Κόσμος

Ο Άρης όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί: Ένα εκπληκτικό «πανόραμα» από την επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη»

Ένα εκπληκτικό «πανόραμα» που δείχνει τον πλανήτη Άρη όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί δημιούργησε η NASA, συνδυάζοντας εικόνες που έστειλε στη Γη το διαστημικό όχημα Curiosity, το οποίο εξερευνά τον «κόκκινο πλανητη» από το 2012.

Η πανοραμική εικόνα αποκαλύπτει ένα τοπίο παράξενα οικείο στο ανθρώπινο μάτι, σε έναν από τους κοντινότερους γείτονές μας στον γαλαξία.

Μία από τις ενσωματωμένες κάμερες στο όχημα τράβηξε 16 ξεχωριστές εικόνες του τοπίου από διαφορετικά σημεία της διαδρομής του, κατά μήκος της κορυφογραμμής Βέρα Ρούμπιν. Στη συνέχεια, οι εικόνες αυτές υποβλήθηκαν σε περαιτέρω επεξεργασία για να δημιουργηθεί τελικά αυτό το πανόραμα που κόβει την ανάσα!

 Την πανοραμική φωτογραφία έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το εργαστήριο Jet Propulsion Laboratory (JPL) στην Πασαντένα. Όπως ανέφερε στη σχετική ανακοίνωση οι εικόνες που τη συνέθεσαν τραβήχτηκαν από ύψος 327 μέτρων, και ειδικότερα από το χείλος του κρατήρα Γκέιλ, ο οποίος υπολογίζεται ότι είναι περίπου 3,8 δισεκατομμυρίων ετών και έχει διάμετρο πάνω από 154 χιλιόμετρα.

Χάρη στην εξαιρετικά αραιή ατμόσφαιρα του πλανήτη, στο φόντο της εικόνας μπορεί κανείς να διακρίνει με αρκετή ακρίβεια ένα βουνό που βρίσκεται σε απόσταση 80 χιλιομέτρων.

protothema.gr

περισσότερα
Back to top button