Ελλάδα

Τέλος η δωρεάν πλαστική σακούλα – Τι αλλάζει στα δημοτικά τέλη (ΦΕΚ)

Από 1/1/2018 παύει η δωρεάν διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων και θεσπίζεται ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος για κάθε αγορά πλαστικής σακούλας από τους καταναλωτές, όπως άλλωστε γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Το τέλος των τριών λεπτών του ευρώ που προβλέπεται για κάθε πλαστική σακούλα που θα χρησιμοποιούν οι καταναλωτές, θεσμοθετήθηκε με το νομοσχέδιο για την «Τροποποίηση ν. 2939/2001 για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων, προσαρμογή στην οδηγία 2015/720/ΕΕ, ρύθμιση θεμάτων του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης και άλλες διατάξεις», το οποίο δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

Από 1.1.2018 το τέλος θα ανέλθει σε 0,03 ευρώ και από την 1.1.2019 στα 0,07 ευρώ.

(Δείτε το ΦΕΚ)

Με το νέο νόμο, δίνονται κίνητρα για τους Δήμους, προκειμένου να μειώσουν τα τέλη στους δημότες και να βελτιωθεί ο τρόπος αποκομιδής των απορριμμάτων. Οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) είναι αυτοί που με βάση τις καταγεγραμμένες ποσότητες απορριμμάτων και το ποσοστό που εκτρέπεται για ανακύκλωση, επιβραβεύουν τους Δήμους με μείωση των τελών. Πράγμα που συνεπάγεται και μείωση των τελών για τους δημότες. Η διαμόρφωση του κανονισμού τιμολόγησης των ΦοΔΣΑ καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Σημειώστε, ότι οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να καταρτίζουν και να υποβάλουν στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) μέχρι τις 30 Απριλίου κάθε έτους, λεπτομερή έκθεση σχετικά με τον τρόπο εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους, ως προς το σχέδιο εναλλακτικής διαχείρισης.

Ουσιαστικά δηλαδή, αν όλα πάνε καλά ως προς την διαχείριση των απορριμμάτων, σε επίπεδο Δήμων, αυτό θα αποτυπώνεται ως επιβράβευση των Δήμων και θα «ενεργοποιείται» ένα σύστημα μείωσης των τελών, από το οποίο θα επωφελούνται οι δημότες.

Μόνο το 2015 στην Ελλάδα, η ετήσια κατανάλωση πλαστικών σακουλών ήταν μεταξύ 242 και 363 τεμάχια ανά άτομο, ενώ το 2010 σ’ ολόκληρη την Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν 98,6 δισ. πλαστικές σακούλες.

Όπως αναφέρει ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης 52 χρόνια μετά τη «γέννηση» της πλαστικής σακούλας, η αποτίμηση δεν είναι θετική. Η αλόγιστη εξάπλωσή της έχει βάλει «βόμβα» στα θεμέλια του οικοσυστήματος και της ζωής μας, μετατρέποντας μια σημαντική ανακάλυψη σε εφιάλτη.

aftodioikisi.gr

περισσότερα
Back to top button