Κόσμος

Τα βιβλία διώχνουν το άγχος και βοηθούν στον ύπνο

Το διάβασμα ενός βιβλίου είναι μία από τις πιο ευεργετικές διαδικασίες για το μυαλό και το σώμα.

Σύμφωνα με πρόσφτατες έρευνες που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Guardian, περίπου έξι λεπτά διαβάσματος την ημέρα μειώνουν το στρες και την πίεση της καθημερινότητας και μας βοηθούν να έχουμε κοφτερό μυαλό μέχρι τα βαθιά γεράματα. Πριν από τον ύπνο μάλιστα, για όσους έχουν δυσκολία να κοιμηθούν, η καλύτερη συνταγή είναι ένα κλασικό μυθιστόρημα. Το διάβασμα και η σύνδεση με μία ιστορία βάζουν τον αναγνώστη σε έναν διαφορετικό κόσμο που τον αποσυμπιέζει από την πίεση.

Το σημαντικό είναι να διατηρείται ο παραδοσιακός, “χάρτινος” τρόπος διαβάσματος, καθώς η ανάγνωση σε ηλεκτρονική μορφή δεν έχει αντίστοιχα ευεγερτικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, οι αναγνώστες μέσω ενός e-reader θυμούνται στις περισσότερες περιπτώσεις λιγότερες λεπτομέρειες της ιστορίας, από αυτούς που τη διάβασαν με τον παραδοσιακό τρόπο, ενώ δεν αισθάνονται τόσο βαθιά ταύτιση με τους ήρωες.

Η επικεφαλής της έρευνας Anne Mangen του Πανεπιστημίου Stavanger της Νορβηγίας αναφέρει ότι οι συναισθηματικές αντιδράσεις όσων διάβασαν το βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή και η ταύτιση με τους χαρακτήρες δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυρή.

koutipandoras.gr

περισσότερα
Back to top button