ΕλλάδαΚαστοριά

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Αντικαπνιστικό μήνυμα λόγω των ημερών

Η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Επιστημονική Εταιρία Αναπνευστικών Διαταραχών και Βαρείας Νόσου αποφάσισαν αυτή τη χρονιά να αποστείλουν μια πρωτότυπη εορταστική κάρτα τους σε όλους τους «επώνυμους» καπνιστές, δηλαδή πολιτικούς, πανεπιστημιακούς, τραγουδιστές και αθλητές που έχουν φωτογραφηθεί να καπνίζουν σε δημόσιους χώρους.

Μαζί με τις ευχές τους για ένα υγιές και ευτυχισμένο 2018, τους καλούν να στρατευθούν στον αγώνα για εφαρμογή του Νόμου που απαγορεύει το κάπνισμα και το άτμισμα στους Δημόσιους Χώρους, για ένα νέο έτος με λιγότερο κάπνισμα και περισσότερο ελεύθερο, καθαρό από καπνό, περιβάλλον!

Το κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι μια σύνθετη παθολογική συμπεριφορά, αποτέλεσμα γνωστικών, περιβαλλοντικών και ψυχολογικών συνθηκών. Οι καπνιστές φαίνεται να έχουν μικρή επίγνωση των βλαβών που προκαλεί το κάπνισμα και νομίζουν ότι το κάπνισμα χρησιμοποιείται για χαλάρωση, μείωση της πίεσης και του άγχους. Σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιρροές, οι οποίες φαίνεται να είναι και οι πιο ισχυρές, το κάπνισμα έρχεται ως αποτέλεσμα της άμεσης και ισχυρής επίδρασης των προτύπων όπως είστε εσείς.

Μεγάλα προβλήματα επίσης προκαλούνται και στους παθητικούς καπνιστές, καθώς το παθητικό κάπνισμα ευθύνεται για 600.000 θανάτους ετησίως, από τους οποίους οι 165.000 αφορούν παιδιά νηπιακής ηλικίας.

Και ενώ οι αντικαπνιστικοί νόμοι στην Ελλάδα δεν χαίρουν αποδοχής και ουσιαστικής αντιμετώπισης, ενδιαφέρον παρουσιάζει να διερευνηθούν οι λόγοι που ένας καπνιστής αδιαφορεί για τις συνέπειες της καπνιστικής του συμπεριφοράς απέναντι στους μη καπνιστές.

Ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Ι. Γουργουλιάνης, Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δήλωσε σχετικά:

«Η ενσυναίσθηση, η ικανότητα του να “μπαίνεις στα παπούτσια του άλλου”, θα μπορούσε να βοηθήσει τους καπνιστές να ελέγχουν την επιθυμία τους να καπνίζουν σε δημόσιους χώρους, επειδή αναγνωρίζουν ότι εκτός από τις βλαβερές συνέπειες στον οργανισμό τους βλάπτουν και τους ανθρώπους γύρω τους.

Στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της εκπόνησης του διδακτορικού του ψυχολόγου Γιώργου Ιατρού, μελετάμε τη συμπεριφορά των ιδιοκτητών εστιατορίων και καφετεριών και μετράμε την ενσυναίσθηση τους.

Προτρέπουμε όλους όσους λάβουν την ευχετήρια κάρτα μας, να μην την πετάξουν, αλλά να κόψουν το κάπνισμα και να υποστηρίξουν τις προσπάθειές μας, στέλνοντας το μήνυμά τους στο email [email protected]

iatropedia.gr

Στις φωτογραφίες τα εξώφυλλα της κάρτας, που ανοίγοντάς την ακούγεται το ηχητικό αντικαπνιστικό μήνυμα

 

 

περισσότερα
Back to top button