Υλικά συνταγής
- 25 γρ. μαγιά νωπή
- 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλιά σούπας αλάτι
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
- σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Διαλύετε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίχνετε λίγο από το αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός, σκεπάστε τον με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τον σε ζεστό μέρος 12 ώρες. Κοσκινίζετε σε μπολ το αλεύρι με το αλάτι και κάντε στο κέντρο μια λακκούβα. Ρίχνετε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τη μαγιά και 2 κούπες χλιαρό νερό.
- Ζυμώνετε παίρνοντας σιγά –σιγά το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να αποκτήσετε μια ζύμη μάλλον μαλακιά, ελαστική και εύπλαστη. Χωρίζετε τη ζύμη σε 2- 3 μπάλες (όσες θέλετε, ανάλογα με το μέγεθος της λαγάνας που θα φτιάξετε). Σκεπάζετε τη ζύμη κι αφήνετε τις μπάλες να διπλασιασθούν σε όγκο.
- Πιέζετε κάθε μπάλα με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάθετε 2 – 3 επίπεδα ψωμιά πάχους 1,5 εκατ. Τα τοποθετείτε στα ταψιά όπου θα τα ψήσετε. Σκεπάζετε τα ψωμιά και τα αφήνετε να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιασθούν σε όγκο.
- Πατάτε τα ψωμιά με το δάκτυλα σε διάφορα σημεία, σε όλη την επιφάνεια. Ραντίζετε τα ψωμιά με λίγο νερό και τα πασπαλίζετε με σουσάμι. Ψήνετε τις λαγάνες στους 200° Κελσίου για 15′-20′.
Συμβουλή
Οι λαγάνες στεγνώνουν γρήγορα. Αν δεν τις καταναλώσετε τις διατηρείτε στην κατάψυξη, κλεισμένες ερμητικά σε πλαστική σακούλα. για 2 μήνες περίπου.