ΚαστοριάΝεστόριοτελευταίες ειδήσεις

Επταχώρι: Η Παναγία, το βυζαντινό μνημείο μας, κινδυνεύει… – Γράφει η Ιωάννα Λουλάκη (φωτογραφίες – βίντεο)

Ο Ι.Ν. Εισοδίων Θεοτόκου (17ου αι) στο Επταχώρι, βρίσκεται λίγο πιο πάνω απ΄το Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου Επταχωρίου. Δείτε πώς ήταν το 2007 στο εξαιρετικό ντοκιμαντέρ που πήρε ο Αργύρης Παφίλης https://www.youtube.com/watch?v=nfOMaKNIbC4
και πώς είναι σήμερα (επάνω φωτογραφία) η περιτυλιγμένη με νάιλον στέγη του, που κινδυνεύει να καταρρεύσει. Θαυμάστε τον Παντοκράτορα-τοιχογραφία τρούλου! Θαυμάστε τον τρούλο!
Η Εκκλησιαστική Επιτροπή του χωριού μας (που περιτύλιξε τη στέγη) κάνει αγώνα εδώ και κάποια χρόνια να περισωθεί το μνημείο. Κάλεσε επανειλημμένα την Εφορεία Αρχαιοτήτων-Τμήμα Βυζαντινών μνημείων Καστοριάς, έγινε μελέτη, διαπιστώθηκε το σοβαρό πρόβλημα, όμως χωρίς θετικό αποτέλεσμα, η υπηρεσία αυτή δεν προχώρησε δηλαδή στη συντήρηση. Επίσης απευθύνθηκε και στο Δήμο Νεστορίου, όπου ανήκει το χωριό μας, όμως χωρίς αποτέλεσμα. Γι αυτό η Εκκλησιαστική Επιτροπή, μετά και από παρότρυνση κατοίκων του χωριού, ξεκίνησε τη συγκέντρωση του ποσού που χρειάζεται για την επισκευή, κάτι που θα γίνει υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Ανταποκρίθηκαν αρκετοί κάτοικοι του χωριού μας, υποσχέθηκαν να στείλουν και οι ξενιτεμένοι μας στην Αμερική. Μαζεύτηκε σημαντικό ποσό, συνεχίζονται οι προσφορές Επταχωριτών, αλλά και φίλων Επταχωρίου.
Ένιωσα πως οφείλω να κάνω αυτή τη δημοσίευση ως Επταχωρίτισσα, με έσπρωξαν και fb-φίλοι επιστήμονες-ερευνητές-περιηγητές φίλοι Επταχωρίου που εδώ και δυο χρόνια φωνάζουν: ΣΩΣΤΕ το μνημείο σας!

Πονάω για το μνημείο μας εκτιμώντας την αξία του και ως ειδική, αφού σπούδασα στο Τμήμα Αρχαιολογίας και Τέχνης Φιλοσοφικής Θεσσαλονίκης, όπου ήμουν τυχερή, γιατί είχα καθηγητή στο μάθημα Βυζαντινής Τέχνης τον σπουδαίο Στυλιανό Πελεκανίδη, που μας πέρασε, μας έπεισε τι σημαίνουν τα βυζαντινά μνημεία για τον πολιτισμό μας (για τον Ανδρόνικο και τον Πελεκανίδη παρά λίγο να επέλεγα την Αρχαιολογία ως επάγγελμα και όχι την Εκπαίδευση, που γι αυτό μπήκα στη Φιλοσοφική…)

Ιωάννα Λουλάκη, συνταξιούχος φιλόλογος απ΄το Επταχώρι

Επάνω: Ιούλιος 2017, φωτογραφία του Νίκου Σιασούλη (πρώην Πρόεδρος Κοινότητας Επταχωρίου, τώρα μέλος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αγίας Παρασκευής Επταχωρίου)

Κάτω: Φωτογραφία του Αργύρη Παφίλη, απ΄το οδοιπορικό του στο Επταχώρι.

Οδοιπορικό στο Επταχώρι το 2007, του δημοσιογράφου-περιηγητή-καλλιτέχνη Αργύρη Παφίλη:

 

 

 

περισσότερα
Back to top button