Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Πως ζήσαμε τα φετινά Ραγκουτσάρια – Τα υπέρ και τα κατά (σειρά φωτογραφιών)

Τρεις ημέρες ξέφρενου γλεντιού! Χιλιάδες κόσμου στους δρόμους της πόλης! Αμέτρητα πήγαινε έλα στη Μητροπόλεως. Εικόνες πρωτόγνωρες, διαμετρικά αντίθετες με αυτές που βιώνουμε καθημερινά στην Καστοριά τα τελευταία χρόνια, προκαλούν μελαγχολικά χαμόγελα…

Χρυσούλα Κ.

Αυτός είναι ο mini απολογισμός μας για τα φετινά Ραγκουτσάρια, με ένα φωτοαφιέρωμα με όλα τα highlights:

ΤΑ ΥΠΕΡ:

√ Η τεράστια συμμετοχή του κόσμου και τις 3 ημέρες των φετινών Ραγκουτσαριών, αποδεικνύει ότι ο θεσμός έχει παρόν και ισχυρό μέλλον.

√ Οι τουρίστες, κατέφθασαν στην περιοχή μας πολύ καλά προετοιμασμένοι, έγιναν μια μεγάλη παρέα με τους ντόπιους και απόλαυσαν τα πιο «διαφορετικά» καρναβάλια που έχουν ζήσει μέχρι σήμερα.

√ Η καθαριότητα. Η πόλη, το απαιτητικό τριήμερο των Ραγκουτσαριών, «έλαμπε». Οι υπάλληλοι του τομέα καθαριότητας στο Δήμο Καστοριάς, κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες, ώστε όλα να είναι άψογα. Και δικαιώθηκαν! Τους αξίζει τουλάχιστον μία μεγάλη αναγνώριση!

√ Οι γηγενείς οργανοπαίκτες. Για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό ακούσαμε -και κυρίως είδαμε- αρκετούς ντόπιους μουσικούς.

Για το λόγο αυτό ακούσαμε -επιτέλους- παραδοσιακά τραγούδια του Καστοριανού Καρναβαλιού.

√ Η φαντασία περίσσευε και φέτος. Μικροί και μεγάλοι μεταμφιέστηκαν σε ό,τι τραβάει ο νους και εντυπωσίασαν. Μερικές στολές κέρδισαν τις εντυπώσεις και σίγουρα θα μείνουν στην ιστορία ως πολύ ευρηματικές. Δείτε τις φωτογραφίες που ακολουθούν αν δεν μας πιστεύετε…

√ Τα μπαλόνια με τα led φωτάκια. Ήταν σίγουρα το must-have gadget των φετινών καρναβαλιών. Έλαμψαν οι δρόμοι, έλαμψαν και τα χαμόγελα των πλανόδιων πωλητών που εισέπρατταν 7€ για κάθε φωτιζόμενο μπαλόνι που πουλούσαν.

Τα φωτάκια στις περιπτώσεις που έσκαγε το μπαλόνι, χρησιμοποιούνταν και ως αξεσουάρ καλλωπισμού στα κεφάλια ή γύρω από τα κασκόλ.

√ Τα μαγαζιά με τα αξεσουάρ μεταμφίεσης. Έδωσαν οικονομική ανάσα στους ιδιοκτήτες που έστω και για λίγες ημέρες είδαν τα καταστήματά τους νοικιασμένα.

Μην ξεχνάμε πως οι επιχειρήσεις αυτές διέθεταν ταμειακή μηχανή και κατέβαλαν ενοίκιο σε αντίθεση με τους πλανόδιους…

√ Στα άξια αναφορά το γεγονός πως φέτος έλειπαν τα σπασμένα μπουκάλια και οι ζημιές σε τζαμαρίες και αυτοκίνητα. Επίσης είδαμε λιγότερους μεθυσμένους τις πρωινές ώρες. Η διαύγεια και ο σεβασμός στην ξένη περιουσία δεν περιορίζει τη διασκέδαση σκέφτηκαν οι καρναβαλιστές, οι οποίοι πέρασαν καλά και χωρίς ακραίες συμπεριφορές.

√ Ο καιρός. Ήταν ιδανικός! Αν συγκρίνουμε με τις περσινές πολικές θερμοκρασίες θα διαπιστώσουμε πως φέτος οι συνθήκες για ξέφρενο γλέντι στη Μητροπόλεως και τα στενά ήταν εξαιρετικές.

√ Ο Δήμος Καστοριάς, μπορεί να δηλώνει ευχαριστημένος για μία πετυχημένη διοργάνωση. Με εμφανώς καλή οργάνωση. Ιδιαίτερα εύσημα στους αντιδημάρχους Τουρισμού, κ. Λάζαρο Ζήση και Καθαριότητας, κα Ματούλα Αντωνίου για τις έντονες προσπάθειές τους για άψογο αποτέλεσμα.

√ Το γλέντι ξεκίνησε από νωρίς. Δεν χρειάστηκε να περιμένουμε μέχρι το βράδυ για να ακούσουμε τα πρώτα τραγούδια των χάλκινων. Το αντάμωμα των συλλόγων ήταν σίγουρα κάτι ξεχωριστό και ευχάριστο.

ΤΑ ΚΑΤΑ

X Η έλλειψη χημικής τουαλέτας και γενικότερα υποδομών υγιεινής. «Άτυχοι», όσοι έχουμε παράθυρο στα στενά γύρω από την οδό Μητροπόλεως…

Ένα θέμα το οποίο πρέπει να σκεφτούν σοβαρά τις επόμενες χρονιές και θα εξυπηρετήσει χιλιάδες καρναβαλιστές.

Χ Οι πλανόδιοι πωλητές. Επίμονοι σε ενοχλητικό βαθμό, διέθεταν τα προϊόντα τους, σε βάρος των καταστηματαρχών της περιοχής…

Δε θα αναφερθούμε στο θέμα της φοροδιαφυγής και της ποιότητας στα μη σφραγισμένα κρασιά και τσίπουρα!

Χ Η εικόνα της Μητροπόλεως. Η ασφυκτικά γεμάτη κεντρική αρτηρία της πόλης μας προκαλεί μελαγχολία. Δυστυχώς αποδεικνύεται πως ο κόσμος μπορεί, αλλά δεν βρίσκει κίνητρο να διαβαίνει την περιοχή και τις υπόλοιπες 362 ημέρες του χρόνου!

Δείτε περισσότερα και μεγάλη σειρά φωτογραφιών στο aboutkastoria.gr

 

 

 

 

 

 

περισσότερα
Back to top button