Κόσμος

O Πούτιν έδωσε το «πράσινο φως» για την κατασκευή επιβατικού υπερηχητικού αεροσκάφους

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την πρώτη πτήση του σύγχρονου στρατηγικού βομβαρδιστικού Tu-160Μ την οποία παρακολούθησε στην πόλη Καζάν, πρότεινε στη ρωσική αεροναυπηγική βιομηχανία την κατασκευή ενός ρωσικού υπερηχητικού επιβατικού αεροσκάφους.

Αυτό θα συμβεί για τις ανάγκες του στόλου της πολιτικής αεροπορίας, προτρέποντας τους κατασκευαστές του Tu-160, να αξιοποιήσουν την τεχνολογία του για τη δημιουργία ενός τέτοιου επιβατικού υπερηχητικού αεροσκάφους.

Ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο εργοστάσιο αεροναυπηγικής Γκορμπουνόφ για το νέο βομβαρδιστικό Tu-160Μ (είναι η εξελιγμένη μορφή του Tu-160 και γνωστό στο ΝΑΤΟ με την κωδική ονομασία Blackjack) δήλωσε ότι αποτελεί ένα βήμα στην εξέλιξη της υψηλής τεχνολογίας, που θα ενισχύσει την αμυντική ικανότητα της χώρας αλλά και την πυρηνική τριάδα στους αιθέρες. Χαρακτηρίζοντας το στρατιωτικό αεροσκάφος ως «ένα επίτευγμα των εργαζομένων του εργοστασίου», είπε ότι πρέπει να κατασκευαστεί ένα αεροσκάφος για την πολιτική αεροπορία που θα είναι ανάλογο του νέου Tu-160.

Αναφερόμενος στο επιβατικό υπερηχητικό αεροσκάφος Tu-144 που είχε κατασκευαστεί επί Σοβιετικής Ένωσης στα πρότυπα του γαλλικού επιβατικού υπερηχητικού Concorde, είπε ότι «το Tu-144 αποσύρθηκε από την παραγωγή επειδή το εισιτήριο στοίχιζε όσο ένας μέσος μισθός. Σήμερα όμως η κατάσταση είναι διαφορετική. Έχουν δημιουργηθεί μεγάλες αεροπορικές εταιρείες οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν ένα τέτοιο αεροσκάφος». Δίνοντας έμφαση στην προοπτική ενός υπερηχητικού επιβατικού αεροσκάφους, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι, σήμερα μπορείς να πας αεροπορικώς πιο γρήγορα στη Νέα Υόρκη, απ’ ό,τι από το Καλίνινγκραντ στο Βλαδιβοστόκ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας United Aircraft Corporation (UAC) Γιούρι Σλιούσαρ, ανταποκρινόμενος στην παραίνεση του Ρώσου προέδρου, δήλωσε ότι η ρωσική εταιρεία αεροναυπηγικής έχει ήδη σχεδιάσει ένα παρόμοιο επιβατικό υπερηχητικό αεροσκάφος.

Το νέο στρατιωτικό αεροσκάφος Tu-160 είναι ένα νέο υπερηχητικό εξοπλισμένο με πυραύλους, στο οποίο δόθηκε το όνομα του πρώτου διοικητή της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας Πιότρ Ντεϊνέκιν. Το Tu-160 είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της πολεμικής αεροπορίας υπερηχητικό αεροσκάφος, το πιο βαρύ μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο, το οποίο μπορεί να εξοπλιστεί με πυραύλους που φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Κατασκευάστηκε ως απάντηση στο αμερικανικό διηπειρωτικό βομβαρδιστικό, Rockwell B-1 Lancer.

 ΑΠΕ

περισσότερα
Back to top button