Ελλάδα

Συναγερμός για την επιβίωση της ιστορικής “Μαλαματίνας”

Σοβαρά προβλήματα για την οινοποιία που συνέδεσε το όνομά της με τη ρετσίνα

Προσπάθεια να εξασφαλίσει την επιβίωσή της καταβάλλει η διοίκηση της ιστορικής οινοποιϊας Ε. Μαλαματίνας και Υιός. Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία, η οποία κατέχει την πρώτη θέση στην αγορά ρεστίνας, αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω των συσσωρευμένων ζημιών αλλά και του δανεισμού της.

 Ήδη η εταιρεία έχει προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα περιστολής των δαπανών της ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο ρευστοποίησης περιουσιακών της στοιχείων όπως επίσης και την αναθεώρηση υφιστάμενων συμφωνιών αποπληρωμής των προμηθευτών της.

Ήδη η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με τις πιστώτριες και ζητά την σταδιακή αποπληρωμή του δανεισμού της μέχρι το 2022.

Να σημειωθεί ότι μέχρι το 2002 η εταιρεία είχε μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, ενώ πλέον οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ανέρχονται στα 34 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 11 εκατ ευρώ έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Η οινοποιητική βιομηχανία κατέγραψε το 2016 κάμψη πωλήσεων για έκτο συνεχόμενο έτος και ζημιές.

Ειδικότερα το 2016 οι πωλήσεις της Μαλαματίνα μειώθηκαν σε 17,18 εκατ. ευρώ, από 18,96 εκατ. ευρώ το 2015, παρουσιάζοντας μείωση κατά 9,4%. Οι εγχώριες πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 11,4%, ενώ οι εξαγωγές της αυξήθηκαν κατά 6,5%.

Επιπλέον οι καθαρές ζημιές διαμορφώθηκαν στα 0,68 εκατ. ευρώ, έναντι αντίστοιχων ζημιών 1,53 εκατ. ευρώ τo 2015.

Οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις της είναι ύψους 47,59 εκατ. ευρώ, ενώ για την εξασφάλιση των έχουν εγγραφεί προσημειώσεις επί των ακινήτων της ύψους 22,30 εκατ. ευρώ.
Η οινοποιία αναπτύχθηκε βιομηχανικά από την οικογένεια Μαλαματίνα, με ένα πρώτο εμφιαλωτήριο, το 1957, στην Αλεξανδρούπολη.

Από το Το 1994 εκσυνχρονίστηκε πλήρως ο μηχανολογικός εξοπλισμός και η γραμμή εμφιάλωσης αυτοματοποιήθηκε πλήρως, αποκτώντας τη δυνατότητα να εμφιαλώνει 40.000 φιάλες την ώρα με τον πλέον σύγχρονο και ασφαλή τρόπο. Με την προσθήκη 3 ανοξείδωτων δεξαμενών, η ικανότητα αποθήκευσης άγγιξε τους 1.500 τόνους ρετσίνας προς εμφιάλωση, η οποία μεταφέρεται με τον ιδιόκτητο στόλο υπερσύγχρονων βυτιοφόρων από τα οινοποιεία της εταιρίας.

Σήμερα, το εμφιαλωτήριο της Μαλαματίνα είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.

fpress.gr

περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button