Ελλάδα

Πόσο κόσμο είχε τελικά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης

Τις τελευταίες μέρες ακούσαμε διάφορα νούμερα για το πόσοι συγκεντρώθηκαν στο συλλαλητήριο  στη Θεσσαλονίκη. Κάποιοι έκαναν λόγο για 40-50 χιλιάδες, η Αστυνομία ανακοίνωσε 90 χιλιάδες και κάποιοι άλλοι ανέβασαν τον αριθμό στις 800 χιλιάδες. Πόσοι ήταν τελικά;
Ακριβή αριθμό δεν μπορεί κανείς να δώσει αλλά υπάρχει αξιόπιστος τρόπος για να βρούμε περίπου πόσος κόσμος συγκεντρώθηκε.

Ας δούμε με ποιον τρόπο υπολογίσαμε τον αριθμό των συγκεντρωμένων.

Βρήκαμε φωτογραφίες και βίντεο που έδειχναν από ψηλά πόσο χώρο καταλάμβανε ο κόσμος που συμμετείχε στο συλλαλητήριο.

Στη συνέχεια, υπολογίσαμε την συγκέντρωση ανά τετραγωνικό μέτρο στο κεντρικό τμήμα όπου βρισκόταν η πυκνότερη. Ο καλύτερος τρόπος ήταν να χρησιμοποιήσουμε μια αεροφωτογραφία κάθετη προς το έδαφος, η οποία περιείχε ένα σημείο αναφοράς για να υπολογίσουμε τα τετραγωνικά. Αφού βρήκαμε τον μέσο όρο συγκέντρωσης στο κύριο τμήμα, πολλαπλασιάσαμε με τα τετραγωνικά. Το ίδιο κάναμε και στα υπόλοιπα τμήματα.

Χρησιμοποιήσαμε την παρακάτω φωτογραφία με σημείο αναφοράς τη βάση του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου, που είναι περίπου 18 τ.μ.

Το κάθε παραλληλόγραμμο είναι 18 τ.μ. και έχουμε μια συγκέντρωση 4,65 άτομα ανά τετραγωνικό μέτρο. Επειδή μπροστά στην εξέδρα η συγκέντρωση ήταν λίγο μεγαλύτερη, αλλά υπήρχαν και κάποια εμπόδια καθώς και μερικά τμήματα με μικρότερη πυκνότητα, υπολογίσαμε μ.ο. 4,5 άτομα ανά τετραγωνικό μέτρο για το κύριο τμήμα και, όσο απομακρυνόμαστε από το κέντρο, αυτός ο αριθμός μειώνεται.

Έτσι μπορούμε να έχουμε μια αξιόπιστη εικόνα. Εμείς υπολογίσαμε τα παρακάτω τμήματα, μεγάλης, μεσαίας και μικρής πυκνότητας.

(Κάντε κλικ στις παρακάτω εικόνες για μεγέθυνση.)

Σύνολο υπολογισμού: 346.000 πολίτες (περιθώριο λάθους +- 10%) σύμφωνα με τις μετρήσεις μας.

Θοδωρής Δανιηλίδης

ellinikahoaxes.gr

 

 

περισσότερα
Back to top button