Ελλάδα

ΦΠΑ στα νησιά: Δεν κάνουν πίσω οι δανειστές – Πού αυξάνεται από 1η Ιανουαρίου

Εξαιρετικά απίθανη θεωρείται η διατήρηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ για τα 32 νησιά του Αιγαίου, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών, με δηλώσεις του έδωσε κάποιες ελπίδες για παράταση του υφιστάμενου καθεστώτος. Όμως οι θεσμοί είναι ριζικά αντίθετοι στην διατήρηση αυτής της εξαίρεσης και δηλώνουν πως ό,τι έχει συμφωνηθεί θα ισχύσει κανονικά.

Έτσι η αύξηση του Φόρου που θα συμπαρασύρει σε αύξηση μία σειρά προϊόντων σε αυτές τις περιοχές από την 1η Ιανουαρίου είναι προ των πυλών. Να σημειωθεί ότι σήμερα τα νησιά αυτά απολαμβάνουν χαμηλότερο κατά 30% ΦΠΑ.

Να σημειωθεί ότι με πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε τονίσει ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό καθώς συνδέεται με το μεταναστευτικό πρόβλημα και έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία, ήδη εξετάζονται εναλλακτικοί τρόποι ενίσχυσης των κατοίκων των νησιών. Η λύση που εξετάζεται είναι η ενίσχυση των νησιών  μέσω επενδύσεων ειδικά σε αυτά που τις χρειάζονται περισσότερο. Άλλωστε, οι δανειστές εκτιμούν ότι ο μειωμένος ΦΠΑ  δεν είναι ο καλύτερος τρόπος ενίσχυσης των νησιωτών, δεδομένου ότι η διατήρηση δύο ταχυτήτων στον ΦΠΑ δημιουργεί γραφειοκρατία και αυξάνει τη φοροδιαφυγή.

Με την κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος στα νησιά, οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στο 6%, στο 13% και στο 24% σε 32 νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου και Καρπάθου, όπου ήδη οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ έχουν καταργηθεί).

Πιο συγκεκριμένα, από  την 1η Ιανουαρίου 2018, στα 32 νησιά:

  1. Θα αυξηθεί από 5% σε 6% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες.
  2. Θα αυξηθεί από 9% σε 13% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής όπως νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.
  3. Θα αυξηθεί από 17% σε 24% ο συντελεστής ΦΠΑ σε συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξύδι, αναψυκτικά, χυμοί, και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μεταλλικά νερά, εστίαση – catering, αποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο κ.λπ.), τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., πάσης φύσεως μεταλλικά, πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα, χημικά προϊόντα, κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Ποια είναι τα νησιά

Τα 32 νησιά στα οποία ισχύει σήμερα το ευνοϊκό καθεστώς ΦΠΑ είναι:

– Αγαθονήσι, Αγ. Ευστράτιος, Αλίμια, Αρκοί, Αστυπάλαια, Γυαλί, Ικαρία, Κάλυμνος, Κάσος, Καστελόριζο, Κίναρος, Κως, Λεβιθα, Λειψοί, Λέρος, Λέσβος, Λήμνος, Μάραθος, Νιμος, Νίσυρος, Οινούσσες, Πάτμος, Σαμοθράκη, Σάμος, Σαρια, Στρογγύλη, Σύμη, Σύρνα, Τέλενδος, Τήλος, Φαρμακονήσι, Φούρνοι, Χάλκη, Χίος, Ψαρά, Ψέριμος.

newsit.gr

περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button