ΓούναΚαστοριάΠαλαιά Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Οι γουναράδες της Καστοριάς, μια συγκλονιστική διαδρομή! (βιντεο)

Η ιστορία της γούνας στην Καστοριά μας γυρίζει πίσω εκατοντάδες χρόνια την εποχή του Βυζαντίου

Η σειρά «ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ» αναφέρεται στα παραδοσιακά ελληνικά εργαστήρια, στους τεχνίτες τους, στα γνωρίσματα της τέχνης τους, στα στοιχεία που καταμαρτυρούν τη μακρά ιστορική παράδοση της εκάστοτε τέχνης, στα μυστικά της που κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά, στην παρουσία της στη σημερινή ΕΛΛΑΔΑ.

Το επεισόδιο με τον τίτλο «ΓΟΥΝΑΡΑΔΕΣ» παρουσιάζει την εξέλιξη της τέχνης της επεξεργασίας της γούνας, την ιστορία της που χρονολογείται πίσω στα χρόνια του Βυζαντίου, τα στάδια της επεξεργασίας της, την τεχνική παρασκευής της που παραμένει αναλλοίωτη ανά τους αιώνες αν και ενισχυμένη λόγω των εξελίξεων των μηχανών κατασκευής. Περιηγούμαστε στην ΚΑΣΤΟΡΙΑ που είναι η κατ’ εξοχήν ταυτισμένη με τη γουνοποιία ελληνική πόλη και οι γουναράδες της οι καλύτεροι τεχνίτες διεθνώς.

Το επεισόδιο εστιάζει στην καλλιτεχνικότητα των Καστοριανών γουναράδων, στη φήμη τους ανά την υφήλιο και στο κατόρθωμά τους από οικοτεχνία να μετατρέψουν την τέχνη της γουνοποιίας σε πραγματική επιστήμη. Οι γουναράδες μιλούν όμως και για την υπάρχουσα κατάσταση στο χώρο της γούνας, για την έλλειψη κρατικής μέριμνας, για τους μεσάζοντες και το υψηλό της κόστος, και προτείνουν τρόπους για τη δυνατότητα των περαιτέρω εξαγωγών της και της ανάπτυξής της. Ξεναγούμαστε στα παραδοσιακά γουναράδικα της ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ.
Η ιστορία της γούνας στην Καστοριά μας γυρνάει πίσω στον 16ο αιώνα. Από τότε και μέχρι περίπου τη δεκαετία του 1980, η πόλη πλούτιζε από την παραγωγή και την εμπορική εκμετάλλευσή της. Καραβάνια φορτωμένα ξεκινούσαν από την Καστοριά και διέσχιζαν όλη την Ευρώπη, διαμοιράζοντας τις πολύτιμες γούνες.

Οι εμπορικοί οίκοι των Καστοριανών ανά τον κόσμο πλήθαιναν, οι γουναράδες γίνονταν πιο πλούσιοι και η φήμη της καστοριανής γούνας κατακτούσε όλο τον κόσμο. Τότε ήταν που άρχισαν να χτίζονται τα πλούσια αρχοντικά που χαρακτηρίζουν σήμερα την πόλη. Στο ισόγειο ήταν η κατοικία και πολλές φορές στον πρώτο όροφο λειτουργούσε το εργαστήριο σε μορφή οικοτεχνίας – αυτό τουλάχιστον ίσχυε για τους μικρούς παραγωγούς. Το αποκορύφωμα ήταν τη δεκαετία του 1970, όταν λειτουργούσαν 6.000 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις στην περιοχή και απασχολούσαν περίπου 15.000 εργάτες.

Τότε οι Καστοριανοί ήταν στις πρώτες θέσεις στις λίστες με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα, όχι μόνο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο κατήφορος άρχισε τη δεκαετία του 1980 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η παγκόσμια οικονομική κρίση, η άνοδος της κινεζικής αγοράς αλλά και τα οικολογικά κινήματα εναντίον της γούνας έφεραν την πτώση της ζήτησης. Σήμερα, η αγορά έχει συρρικνωθεί αρκετά, αν και ακόμα κυκλοφορούν στην πόλη αρκετοί επισκέπτες από τις μακρινές χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.
Πληροφορίες απο KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το βίντεο προέρχεται από το αρχείο της ΕΡΤ

inkastoria.gr

 

 

 

 

περισσότερα
Back to top button