Ελλάδα

Αύξηση ωραρίου των εκπαιδευτικών ζήτησαν οι Θεσμοί

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών, αύξηση διδακτικού ωραρίου, αλλά και αύξηση του αριθμού μαθητών στις σχολικές τάξεις φέρεται να ζητούν οι Θεσμοί από το υπουργείο Παιδείας

Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου” η τελευταία συνάντηση  έχει φέρει αναστάτωση στο γραφείο του υπουργού Παιδείας, με την ηγεσία να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς -αν υπερισχύσουν οι πιέσεις των θεσμών- θα κληθεί να λάβει δύσκολες πολιτικές αποφάσεις σε θέματα που ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση αλλά και ως κυβέρνηση έθεσε “κόκκινες γραμμές”.

Τόσο στο θέμα του ωραρίου (σ.σ. γίνεται συζήτηση ακόμα και για 30 διδακτικές ώρες την εβδομάδα) όσο και στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, είχε κατά καιρούς καταρρίψει οποιοδήποτε σενάριο εφαρμογής τους. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της εφημερίδας, τα δύο θέματα δεν έφυγαν ποτέ από την ατζέντα των θεσμών, παρά τις αντιπροτάσεις της πολιτικής ηγεσίας.

Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη και στην περίπτωση που το υπουργείο Παιδείας υποχωρήσει, οι ενέργειες αυτές πολύ πιθανόν να έχουν πολιτικό κόστος, το οποίο δεν επωμίζεται μόνο ο νυν υπουργός Παιδείας.

Στο θέμα της αξιολόγησης, το γεγονός ότι προχωράει η αξιολόγηση στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα αλλά και το ότι το υπουργείο Παιδείας δεν έχει να παρουσιάσει καμία νομοθετική πρωτοβουλία στην αντιπρότασή του για αυτοαξιολόγηση σχολείων και αξιολόγηση στελεχών εκπαίδευσης (σ.σ. περίπου 20.000 άτομα), δεν λειτουργεί υπέρ της πολιτικής ηγεσίας. Εδώ και πολλούς μήνες εξαγγέλλεται το νομοθετικό πλαίσιο για την αυτοαξιολόγηση και την αξιολόγηση στελεχών, κι όμως δεν έχει θεσμοθετηθεί ακόμα (σ.σ. δεν έχει παρουσιαστεί καν σχετικό νομοσχέδιο), ενώ είχε ειπωθεί ότι θα εφαρμοστεί από την τρέχουσα χρονιά.

Μία ακόμα βόμβα, που -χρονικά- θα σκάσει πολύ γρήγορα στα χέρια του υπουργού Παιδείας είναι η αύξηση του ωραρίου. Χρόνια, άλλωστε, σέρνεται η συγκεκριμένη πρόταση από την έκθεση του ΟΟΣΑ για την Παιδεία το 2011, η οποία δεν ζητούσε μόνο αυξημένο ωράριο αλλά και να επωμιστούν οι εκπαιδευτικοί με χρόνια εμπειρίας τις περισσότερες ώρες διδασκαλίας και όχι οι νεότεροι, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει τώρα.

Αύξηση αριθμού μαθητών

Την ίδια ώρα παρά τις υπουργικές υποσχέσεις για μείωση των μαθητών στις σχολικές τάξεις, οι θεσμοί φαίνεται όχι μόνο να βάζουν μπλόκο, αλλά να ζητούν και αύξηση. Αυτή τη στιγμή στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά ο αριθμός των παιδιών κυμαίνεται στα 25 και στα γυμνάσια και λύκεια στα 27-30. Ενα ακόμα θέμα που φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

capital.gr

περισσότερα
Back to top button