Καστοριά

Καστοριά: Πως ζήσαμε το Συλλαλητήριο (ρεπορτάζ – φωτορεπορτάζ)

https://i2.wp.com/www.aboutkastoria.gr/wp-content/uploads/2018/01/SAM_0264.jpg?w=1024

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 ώρα 9, στην τρίτη σειρά από το τέλος, στο μισθωμένο από τον Δήμο Καστοριάς λεωφορείο του κ. Στυλιάδη.

Φωτογραφίες – Κείμενο: Χρυσούλα Κυρατζή

Οι θέσεις γεμάτες…με κόσμο διαφόρων ηλικιών! Η Αντιδήμαρχος κα Ματούλα Αντωνίου, τσέκαρε τα ονόματά μας και λίγα λεπτά αργότερα ξεκινήσαμε για τη Θεσσαλονίκη.

2μιση ώρες μετά από ένα ταξίδι γεμάτο ζωηρές ομιλίες, πολύ δυνατή μουσική και μία στάση για καφέ, φτάσαμε στον προορισμό μας. Το λεωφορείο μας άφησε μπροστά στο Λευκό Πύργο.

Το ραντεβού της επιστροφής δόθηκε στο χώρο στάθμευσης λεωφορείων στο Λιμάνι, γύρω στις 6 μ.μ.!

2 ώρες πριν την έναρξη του μεγάλου Συλλαλητηρίου δεκάδες χιλιάδες κόσμου είχαν ήδη συγκεντρωθεί στην παραλία, μπροστά από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Οι εικόνες πρωτόγνωρες. Άνθρωποι όλων των ηλικιών με ελληνικές σημαίες στους ώμους και στα χέρια, με πανό και ζωηρή διάθεση, ένωναν τις φωνές τους με συνθήματα για τη Μακεδονία.

Δεκάδες σύλλογοι- από κάθε γωνιά της Ελλάδας- έφιπποι Βρακοφόροι από την Κρήτη που συγκίνησαν με το πάθος τους κι έκλεψαν την παράσταση με τα επιβλητικά άλογά τους, παρέα με αμέτρητους άλλους παρευρισκόμενους μετέφεραν το πιο δυνατό μήνυμα ενότητας.

Δεν γνωρίζουμε πόσοι ήμασταν τελικά εκεί παρόντες. Κανείς ακόμα δεν έχει πάρει επίσημη θέση.

Ο κόσμος υπολογίζεται ανάμεσα σε 90.000 και 500.000! Τεράστια η απόκλιση…χωρίς να είναι γνωστοί οι λόγοι που την προκαλούν.

Το βέβαιο είναι, όμως, πως βρεθήκαμε πολλοί -ίσως περισσότεροι από όσους υπολόγιζαν οι διοργανωτές.

Ποιοι ήταν διοργανωτές δεν καταλάβαμε ποτέ. Οθόνες και μικροφωνικές εγκαταστάσεις δεν υπήρχαν κατά μήκος της Λεωφόρου Νίκης.

Φύλλα με Μακεδονικά συνθήματα και τα διακριτικά της Χρυσής Αυγής, ήταν η μοναδική κίνηση κομματικοποίησης του Συλλαλητηρίου.

Εκείνο που ξένιζε, ήταν αναμφίβολα η εμπορευματοποίησή του.

Εκατοντάδες πλανόδιοι πουλούσαν σημαίες, μπλουζάκια με συνθήματα, κασκόλ, ακόμα και σκουφάκια με τον ήλιο της Βεργίνας. Οι καντίνες έκαναν χρυσές δουλειές με το πεινασμένο πλήθος να μην μπορεί να αντισταθεί σε ένα πρόχειροψημένο street food.

Βίαια επεισόδια δεν είδαμε πουθενά στο χώρο του Συλλαλητηρίου. Παρά μόνο ειρηνικές εικόνες οικογενειών, ενοριών με παπάδες να κυματίζουν την ελληνική σημαία και παιδάκια να φωνάζουν «Η Μακεδονία είναι ελληνική». Τι καταλάβαιναν ήταν άλλο θέμα, σίγουρα όμως θα τους μείνουν αξέχαστες οι εικόνες που έζησαν.

Η Καστοριά, φυσικά, ήταν εκεί δυναμικά. Ο Δήμαρχος Καστοριάς, ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νεστορίου και οι απόγονοι των Μακεδονομαχων ήταν λίγοι μόνο από τους εκατοντάδες συμπατριώτες μας που ταξίδεψαν εκεί και συμμετείχαν.

Λίγο μετά τις 7, με περισσότερο από μια ώρα αναμονή 3 συνεπιβατών μας που μπέρδεψαν την ώρα αναχώρησης ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής στην Καστοριά.

Οι εικόνες και τα συναισθήματα που μας γεννήθηκαν στο Συλλαλητήριο ήταν ικανά να υπερκαλύψουν ακόμα και τα μαθήματα ιστορίας και τις φωναχτές εκφράσεις αντιλήψεων και «πιστεύω», κάποιων θερμών συνεπιβατών μας.

Οι εικόνες και τα video που ακολουθούν είναι αντιπροσωπευτικά, αλλά ανεπαρκή να μεταφέρουν τον παλμό του Συλλαλητηρίου όπως τον ζήσαμε.

Δυστυχώς το κακό σήμα της κινητής τηλεφωνίας δεν μας επέτρεψε να προβάλουμε υψηλής ποιότητας video. Η ανταπόκρισή σας όμως έδειξε ότι ήσασταν κι εσείς εκεί…νοερά!

Όσοι δεν ήσασταν εκεί, χάσατε μία εμπειρία ζωής.

Όπως αποδείχθηκε έθνος ενωμένο δεν είμαστε μόνο όταν κερδίζουμε το Euro… 

Χρυσούλα Κυρατζή

Δείτε βίντεο και τη μεγάλη σειρά φωτογραφιών μέσα από το φακό του aboutkastoria.gr 

 

 

περισσότερα
Back to top button