Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Απολιθωμένα οστά ζώων εκατομμυρίων ετών στη σπηλιά “Περιστέρα” του Γέρμα

Το χωριό “Ο Γέρμας” Καστοριάς είναι κτισμένο μέσα σε μια όμορφη κοιλάδα που περιβάλλεται από ψηλά βουνά. Τα μισά απ’ τα εν λόγω βουνά, τα ευρισκόμενα στα δυτικά του χωριού, αποτελούνται από ασβεστολιθικά πετρώματα κι έχουν επάνω τους πολλές σπηλιές. Μία απ’ αυτές τις σπηλιές είναι η λεγόμενη “Περιστέρα”.

Η Περιστέρα αποτελεί ένα μνημείο της φύσης, το οποίο δυστυχώς έχει καταστραφεί κατά τη δεκαετία του 1980 από εργάτες του διπλανού της λατομείου εξόρυξης μαρμάρου. Μέχρι τότε οι κτηνοτρόφοι κάτοικοι του Γέρμα την αγαπούσαν και την πρόσεχαν πάρα πολύ, μερικοί δε εξ αυτών στάλιζαν εντός της τα πρόβατά τους κατά τους θερινούς μήνες.

Σήμερα μεταβαίνουν εκεί μόνο αυτοί που μαζεύουν βουνίσιο τσάι, καθώς και ορισμένοι “αθεράπευτα” φυσιολάτρες. Μερικοί εξ αυτών έψαξαν στους λιθοσωρούς του δαπέδου της σπηλιάς κι εντόπισαν απολιθωμένα οστά ανθρώπων (;) και ζώων που έχουν ηλικία εκατομμυρίων ετών. Φωτογραφίες από ένα τέτοιο απολιθωμένο οστό, που εντόπισε και συνέλεξε πριν αρκετό καιρό ο Γερμανιώτης Τ. Λ. παρουσιάζονται εδώ, μαζί με φωτογραφίες της “Περιστέρας”.

 
Σημερινή άποψη της μισοκατεστραμμένης σπηλιάς.
 
Το αναφερόμενο οστό.
 
Άποψη της “Περιστέρας”
Το λατομείο μαρμάρου δίπλα στη σπηλιά.
  
Ο Γέρμας, όπως φαίνεται
από την περιοχή της Περιστέρας.

germaskastorias.blogspot.gr

 

περισσότερα
Back to top button