Ελλάδα

Υποχρεώσεις των επιχειρήσεων από το τέλος για τις πλαστικές σακούλες

Από 1/1/2018 καθιερώνεται η είσπραξη και απόδοση τέλους για τις πλαστικές σακούλες. Με τον Ν.4496/8-11-2017 τροποποιήθηκαν διατάξεις του Ν.2939/2001 και ορίστηκαν οι νέες υποχρεώσεις για επιτηδευματίες και καταναλωτές.

1. Υπόχρεοι

Όπως ορίζεται στην Αριθμ. 180036/952/10-8-2017 κάθε έμπορος, ο οποίος διαθέτει στον καταναλωτή λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, υποχρεούται να υποβάλλει στην ΑΑΔΕ δήλωση απόδοσης του περιβαλλοντικού τέλους. Ως «έμπορος» ορίζεται οποιοδήποτε πρόσωπο (φυσικό ή νομικό) ή επιχείρηση λιανικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού εμπορίου, που, στο πλαίσιο της άσκησης της εμπορικής του δραστηριότητας, διαθέτει προς τους καταναλωτές κατά την πώληση εμπορευμάτων ή προϊόντων, πλαστικές σακούλες μεταφοράς. Στην έννοια του εμπόρου συμπεριλαμβάνονται και οι επαγγελματίες πωλητές που δραστηριοποιούνται σε ακάλυπτους δημόσιους, δημοτικούς, ιδιωτικούς ή εκκλησιαστικούς χώρους που δεν αποτελούν επαγγελματική στέγη, αλλά επιτρέπεται στους χώρους αυτούς η άσκηση εμπορικής δραστηριότητας (υπαίθριο εμπόριο).

2. Εφαρμογή του περιβαλλοντικού τέλους

Από την 1η Ιανουαρίου 2018 παύει η δωρεάν διάθεση στους καταναλωτές των πλαστικών σακουλών μεταφοράς που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών διατάξεων. Σημειώνεται ότι απαγορεύεται κάθε προωθητική ενέργεια εκ μέρους των εμπόρων που αναιρεί, αμέσως ή εμμέσως, τα προβλεπόμενα για τις σχετικές υποχρεώσεις.

Η συνέχεια στο e-forologia.gr

περισσότερα
Back to top button