Κόσμος

ΟΗΕ: «Χαστούκι» στον Τραμπ από 128 χώρες για την Ιερουσαλήμ

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε κατά μεγάλη πλειοψηφία το σχέδιο απόφασης που καταδικάζει τις ΗΠΑ για την μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Αψηφώντας τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, 128 κράτη μέλη ψήφισαν υπέρ του σχεδίου και 9 κατά, ενώ 35 αποφάσισαν να απέχουν.

Η ψήφος της Γενικής Συνέλευσης είναι «μια νίκη για την Παλαιστίνη» (εκπρόσωπος Αμπάς)

Ένας εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε την υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών του σχεδίου απόφασης που καλεί τις ΗΠΑ να ακυρώσουν την απόφασή τους να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Αυτή η ψηφοφορία είναι μια νίκη για την Παλαιστίνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμπάς Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας στον ΟΗΕ και σε όλα τα διεθνή φόρουμ να τερματίσουμε αυτή την κατοχή και να εγκαθιδρύσουμε το παλαιστινιακό μας κράτος με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του», πρόσθεσε.

Απορρίπτει το Ισραήλ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Γενικής Συνέλευσης

Το Ισραήλ απορρίπτει την υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών του σχεδίου ψηφίσματος που καλεί τις ΗΠΑ να ακυρώσουν την απόφασή τους να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Το Ισραήλ απορρίπτει την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ παράλληλα είναι ικανοποιημένο από τον υψηλό αριθμό χωρών που δεν ψήφισαν υπέρ του σχεδίου. Αυτές είναι χώρες από την Ευρώπη, την Αφρική και την Λατινική Αμερική που ο πρωθυπουργός (Μπενιαμίν) Νετανιάχου επισκέφτηκε», υπογράμμισε η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

«Το Ισραήλ ευχαριστεί τον (Αμερικανό) πρόεδρο Τραμπ για την κατηγορηματική του θέση υπέρ της Ιερουσαλήμ και ευχαριστεί τις χώρες που ψήφισαν μαζί με το Ισραήλ, μαζί με την αλήθεια», τονίζεται.

Ο πρόεδρος Ερντογάν περιμένει από την Ουάσιγκτον να ανακαλέσει την απόφαση της έπειτα από τη ψηφοφορία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι αναμένει από τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ να ανακαλέσει, χωρίς καθυστέρηση, την «ατυχή απόφασή» του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Με ανάρτηση στο Twitter, ο Τούρκος πρόεδρος καλωσόρισε τη «συντριπτική υποστήριξη» που συγκέντρωσε το ψήφισμα στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων όπου 128 κράτη μέλη ψήφισαν υπέρ της ακύρωσης της σχετικής απόφασης των ΗΠΑ.

Μ. Τσαβούσογλου: Η ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση έδειξε ότι η αξιοπρέπεια και η κυριαρχία «δεν είναι προς πώληση» 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η ψήφος των κρατών μελών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών έδειξε ότι η «αξιοπρέπεια και η κυριαρχία δεν είναι προς πώληση».

Αψηφώντας τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, 128 κράτη μέλη της Γενικής Συνέλευσης ψήφισαν υπέρ του σχεδίου απόφασης που καταδικάζει τις ΗΠΑ την μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Εννέα κράτη ψήφισαν κατά, ενώ 35 αποφάσισαν να απέχουν.

Με ανάρτηση στο twitter ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία, η Παλαιστίνη και άλλα κράτη που εισηγήθηκαν το σχέδιο ευχαρίστησαν κάθε χώρα που υποστήριξε το ψήφισμα στην Γενική Συνέλευση.

Ένα «ηχηρό παγκόσμιο ΟΧΙ» στον εκφοβισμό των ΗΠΑ η ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης, δηλώνει ο Ιρανός ΥΠΕΞ Ζαρίφ

Η ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την Ιερουσαλήμ ήταν μια ξεκάθαρη διεθνής απόρριψη του «βίαιου εκφοβισμού» της αμερικανικής κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Ένα ηχηρό παγκόσμιο ΟΧΙ στο καθεστώς βίαιου εκφοβισμού του Τραμπ στα Ηνωμένα Έθνη», τόνισε με ανάρτησή του ο Ζαρίφ.

Το Ισραήλ «δεν θα εκδιωχθεί ποτέ από την Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Ισραηλινός πρεσβευτής στα ΗΕ

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ δήλωσε σήμερα ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης ότι η χώρα του “δεν θα εκδιωχθεί ποτέ από την Ιερουσαλήμ” κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για το σχέδιο απόφασης που θα καταδικάζει τις ΗΠΑ διότι αναγνώρισαν την Ιερή Πόλη ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους.

“Κανένα σχέδιο απόφασης της Γενικής Συνέλευσης δεν θα μας εκδιώξει από την Ιερουσαλήμ” επισήμανε ο Ντάνι Ντάνον ενώπιον των υπολοίπων κρατών μελών, λίγο πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας επί του κειμένου που αναμένεται να εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία όμως δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Νέες απειλές Χέιλι ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης: «Θα τη θυμόμαστε αυτή την μέρα»

Τις απειλές της Ουάσινγκτον στις χώρες που θα ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου απόφασης που καταδικάζει τη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από τις ΗΠΑ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, εκτόξευσε εκ νέου σήμερα η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ Εθνών Νίκι Χέιλι κατά τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θυμούνται αυτή την μέρα, που είδαν να διαπομπεύονται από την Γενική Συνέλευση μόνο και μόνο για την άσκηση του κυριαρχικού μας δικαιώματος», τόνισε η Χέιλι, λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας.

«Θα το θυμόμαστε όταν μας ζητηθεί για ακόμη μια φορά να κάνουμε την μεγαλύτερη (οικονομική) συνεισφορά στα Ηνωμένα Έθνη», διαμήνυσε.

 ΑΠΕ
περισσότερα
Back to top button