Ελλάδα

Πρόστιμο έως και €10.000 απειλεί όσους κρύψουν έσοδα από AirBnb

Aπό την 1η Ιανουαρίου του 2018 και μετά όσοι προχωρούν σε βραχυχρόνια μίσθωση διαμερισμάτων, μονοκατοικιών ή ακόμα και δωματίων θα πρέπει να εγγραφούν στο μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής της ΑΑΔΕ, εάν δεν θέλουν να έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Κατά την εγγραφή στο μητρώο θα πρέπει να δηλωθούν τα στοιχεία του διαχειριστή, των δικαιούχων εισοδήματος από την ενοικίαση και βέβαια τα στοιχεία του ακινήτου.

Αν δεν γίνει εγγραφή στο μητρώο, αν δεν έχει γίνει εμφανής αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο μητρώο ή του αριθμού του ειδικού σήματος λειτουργίας στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ στους διαχειριστές το οποίο διπλασιάζεται σε 10.000 ευρώ αν διαπραχθεί η ίδια παράβαση σε ένα χρόνο.

Τα παραπάνω περιγράφονται αναλυτικά σε απόφαση του Γ. Πιτσιλή η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και ορίζει διαδικασίες, πλαίσιο ελέγχου (από μηχανισμό της ΑΑΔΕ αλλά και την οικονομική αστυνομία) και ποινές.

Ειδικά για φέτος τα εισοδήματα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων τύπου Airbnb θα δηλωθούν διακριτά και συγκεντρωτικά στα έντυπα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ενώ η φορολόγηση των εισοδημάτων θα γίνει ανάλογα με το ύψος με συντελεστές από 15% έως 45%.

Η απόφαση της ΑΑΔΕ

Διαβάστε την συνέχεια στο euro2day.gr

περισσότερα
Back to top button