Κόσμος

“Δύσκολη” η αγάπη για τα Βαλκάνια, τονίζει ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς

Για τον ροκ σταρ των Βαλκανίων, Γκόραν Μπρέγκοβιτς η γενέτειρά του και η μούσα του, το Σαράγεβο, είναι κάτι περισσότερο από πόλη. Το Σαράγεβο είναι μία μεταφορά της πολυπολιτισμικής συμβίωσης που μπορεί να συντριβεί από θρησκευτική σύγκρουση.

“Ό,τι βλέπουμε σήμερα στην Ευρώπη, το είδαμε πρώτα στο Σαράγεβο: έναν γείτονα, ο οποίος τη μία μέρα είναι καλός γείτονας και την επόμενη μέρα σε πυροβολεί, επειδή πιστεύεις σε άλλη θρησκεία” τονίζει ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς σε συνέντευξή του στο AFP από το στούντιό του στο Βελιγράδι.

“Το Σαράγεβο ήταν πάντα η πρώτη μου μεταφορά. Σήμερα, δεν είναι απλά το όνομα μιας πόλης. Είναι η μεταφορά των καιρών μας”, δηλώνει.

Ο γεννημένος στο Σαράγεβο της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης μουσικός, ένας από τους πιο γνωστούς σύγχρονους συνθέτες των Βαλκανίων, ο οποίος τη δεκαετία του 80 ήταν κιθαρίστας και κινητήρια δύναμη ενός από τα σημαντικότερα γιουγκοσλαβικά ροκ συγκροτήματα, των Bijelo Dugme αφιέρωσε τον τελευταίο του άλμπουμ με τίτλο “Τρεις Επιστολές από το Σαράγεβο” (Three Letters from Sarajevo) στην εύθραυστη θρησκευτική αρμονία, καθώς και στην πόλη στην οποία γεννήθηκε, τη βοσνιακή πρωτεύουσα..

Μία απαιτητική παγκόσμια περιοδεία αναμένει φέτος τον μουσικό, γνωστό για τα fusing rock, gypsy brass και folk στοιχεία στα κομμάτια του και το συγκρότημά του “Weddings and Funerals Orchestra”, που θα ανεβούν σε περίπου 130 μουσικές σκηνές.

ΑΠΕ
περισσότερα
Back to top button