιού καρύδια
ελάχιστο γαρύφαλλο σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
1 βανίλια
1 φλυτζάνι τσαγιού καλαμποκέλαιο[φλώρα]
Σιρόπι. 7΄λεπτα βράσιμο
4 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
4 φλυτζάνια τσαγιού νερό.
Εκτέλεση
Χτυπάς στο γουδί τα καρύδια και τα βάζεις σ΄ενα μπόλ.
Προσθέτεις το γαρύφαλο την κανέλα και τ΄ανακατώνεις.
Ανοίγεις το φύλλο το λαδώνεις και το διπλώνεις.
Βάζεις το καρύδι το τυλίγεις [σαν σαλιγκάρι] και το βάζεις στο ταψί.
Αφού τελειώσει το τύλιγμα τα φουρνίζεις να ψηθούν στους 180 βαθμούς αντιστάσεις.
Μόλις ροδίσουν τα βγάζεις, τ΄αφήνεις να κρυώσουν και τα σιροπιάζεις με το χλιαρό σιρόπι.
Καλή σας επιτυχία.
Με αγάπη Μαρία.