Ελλάδα

Η χρήση ασυρμάτου στο βουνό αποδεικνύεται σωτήρια – Να καθιερωθεί το κράνος στο σκι

Συγκλονισμένη είναι η κοινή γνώμη, από την περασμένη Πέμπτη, ύστερα από το δεύτερο δυστύχημα, μέσα σε ένα μήνα στο οποίο χάνει τη ζωή του ένας νέος άνθρωπος κατά τη διάρκεια χειμερινού σπορ.  Ο Ζαφείρης Τρόμπακας, εκπαιδευτής στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ), μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», εξήγησε τις συνθήκες που ευνοούν ατυχήματα και δυστυχήματα στο βουνό και στα χιόνια,  επισήμανε τις βασικές κινήσεις που πρέπει να κάνουν όσοι αγαπούν τα χειμερινά σπορ ενώ σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη συχνότητα ατυχημάτων το τελευταίο δίμηνο.

« Τις τελευταίες 60 ημέρες έχουμε φοβερή κορύφωση δυστυχημάτων και ατυχημάτων. Να θυμίσω: δύο νεκροί στον Όλυμπο, άλλοι δύο τραυματίες,  δύο απώλειες  προσανατολισμού και δύο νεκροί,  ένας κατά τη διάρκεια χιονοσανίδας (snowboard) και ο άλλος νεαρός κατά τη διάρκεια ορειβατικού σκι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τρόμπακας.

«Λιγότερες οι χιονοπτώσεις έχουν μετατρέψει το χιόνι σε πάγο»

Ο έμπειρος εκπαιδευτής της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης σημείωσε ότι πέρα από την υπερεκτίμηση των ανθρώπινων δυνατοτήτων που εμφιλοχωρεί συχνά, υπάρχουν συνθήκες που ευνοούν τα ατυχήματα. Ένας από αυτούς είναι, όπως λέει, το παγωμένο χιόνι που έχει δημιουργηθεί από τη μείωση των χιονοπτώσεων. «Υπάρχει βέβαια και ο παράγοντας της ανθρώπινης υπέρβασης. Επίσης,  επειδή έχει καιρό να χιονίσει το χιόνι έχει παγώσει. Την ημέρα μαλακώνει, το βράδυ πέφτει η θερμοκρασία, παγώνει και αυτή η διαδικασία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν πέφτει ένα καλό χιόνι να κρατήσει ένα στρώμα πιο αφράτο και σφικτό, προκαλεί προβλήματα. Δεν έχουμε τις χιονοπτώσεις που είχαμε παλιότερα», σχολίασε ο κ. Τρόμπακας και περιέγραψε την αυξημένη επικινδυνότητα από μία ενδεχόμενη πτώση μας σε παγωμένο χιόνι. «Πέρα από τα σκι που πρέπει να είναι καλά ακονισμένα ή να γωνιάσεις ανάλογα, αν γλιστρήσεις στον πάγο και έχεις και σχετική ταχύτητα, έχεις ανεξέλεγκτη πτώση. Επομένως είναι πολύ εύκολο να χτυπήσεις σε έναν βράχο ή σε κάποιο δέντρο», είπε χαρακτηριστικά.

Να καθιερωθεί η χρήση κράνους στο σκι

«Τον τελευταίο καιρό πολλοί φορούν κράνος. Ίσως πρέπει να καθιερωθεί η χρήση του κράνους στο σκι, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος για κρανοεγκεφαλικές κακώσεις» ανέφερε ο κ. Τρόμπακας και διευκρίνισε ότι ένας σκιέρ που έχει αναπτύξει ταχύτητα 40- 50 χλμ, κινδυνεύει περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι παρά από ένα σπάσιμο στο πόδι ή στο χέρι.

«Αν είχε πολύ χιόνι όπως παλιά θα έπεφτες στην ?πούδρα?. Τώρα, γλιστράς πέφτεις και φεύγεις, τσουλάς», σημείωσε.

Όπως επισημαίνει ο εκπαιδευτής της ΕΟΔ, το χιόνι μειώνεται σύμφωνα με τις φωτογραφικές καταγραφές που πραγματοποιούνται στα βουνά. «Παρατηρούμε πότε λιώνει το χιόνι ανά περίοδο. Οι χιονοπτώσεις έχουν μειωθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Πέρσι στο τέλος Μαρτίου έλειπε 1, 80 μέτρα χιόνι. Ενώ πέρσι είχαμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, δεν είχαμε την ποσότητα του χιονιού που έπρεπε να πέσει. Μετά το 1990, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώνουμε,  βλέπουμε μια εξαιρετική μείωση των χιονοπτώσεων και μείωση του αιώνιου χιονιού. Ειδικότερα στις περιοχές του Ολύμπου που έχουμε αιώνιο χιόνι, έχει περιοριστεί», ανέφερε ο κ. Τρόμπακας.

Η χρήση ασυρμάτου στο βουνό αποδεικνύεται σωτήρια. Από τα έξι περιστατικά, το Δεκέμβριο, στις τέσσερις περιπτώσεις έγιναν κλήσεις στον ασύρματο

Ο έμπειρος εκπαιδευτής  σημείωσε πως το ορειβατικό σκι είναι υπέροχο και το βουνό μαγευτικό, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι και οργανωμένοι. Οι πρακτικές συμβουλές για το βουνό κυρίως είναι στους περισσότερους γνωστές ωστόσο η πιο σημαντική είναι η εξασφάλιση συνεχούς και ανεμπόδιστης επικοινωνίας και πρότεινε τη χρήση ασυρμάτου, που ακόμη και πρόσφατα αποδείχτηκε σωτήρια.

«Στα χιονοδρομικά η επικοινωνία είναι άμεση, αλλά στο βουνό συχνά είναι δύσκολη. Η μπαταρία του κινητού μπορεί να τελειώσει, ενώ σε ορισμένα σημεία δεν έχει σήμα.Οι ορειβάτες χρησιμοποιούν ασυρμάτους σε συχνότητα που είναι γνωστή, την 146.500. Από τα έξι περιστατικά μέσα στο Δεκέμβριο να σας πω ότι στις τέσσερις περιπτώσεις έγιναν κλήσεις στον ασύρματο και όχι στο τηλέφωνο», επισήμανε ο Ζαφείρης Τρόμπακας και διευκρίνισε: «Υπάρχει έτσι μία αμεσότητα, επίσης έχεις και μία επικοινωνία μέ άλλα πρόσωπα που είναι στο βουνό και γίνεται γνωστή και η διαδρομή σου». Ο εκπαιδευτής της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης επανέλαβε απλά βήματα προστασίας στο βουνό: «Να λαμβάνουμε υπόψη τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τις προγνώσεις, να έχουμε πει σε κάποιους φίλους συγγενείς αυτό το σχέδιο πορείας που θα ακολουθήσουμε,  όπως ποιο δρόμο, σε ποιο καταφύγιο θα σταματήσουμε. Να πηγαίνουμε πάντα με παρέα, να μην είμαστε μόνοι μας, να έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό, ειδικά για τις αναβάσεις στα βουνά να ρωτάμε οδηγούς βουνού και υπευθύνους καταφυγίων για τις συνθήκες που επικρατούν».

ΑΠΕ

περισσότερα
Back to top button