ΚαστοριάΚόσμοςτελευταίες ειδήσειςφωτορεπορτάζ

Η εκδρομή του Συλλόγου ΜΑΖΙ ΣΟΥ στην Ευρώπη (φωτογραφίες)

Ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι χωρίς τίτλο ζήσαμε για πέντε μέρες στο χιονισμένο Σάλτσμπουργκ και τις κοσμοπολίτικες Άλπεις, την πληθωρική Βουδαπέστη και τη φιλόξενη πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι

Από τις παλαιότερες ευρωπαϊκές πόλεις το Βελιγράδι αναπτύσσεται στις όχθες του ποταμού Σάβου,παραπόταμο του Δούναβη. Εντυπωσιακό το φρούριο Kalemegdan, συνδυασμός οχυρού και πάρκου στο κέντρο της πόλης αποτελεί το ομορφότερο σημείο της με εκπληκτική θέα.
Χριστουγεννιάτικη η ατμόσφαιρα και στο δρόμο του Πρίγκιπα Μιχαήλ που θεωρείται από τους ομορφότερους της Ευρώπης με εντυπωσιακά κτίσματα και μέγαρα που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα. Μεγαλοπρεπής ο ναός του Αγίου Σάββα, ο μεγαλύτερος ορθόδοξος ναός στον κόσμο.
Την βραδιά μας κλείνουμε στη μποέμικη περιοχή Skadavska με τους μικρούς λιθόστρωτους δρόμους, γεμάτη από γκαλερί, μουσικούς του δρόμου, αλλά και μικρά μπιστρό και καφέ.
Αποχαιρετούμε το Βελιγράδι -με τη θερμοκρασία σταδιακά να κατεβαίνει- ακολουθώνας το πνεύμα του μουσικοσυνθέτη W.A.Mozart στη γενέτειρά του, το Σάλτσμπουργκ, με τη μοναδική μουσική κουλτούρα και το απίστευτα καλοδιατηρημένο μπαρόκ ιστορικό κέντρο του.
Περιπλανούμαστε δίπλα στον ποταμό Salzach και στα πανέμορφα σοκάκια απολαμβάνοντας τις ζεστές γωνιές του, τα γραφικά κτήρια του και κάθε λεπτομέρεια του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου με τις νιφάδες του χιονιού να λικνίζονται σε ρυθμούς νωχελικούς.
Σήμα κατατεθέν του Σάλτσμπουργκ και το πιο σημαντικό κομμάτι της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής της πόλης ο καθεδρικός ναός Dom. Καταπληκτική η ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης πρωινής λειτουργίας με υπόκρουση εκκλησιαστικού οργάνου. Εντυπωσιακό και το ανακαινισμένο σύμπλεγμα των τεσσάρων μουσείων της Residenz στο Dom Quartier, με το παλάτι, την πινακοθήκη και τα εκκλησιαστικά εκθέματα στο μουσείο St.Peter και τα κειμήλια του ναού Dom, ανοιχτό για το κοινό απο το 2014.
Διασχίζοντας το ιστορικό κέντρο με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 0 βαθμούς, τα βήματα μας οδηγούν στην περίφημη Getreidegasse, στο μουσείο-σύμβολο του Σάλτσμπουργκ, το σπίτι όπου γεννήθηκε ο W.A.Mozart και έζησε η οικογένειά του για 25 ολόκληρα χρόνια. Η περιήγηση και τα εντυπωσιακά εκθέματά του, όπως μουσικά όργανα, έγγραφα, αναμνηστικά και πορτρέτα, εντυπωσιακά. Το ίδρυμα International Mozarteum Foundation δημιούργησε το μουσείο στα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι και σήμερα ανακαινίζεται και επεκτείνεται ως πολιτιστικός χώρος που προσελκύει χιλιάδες επισκεπτών. Απαραίτητο εφόδιο φεύγοντας απο το μουσείο τα στρογγυλά σοκολατάκια Μozart.
Η πόλη έχει αρχίσει να σφίζει απο ζωή. Διασχίζοντας για άλλη μια φορά την πλατεία Residenz, αποθανατίζοντας τους γραφικούς αμαξάδες, φτάνουμε στις παρυφές του κάστρου Hohensalzburg, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή του μικρού βουνού Festungsberg, προσφέροντας εκπληκτική θέα των Άλπεων, του ποταμού Salzach και ολόκληρης της ιστορικής πόλης. Από τα μεγαλύτερα μεσαιωνικά κάστρα της Ευρώπης και ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κατασκευάστηκε τον 11ο αι.μ.Χ με εντολή του αρχιεπισκόπου του Σάλτσμπουργκ. Θεαματική η ανάβαση και η κατάβαση με το τελεφερίκ.
Ολοκληρώνοντας την ξενάγησή μας χανόμαστε μέσα στις μυρωδιές, τις λιχουδιές και τα μικρά μαγαζάκια της Χριστουγεννιάτικης Αγοράς. Με μία κούπα ζεστό κρασί Glühwein ρουφάμε τις μοναδικές εικόνες αυτού του Χριστουγεννιάτικου παραμυθιού.
Η διαδρομή στις Άλπεις από την πόλη του Σάλτσμπουργκ προς το φινετσάτο και παγκοσμίου φήμης αλπικό χωριό Kitzbühel, τον διαχρονικό προορισμό των ανά τον κόσμο εραστών του σκι και μία από τις κορυφαίες ζώνες του lifestyle διεθνώς, μαγευτική με το τιρολέζικο τοπίο πανάκεια στα μάτια μας.
Το χριστουγεννιάτικο σκηνικό της μικρής πολιτείας με τα χρωματιστά της κουκλόσπιτα ξεπερνά σε γραφικότητα και τα πιο ωραία εικονογραφημένα βιβλία της παιδικής μας ηλικίας. Έξω στους δρόμους και μέσα στο κρύο και τις πούδρες χιονιού η όμορφη υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά του, με τα στολίδια της να αιωρούνται νεραϊδένια στα χιονισμένα κλαδιά των δέντρων, εικόνα που αδυνατεί να εγκλωβιστεί ακόμα και ψηφιακά. Κλείνουμε τη βραδιά μας στο Kitzbühel γαστριμαργικά με ένα παραδοσιακό Wienerschnitzel στο εκπληκτικό εστιατόριο Tenne με το εξωτερικό θερμόμετρο να δείχνει -8.
Η κατάβαση προς το Salzburg γοργή. Μία τελευταία βόλτα για ζεστή σοκολάτα σε μία από τις πιο ζεστές γωνιές της πόλης κλείνει την περιήγησή μας στην πόλη του λευκού χρυσού (ορυκτού αλατιού).
Αναχωρούμε με το πέπλο του χιονιά να έχει απλωθεί σε όλη την πόλη, με προορισμό την αριστοκρατορική Βουδαπέστη.
Φτάνοντας στην πόλη των Μαγιάρων με τα χίλια χρόνια ιστορίας, μοναδικό μωσαϊκό αρχιτεκτονικών επιρροών, με στοιχεία μπαρόκ, αρτ νουβό και νεοκλασσικά, αντικρίσαμε ένα τοπίο ειδυλλιακό. Ανηφορίζοντας στο λόφο των Ψαράδων με το σύμπλεγμα των κτηρίων του Παλατιού να δεσπόζει επιβλητικά, εισπράξαμε μια γενναία δόση κουλτούρας με την θέα να σου κόβει την ανάσα και την παράσταση να κλέβουν οι γέφυρες πάνω από τον Δούναβη. Το σύγχρονο πρόσωπο όμως της πόλης επιβάλλει χαλαρή διάθεση και βόλτα στη Vaci Utca και στην Χριστουγεννιάτικη και πανέμορφα στολισμένη αγορά της. Κλείνοντας την βραδιά μας η Βουδαπέστη μας αποχαιρετά σε ήχους τσιγγάνικων βιολιών.
Μαγευτικές εικόνες ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη μας μας ακολουθούν σε όλο το δρόμο της επιστροφής.
Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους φίλους του Συλλόγου που μας συνόδευσαν σε αυτή τη Χριστουγεννιάτικη εξόρμησή μας και φυσικά τον καθένα χωριστά για οποιοδήποτε χέρι βοήθειας κατά τη διάρκεια της εκδρομής. Όμορφες στιγμές με ωραίους ανθρώπους!

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΖΙ ΣΟΥ

 

 

 

περισσότερα
Back to top button