ΕλλάδαΚόσμος

Η γυναικεία ομορφιά, ποδηγετούμενη από πρότυπα

Tα πρότυπα της γυναικείας ομορφιάς διαφοροποιούνται συνεχώς με την πάροδο του χρόνου.

Για παράδειγμα τα αναγεννησιακά καμπυλωτά κορμιά αποτύπωναν μια διαφορετική προσέγγιση της ομορφιάς απ’ότι σήμερα.

Σήμερα, βιώνουμε την εποχή των άκρων όπου το ιδανικά όμορφο χαρακτηρίζεται από τεράστια στήθη ή τεράστια οπίσθια ή διαφορετικά αδύνατες, ασθενικές και καχεκτικές κοπέλες oι οποίες τραβούν τα βλέμματα και θεωρούνται αντικειμενικά όμορφες απ’όλους.

Με λίγα λόγια τα πρότυπα της γυναικείας ομορφιάς είναι εξωραϊσμένα και εξιδανικευμένα σε τέτοιο βαθμό που οτιδήποτε διαφορετικό «κλωτσάει» στα μάτια μας.

Δυστυχώς η βιομηχανία της μόδας και ο γκλαμουράτος κόσμος των celebrities, μεταδίδει υποσυνείδητα μηνύματα για το πως μια γυναίκα πρέπει να δείχνει.

Και είναι λυπηρό το γεγονός πως αναρίθμητες κοπέλες αισθάνονται άσχημα για το σωματότυπό τους, για ταπεριττά τους κιλά-που αγγίζουν τα όρια ενός υγιούς σώματος- μιας και δεν προσιδιάζει σε αυτά τα πρότυπα του skinny μοντέλου.

Είναι τρομακτική η επίδραση και κατ’επέκταση η πίεση που ασκείται σε μια νεαρή κοπέλα από τα media και απ’την κοινωνία να μοιάσει στο τέλειο.

Τι είναι άραγε αυτό το τέλειο που όλοι και όλες θέλουμε να πετύχουμε; Kαλοσχηματισμένοι κοιλιακοί, αψεγάδιαστο και καλλίγραμμο κορμί; Δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε απ’αυτό που μας πλασάρουν ως τέλειο και ιδεατό.

Από πότε μια γυναίκα θα πρέπει να είναι αποστεωμένη και ανορεξική για να θεωρείται όμορφη; Γιατί νομίζετε πως η Marilyn Monroe ήταν τόσο διάσημη και ποθητή;

Επειδή ακριβώς ήταν μια ζουμερή, ακομπλεξάριστη και όμορφη γυναίκα με καμπύλες. Η οποία πίστευε στον εαυτό της και στην ομορφιά που δεν ήταν τόσο αντικειμενική με τη σημερινή έννοια των μοντέλων και της πασαρέλας.

Προσωπικά απολαμβάνω τη διαφορετικότητα. Είναι αυτό που δίνει ομορφιά στον κόσο.Το ότι οι γυναίκες διαφέρουν μεταξύ τους και δεν είναι πανομοιότυπες. Το ότι είναι ιδιαίτερες και πολυσχιδείς.

Καθήκον μας είναι το να αγαπάμε και να φροντίζουμε το σώμα μας, την εμφάνισή μας αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό.  Δηλαδή οι ακραίες δίαιτες τις οποίες επιχειρούν πολλά νέα κορίτσια βλάπτουν πολλές φορές την υγεία τους. Είμαι της άποψης πως κάθε γυναίκα είναι ελεύθερη να είναι ο εαυτός της, είτε έχει παραπάνω κιλά είτε όχι.

Aυτο προϋποθέτει όμως ότι σαν κοινωνία συλλογικά θα πρέπει να μην κατακρίνουμε το διαφορετικό από εμάς ή ότι αποκλίνει από τα προβαλλόμενα πρότυπα.  Εάν η ίδια η γυναίκα νιώθει καλά με το σώμα της και της καμπύλες της είναι δικαίωμά της να έχει το σώμα που επιθυμεί.

Τις περισσότερες φορές στις μέρες μας ειδικά, παρατηρείται το φαινόμενο ενός μεγάλου ποσοστού γυναικών οι οποίες νιώθουν άσχημα για το σώμα τους ή για το πρόσωπό τους και προχωρούν σε αισθητικές επεμβάσεις για να διορθώσουν το οτιδήποτε.

Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα συμπλέγματα κατωτερότητας και οι ανασφάλειες που μας διακατέχουν όλες τις γυναίκες  λίγο πολύ, θα πρέπει να κάνουμε μια αυτοκριτική και έναν διάλογο με τον εαυτό μας.

Να αναρωτηθούμε μήπως δεν αγαπάμε τον εαυτό μας και έχουμε χαμηλή αυτοπεποίθηση επειδή θέλουμε να μοιάζουμε όπως όλες οι άλλες γυναίκες με τα τέλεια χαρακτηριστικά και το τέλειο κορμί; Μήπως επηρεαζόμαστε πολύ από τη γνώμη των άλλων;

Μόνο εάν το κάνουμε για τον εαυτό μας και για την αυτοβελτίωσή μας πιστεύω πως οι αισθητικές επεμβάσεις και οι αυστηρές δίαιτες είναι αποδεκτό και σωστό να γίνονται.

Εάν πραγματικά θέλεις να αλλάξεις τον τρόπο που εσύ βλέπεις τον εαυτό σου και αποσκοπείς στη δική σου ικανοποίηση και τόνωση της αυτοπεποίθησης  τότε ναι, κάντο. Απλά έχε στο νου σου πως η ομορφιά είναι κάτι το υποκειμενικό και πως κάτι που εσύ βλέπεις άσχημο κάποιος άλλος να το θεωρεί υπέροχο και στοιχείο που σε διακρίνει απ’τη μάζα.

Κλείνοντας θεωρώ πως το μεγαλύτερο στοίχημα είναι ο εαυτός μας. Σ’εκείνον θα πρέπει να εστιάσουμε και για εκείνον απαιτείται δουλειά και προσπάθεια.  Η καθεμία γυναίκα οφείλει στον εαυτό της -πάνω απ’όλα-να τον σέβεται και να τον αγαπάει.

Πιστέψτε στον εαυτό σας και στη μοναδικότητα της παρουσίας και της εμφάνισής σας. Δουλέψτε και βελτιώστε κάτι που πιθανόν δεν σας αρέσει πάνω σας.  Αλλά μην οδηγείστε σε ακρότητες μόνο και μόνο για να μοιάσετε στο τάδε είδωλο. Χάνεται η ουσία της υπόστασής σας έτσι.

Σταματήστε να χτυπάτε τον εαυτό σας επειδή είναι διαφορετικός. Γεννηθήκαμε διαφορετικοί και ξεχωριστοί! Εξάλλου η ουσία και η ομορφιά της ανθρώπινης ύπαρξης έγκειται στη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα. Σε διαφορετική περίπτωση, ο κόσμος θα έμοιαζε ομοιόμορφος, μονότονος και ανιαρός.

Μην αναζητάτε το τέλειο και το αψεγάδιαστο. Να αναζητάτε το αληθινό, την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας.  Και η αληθινή ομορφιά αντικατοπτρίζεται απ’την ομορφιά της ψυχής και της μοναδικότητάς σας. Αυτά σας κάνουν ξεχωριστούς και εν τέλει αυτά μένουν. Η εξωτερική ομορφιά μόνο παροδική μπορεί να είναι.

Γράφει η Μαρία Βασιλάκη

thessalonikiartsandculture.gr

περισσότερα
Back to top button