ΕκδηλώσειςΚαστοριάφωτορεπορτάζ

Καστοριά: Τη βασιλόπιτα έκοψε ο Ερυθρός Σταυρός (ρεπορτάζ – φωτογραφίες)

Τη  βασιλόπιτά του έκοψε  την Κυριακή  21 Ιανουαρίου,  το Τοπικό Τμήμα Ελληνικού  Ερυθρού Σταυρού Καστοριάς.

Στην πολύ όμορφη γιορτή  που έγινε σε αίθουσα του  ξενοδοχείου « Έσπερος»,  παρέστησαν εθελοντές και φίλοι του Τμήματος. Το « παρών» έδωσαν επίσης η βουλευτής  ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου και  η αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου του  Δήμου Καστοριάς,  Ματούλα Αντωνίου.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η νοσηλεύτρια- εκπαιδεύτρια του Τμήματος Ελισάβετ Βούρδα η οποία,   διάβασε και το μήνυμα που απέστειλε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού  Δρ. Αντώνιος Αυγερινός.

« Η χρονιά που πέρασε  ήταν πολύ εποικοδομητική και  γεμάτη εθελοντισμό για το Τοπικό Τμήμα της Καστοριάς αλλά και με πολλή παραγωγή έργου εκπαίδευσης κυρίως σε ομάδες πολιτών στις πρώτες βοήθειες. Εκείνο το οποίο μπορούμε να πούμε με μεγάλη σιγουριά  είναι ότι το έργο το οποίο παράχθηκε πέρσι, ήταν πάρα πολύ μεγάλο». Τόνισε στην ομιλία του ο αιδεσιμολογιώτατος π. Φιλώτας Ταλίδης πρόεδρος του  Τοπικού Τμήματος .Ε.Ε.Σ Καστοριάς.

Στην πολυσχιδή δραστηριότητα των  Εθελοντών  Σαμαρειτών- Διασωστών  του  Τμήματος αναφέρθηκε στη συνέχεια η αρχηγός τους Ελένη  Βελισσαρίδου.

Πρόκειται για  δράσεις οι οποίες  είχαν να κάνουν κυρίως   με την    υγειονομική κάλυψη   αγώνων  και πολιτιστικών και άλλων  εκδηλώσεων που έγιναν στην  Καστοριά καθώς και  στη στελέχωση πυροφυλακίου, με στόχο την πυροπροστασία της περιοχής  μας.

Παράλληλα,  στο πλαίσιο της  συνεργασίας που υπάρχει   με το Κέντρο Ενημέρωσης Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών  του Πανεπιστημίου Πατρών στη  δράση « Χάρισε Ζωή», πραγματοποιήθηκαν σε φορείς και συλλόγους  ενημερωτικές ομιλίες,  έγιναν δειγματοληψίες σιέλου και  εγγραφή νέων εθελοντών- δοτών μυελού των οστών.

«Για το  2018 ευελπιστούμε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε όλες αυτές τις δραστηριότητες. Ο Θεός να μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας». Επισήμανε η κ. Βελισσαρίδου.

   Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι εκπαιδεύτηκαν από τη  νοσηλεύτρια και πιστοποιημένη  εκπαιδεύτρια του Τοπικού  Τμήματος  Ε.Ε.Σ  Καστοριάς  στις Α΄ Βοήθειες 300 άτομα.

Μέσα από το πρόγραμμα εκπαίδευσης μαθητών στις  Α΄ Βοήθειες, εκπαιδεύτηκαν 120 μαθητές της  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Καστοριάς  υλοποιείται  πρόγραμμα εκπαίδευσης στις Α’ Βοήθειες των  στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. Κατά το έτος  2017, εκπαιδεύτηκαν από μας 199 αστυνομικοί. Το πρόγραμμα συνεχίζεται και  φέτος.

Στο Ιατρείο Α΄ Βοηθειών  προσήλθαν  περίπου   6.000  για περιποίηση- αλλαγή τραυμάτων αντιγριπικό εμβολιασμό, χορήγηση φαρμάκων  με ένεση και  λήψη αρτηριακής πίεσης κλπ.

Οι εθελοντές νοσηλευτικής προσέφεραν  160 ώρες εθελοντικής προσφοράς και εξυπηρετήθηκαν περίπου  80 άτομα στην πόλη της Καστοριάς.

Το ασθενοφόρο  πραγματοποίησε  15 διακομιδές ασθενών  εντός Νομού και  38 εκτός  αν και τις περισσότερες φορές το όχημα βρισκόταν σε συνεργείο  αφού παρουσίαζε συχνά βλάβες λόγω της παλαιότητάς του.

Με τη συμβολή του  Σωματείου Επισκευαστών Αυτοκινήτων Ν. Καστοριάς αποκαταστάθηκαν οι  βλάβες και  αυτή τη  στιγμή οι διακομιδές ασθενών  γίνονται κανονικά.

Ωστόσο,  το  Δ.Σ.  του Τοπικού Τμήματος Ε.Ε.Σ.,  βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με  φορείς με σκοπό την προμήθεια καινούργιου ασθενοφόρου  για την κάλυψη των αναγκών  των πολιτών της περιοχής μας.

Θα πρέπει τέλος  να επισημανθεί ότι οι συμπολίτες μας  δείχνουν  έμπρακτα τη στήριξή τους στο  Ιατρείο Α΄ Βοηθειών  και  με τις δωρεές που προσφέρουν  συμβάλλουν στην άρτια λειτουργία του .

 

 

περισσότερα
Back to top button