Κόσμος

Πέθανε η «πέτρα του σκανδάλου Προφιούμο» Κριστίν Κίλερ

Πέθανε σε ηλικία 75 ετών η Κριστίν Κίλερ, η γυναίκα που βρέθηκε στο επίκεντρο ενός ερωτικού τριγώνου ανάμεσα στον Τζον Προφιούμο, υπουργό Πολέμου στην κυβέρνηση Μακμίλαν, και στον Γιεβγκένι Ιβανόφ, αξιωματικό του σοβιετικού Ναυτικού και στρατιωτικό ακόλουθο της σοβιετικής πρεσβείας στις αρχές της δεκαετίας του 60. Η Κίλερ υπήρξε η πέτρα του μεγαλύτερου πολιτικού σκανδάλου στη Βρετανία.

Το σκάνδαλο προκάλεσε σοκ στη συντηρητική Βρετανία και οδήγησε στην παραίτηση του τότε πρωθυπουργού, του συντηρητικού Χάρολντ Μακμίλαν.

Ο γιος της Σέιμουρ Πλατ δήλωσε στην εφημερίδα The Guardian ότι η Κίλερ πέθανε αργά χθες το απόγευμα και ότι το σκάνδαλο την είχε επηρεάσει πολύ αρνητικά.

Την εποχή εκείνη η Κίλερ εργαζόταν ως χορεύτρια σε καμπαρέ, αλλά θεωρείτο ότι ήταν και πόρνη πολυτελείας.

Ο Προφιούμο ήταν έγγαμος όταν είχε δεσμό μαζί της και είχε γίνει ο νεαρότερος βουλευτής της Βρετανίας στα 25 του χρόνια. Επίσης ήταν αρχηγός του βρετανικού επιτελείου στην Ιαπωνία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπουργός Εξωτερικών τη δεκαετία του 1950 και υπουργός Πολέμου από το 1960.

Η Κίλερ κρίθηκε ένοχη για ψευδορκία και εξέτισε ποινή φυλάκισης εννέα μηνών. Αν και προσπάθησε να κάνει καριέρα στον κινηματογράφο, δεν τα κατάφερε. Η μεγαλύτερη επιτυχία της, ήταν η συμμετοχή στο βίντεο κλιπ του Μπράιαν Φέρι Kiss and tell.

Το σκάνδαλο Προφιούμο και ο παγκόσμιος θόρυβος που προκάλεσε δεν έμεινε ανεκμετάλλευτο. Στη διαφήμιση της ελληνικής κινηματογραφικής ταινίας Ο δρόμος με τα κόκκινα φώτα (1963), ανάλογης θεματολογίας, αναγραφόταν “Πόσες Κριστίν Κήλερ υπάρχουν στην Αθήνα;”. Η υπόθεση Προφιούμο έγινε ταινία το 1989, με τίτλο Σκάνδαλο (Scandal), σκηνοθεσίας Μ.Κάτον-Τζόουνς και με πρωταγωνιστές τους Τζον Χαρτ, Τζόαν Γουάλεϊ και Μπρίτζετ Φόντα.

 

περισσότερα
Back to top button