Ελλάδα

Φαρμακεία: Έρχεται πλήρης απελευθέρωση του επαγγέλματος με τροπολογία

Σε φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού, σε φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού και σε συνεταιρισμούς μέλη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας, θα χορηγείται «άδεια φαρμακείου», σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο «μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και άλλες διατάξεις».

Η άδεια θα χορηγείται με απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου περιφερειάρχη. Προβλέπεται ότι ο κάτοχος της άδειας μπορεί να λειτουργήσει φαρμακείο είτε ως ατομική επιχείρηση, είτε ως εμπορική εταιρεία οποιασδήποτε μορφής, πλην αυτής της ανώνυμης εταιρείας. Με προεδρικό διάταγμα μετά από πρόταση του υπουργού Υγείας, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι περιορισμοί, η διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με την χορήγηση άδειας ίδρυσης φαρμακείου καθώς και σχετικά με την λειτουργία των φαρμακείων.

Αντίδραση ΠΦΣ 

Αμεση ήταν η αντίδραση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με τον πρόεδρο του Κυριάκο Θεοδοσιάδη, να καλεί την κυβέρνηση να σεβαστεί την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, που όπως αναφέρει, «προ εξαμήνου έκρινε το ποιος δικαιούται να ιδρύσει φαρμακείο με συντριπτική πλειοψηφία (20-2)» και η οποία, «συμπίπτει με σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Κ. Θεοδοσιάδης ξεκαθαρίζει ότι «σε κάθε περίπτωση οι φαρμακοποιοί είναι αντίθετοι σε τέτοιες ρυθμίσεις και δεν θα επιτρέψουν με κανένα τρόπο την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες. Όποιος ιδιώτης θελήσει να επενδύσει ανοίγοντας φαρμακείο με βάση τους κυβερνητικούς ακροβατισμούς. απλώς θα χάσει τα χρήματα του», καταλήγει.

Υπουργείο Υγείας

Η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας δεν προσθέτει κάτι καινούριο σε αυτό το οποίο έχει ήδη νομοθετηθεί όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, σχολιάζουν πηγές του υπουργείου Υγείας και προσθέτουν ότι ο σκοπός της είναι να καλύψει το νομοθετικό κενό που δημιουργήθηκε μετά την ακύρωση της εφαρμοστικής ΚΥΑ του νόμου 4336/2015 από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και γι αυτό οι ρυθμίσεις της είναι μεταβατικού χαρακτήρα για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.  Υπογραμμίζουν ότι στο διάστημα αυτό θα δίνονται άδειες λειτουργίας φαρμακείου σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και μόνο σε φαρμακοποιούς.Τέλος, επισημαίνεται ότι το περιεχόμενο των παραπάνω διατάξεων αλλά και οσυνολικός χειρισμός του θέματος είναι σε γνώση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου .

ΑΠΕ

περισσότερα
Back to top button