ΚαστοριάΝεστόριο

Καστοριά: Φυσικές οι καταστροφές; (φωτογραφίες)

  Ο Αλιάκμονας είναι  από τα μεγαλύτερα ποτάμια  της Ελλάδας και έχει τις πηγές του στον Γράμμο. Από  εκατοντάδες-χιλιάδες χρόνια έχει χαράξει την πορεία του και ακολουθεί τον δρόμο του ασταμάτητα.

   Οι ανθρώπινες επεμβάσεις στο ποτάμι δημιούργησαν πολλά προβλήματα.

Τα τελευταία χρόνια που ξεκίνησε η κατασκευή του φράγματος Νεστορίου, στήθηκε και το εργοτάξιο του μέσα στον Αλιάκμονα.

Από το εργοτάξιο μέχρι την Αγία Άννα, ξεκίνησαν οι αμμοληψίες και φτάσανε σε βάθος 5-6 μέτρα και σε όλο το πλάτος του ποταμού. Όλο αυτό το υλικό μεταφέρθηκε στο εργοτάξιο ,δημιουργώντας βουνά από χαλίκια, στενεύοντας την κοίτη του Αλιάκμονα.

Από την βάση του φράγματος και προς το Πεύκο, βάλανε συνεργεία και κόψανε όλα τα δέντρα, με σκοπό όταν τελειώσει το φράγμα ο πυθμένας του να είναι καθαρός.

Οι παρεμβάσεις προχώρησαν , όμως  το έργο σταμάτησε…

Οι βροχές   και το νερό που κατέβασε το ποτάμι, βρήκαν την κοίτη του 5-6 μέτρα πιο κατηφορική, με αποτέλεσμα να γίνει το νερό πιο ορμητικό.

Κοντά στο εργοτάξιο εκεί που μαζεύτηκαν οι τόνοι τα χαλίκια, στέλνουν τον Αλιάκμονα σε άλλη κατεύθυνση, προς τον δρόμο του Μελανθίου, με αποτέλεσμα να φάει όλη την πλαγιά κατά μήκος του δρόμου και σήμερα η τροχαία να τοποθετεί πλέγματα και κώνους για να προειδοποιήσει για την επικινδυνότητα του δρόμου. Έναν δρόμο που επί χρόνια οι κάτοικοι του Νεστορίου, του Μελανθίου, της Νίκης, του Βράχου, πάλευαν για την ολοκλήρωσή του και την  επικοινωνία μεταξύ τους. Και ο δρόμος αυτός   να κοντεύει να καταστραφεί με μια επερχόμενη δυνατή βροχόπτωση.

  Στα  «σφαγεία», όπου το Νεστόριο είχε κατασκευάσει , πριν 30 χρόνια, (μαζεύοντας όλα τα λήμματα του χωριού),  απορροφητικό βόθρο( αν και λάθος το σημείο που δημιουργήθηκε), το ποτάμι  έφτασε ως εκεί, με αποτέλεσμα να καταστρέψει την μία του πλευρά και τα απόβλητα έχουν αρχίσει να τρέχουν έξω. Και έρχεται και καλοκαίρι…

Πηγαίνοντας , στις δύο γέφυρες προς Κοτύλη και Ιωάννινα, τα πέλματα τους έχουν  γίνει εμφανή και ίσως επικίνδυνα .

Δαπανήθηκαν πολλά χρήματα δημοσίου, για την καινούρια γέφυρα, ενώ η παλιά που ήταν εκεί για περίπου 70 χρόνια, άντεχε τα ορμητικά νερά. Σήμερα και στις δύο γέφυρες τα πέλματα είναι εμφανή…

  Και  τέλος στο χώρο του  «RIVER PARTY”, οι καταστροφές  οφείλονται στις παρεμβάσεις του εργοταξίου, με την κοπή των δέντρων, και  την μη λήψη προληπτικών μέτρων, αφήνοντας στο έλεος του ποταμού όλες τις γύρω περιοχές.

Σήμερα το έργο έχει σταματήσει και τα προβλήματα τώρα ξεκίνησαν

Όλες αυτές οι καταστροφές για να αποκατασταθούν θα χρειαστούν αρκετές εκατοντάδες , χιλιάδες ευρώ.

Δεν τα βλέπουν όλα αυτά οι υπεύθυνοι; Είναι επάνω στον δρόμο που περνούν καθημερινά προς Νεστόριο.

Τι κάνουν ο Δήμαρχος και Δημοτικοί Σύμβουλοι;

   Τι κάνει η αντιπολίτευση, με τι ασχολείται? Έχουν στείλει κάποιο έγγραφο, έχουν διαμαρτυρηθεί κάπου για όλη αυτήν την κατάσταση, έχουν πάει στον Εισαγγελέα?

Τι κάνουν οι πρώην Δήμαρχοι , που πέρασαν από τον Δήμο Νεστορίου και δημιούργησαν αυτά τα έργα? Δεν τους ενδιαφέρει αυτή η κατάσταση?

Και τέλος τι κάνουν οι κάτοικοι του Νεστορίου? Γιατί σιωπούν?

Τις ζημιές αυτές ποιο θα τις πληρώσει ? από ποιον θα ζητηθούν οι ευθύνες και η αποκατάσταση? Από τον Δήμο, από τους υπεύθυνους μηχανικούς, την Περιφέρεια, ή τον  θεό…;

Κάποιος ευθύνεται και πρέπει να του αποδοθούν οι ευθύνες.

Παύλος ο εθελοντής

 

περισσότερα
Back to top button