Ελλάδα

Κατέρρευσε το Θεογέφυρο στη Ζίτσα Ιωαννίνων (βίντεο)

Κατέρρευσε χθες λίγο μετά το μεσημέρι το Θεογέφυρο στη Ζίτσα Ιωαννίνων ένα φυσικό γεφύρι, μνημείο της φύσης.

Το γεφύρι δεν χρησιμοποιούνταν τα τελευταία χρόνια και οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κατάρρευση του γεωλογικού σχηματισμού εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων.

Το Θεογέφυρο βρίσκεται κοντά στο χωριό Λίσινο και σχηματίστηκε από τη ροή των νερών του ποταμού Καλαμά ως φυσικό πέρασμα.

Οι ενέργειες του Δήμου Ζίτσας μετά την κατάρρευση του Θεογέφυρου – Είχε χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος

Αρχαιολογικός χώρος είχε χαρακτηριστεί από το 1991 το Θεογέφυρο, το οποίο αποτελούσε μνημείο της φύσης και πόλος έλξης τουριστών όλο τον χρόνο. Μετά την κατάρρευση του, λόγω μεγάλης καθίζησης στην κοίτη του ποταμού Θύαμι (Καλαμά), ο Δήμος Ζίτσας προχώρησε άμεσα στην ενημέρωση των αρμοδίων προκειμένου να συντονιστούν οι ενέργειες της επόμενης ημέρας. Στην ανακοίνωση του ο Δήμος Ζίτσας αναφέρει:

“Το μοναδικού κάλους φυσικό μνημείο του Δήμου Ζίτσας το Θεογέφυρο, δεν άντεξε στη μανία της φύσης και το πρωί της Πέμπτης κατέρρευσε λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων (πολυήμερες βροχοπτώσεις). Να σημειωθεί πως το Θεογέφυρο και η ευρύτερη περιοχή με το ΦΕΚ 979/Β/27-11-91 έχει χαρακτηρισθεί ως Αρχαιολογικός χώρος και αποτελούσε πόλο έλξης εκατοντάδων τουριστών και επισκεπτών.

Ο Δήμος Ζίτσας από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για το συμβάν ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και το Αστυνομικό Τμήμα Ζίτσας και παράλληλα ενημέρωσε με σχετικό έγγραφό του τους Βουλευτές Ιωαννίνων και το Υπουργείο Εσωτερικών καθώς και τις αρμόδιες υπηρεσίες Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και ΙΓΜΕ προκειμένου όλοι μαζί να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την επόμενη μέρα”.

ΑΠΕ

Δείτε πώς ήταν το γεφύρι πριν καταρρεύσει

περισσότερα
Back to top button